Lov na vatru (Igre gladi #2)

Image
Naziv knjige: Lov na vatru
Originalni naziv: Catching fire
Serijal: Igre gladi
Autor: Suzan Kolins
Broj stranica: 264
Žanr: distopija

Ocjena: 4/5
NAPOMENA: Mogući spojleri za prvu knjigu u trilogiji, Igre gladi!!!

Lov na vatru je druga knjiga u trilogiji Igre gladi koju je napisala autorica Suzan Kolins. Lov na vatru je objavljen 2009. godine. Kao i prva knjiga i ova je pisana u prvom licu, te se radnja prati iz perspektive Ketnis Everdin, djevojke koja je u prošloj knjizi učestvovala u Igrama gladi zajedno sa Pitom Melarkom iz Distrikta 12.
Bliži se 75. godišnjica od kako je donijet Ugovor o izdaji, kojim je Kapitol ugušio ustanak koji je izbio u Panemu i kojim su kreirane Igre gladi. U znak obmazde zbog prijašnjeg ustanka, Kapitol svake godine nasumično bira dvoje mladih predstavnika iz svakog distrikta (po jednog dječaka i jednu djevojčicu) koji će učestvovati u Igrama gladi. Igre se prikazuju na televiziji u cijelom Panemu, te su zbog toga dijelom zabava za ljude, a dijelom taktika zastrašivanja potčinjenih distrikta. Tako su 24 tributa prisiljeni da se u periodu od nekoliko sedmica bore do smrti i posljednji koji ostane na nogama je pobjednik.

Svakih 25 godina se obilježava kao četvrtstoljetno zatomljenje, kada tvorci igara organizuju specijalne igre koje su znanto ekstremnije od uobičajenih. Šta će se desiti i kako će izgledati 75. Igre gladi.
Image
Image
Pobjednici prošlih Igara, Ketnis Everdin i Pita Melark, su se vratili kući u Distrikt 12. Preživjeli su čudnom igrom slučaja oboje iako pobjadnik može biti samo jedan. Na neki način su ponizili tvorce igara. Ketnis bi trebala da bude sretna što se vratila svojoj porodici i dugogodišnjem prijatelju Gejlu. Međutim, nije sve u skladu sa njenim željama. Gejl je hladnim pristupom drži na distanci, a njem odnos sa Pitom je potpuno zahladnio. Da stvar bude još i gora šuška se da bi moglo doći do ustanka protiv Kapitola i to ustanka kojem su doprinijeli Pita i Ketnis.

Ketnis u šoku shvata da je pokrenula nemire koje više ne može da zaustavi, ali Kapitol još uvijek drži stvari pod kontrolom. Bliži se vrijeme Pitine i njene posjete distriktima tokom okrutne Pobjedničke turneje, a ulozi su veći nego ikada. Ako ne uspiju da dokažu da su izvan svake sumnje potpuno zaljubljeni jedno u drugo, posljedice će biti zastrašujuće...

Zaključak

Prva polovina knjige je meni bila malo dosadna. Na neki način je opisano šta se dešavalo u periodu između 74. i 75. Igara, a to je period od godinu dana. Opisani su neki događaji koji su se dogodili, zatim tu je neka vrsta trougla između Ketnis, Pite i Gejla. Dosta se stvari ''ponavljalo'' iz prošle knjige.

Međutim, druga polovina knjige je savršena, tj. od trenutka kada počnu 75. Igre. Radnja postaje veoma zanimljiva i uzbudljiva. Sam koncept ovih igara je tome doprinijeo, a i sve veća mogućnost izbijanja novog ustanka. Da li će do toga doći?

Po ovoj knjizi je 2013. godine snimljen i film pod nazivom The hungar games: Catching fire.

Sljedeća knjiga u trilogiji Igre gladi je Sjaj slobode.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni