Uspavane ljepotice

Image
Naziv knjige: Uspavane ljepotice
Originalni naziv: Sleeping beauties
Autori: Stiven King i Oven King
Broj stranica: 534
Žanr: horor
Ocjena: 3/5
Nova knjiga Stivena Kinga koju je napisao sa svojim mlađim sinom Ovenom Kingom je Uspavane ljepotice. Radi se o hororu koji je objavljen 2017. godine i koja istražuje veoma neobičnu teritoriju, a to je: Šta bi se desilo ako bi žene nestale iz društva? Ovo je prvi put da Stiven King piše sa svojim mlađim sinom.

SAMO SE USUDITE DA IH PROBUDITE...

U budućnosti koja je toliko stvarna i bliska, da može biti čak i sadašnjost, nešto čudno se dešava sa ženama širom svijeta. One padaju kao žrtve uspavljujućeg virusa, poznatog pod nazivom Aurora, koji ih obavija opnom od gaze, sličnom čahuri. Ako bi neko pokušao da ih probudi ili da  im skine tu čahuru, one pobjesne i postanu veoma nasilne.

Virus Aurora se širi ženskim zatvorom u Dulingu, gradiću u Zapadnoj Virdžiniji gdje se i odvija radnja ove knjige. Pogađa sve zatvorenice, osim jedne koja kao da je imuna na blagoslov ili kletvu ove bolesti. Ta misteriozna zatvorenica se zove Ivi. Jedna od glavnih tema ove priče je: Da li je Ivi neka medicinska anomalija koju bi trebalo izučavati ili je ona zapravo demon kojeg treba ubiti?

To će sve dovesti do toga da se ,,napušteni'' muškarci vođeni primitivnim instinktima počinju sukobljavati jedni protiv drugih, dok se gradski šerif Lila Norkros bori da ostane budna i riješi misteriju. Međutim vrijeme prolazi, a žene iz Dulinga samo što nisu otvorile oči u sasvim novom svijetu...
Image
Image

Uspavane ljepotice je knjiga koja je pisana u trećem licu i prati se iz perspektive velikog broja likova, kao što su: Klint, Džared, Lila, Frenk, Mikejla, Ivi, Teri, Džanet itd, itd. Neki od ovih likova i nisu baš najbolje predstavljeni i čini se kao da se ponavljaju. Knjiga je solidno napisana i brzo se čita i u njoj preovladavaju mnoge teme iz ranijih Kingovih dijela, ali mi se kraj i nije baš svidio, možda zato što se knjiga iznenada završava. Radnja se odvija veoma lijepo i odjenom autori odlučuju da je samo završe. Djeluje kao da autori nisu znali kako da je završe.

Čini mi se da autori nisu bili toliko zainteresovani za pitanje šta ako sve žene zaspu. Umjesto toga njih više zanima šta bi uradili muškarci u takvoj situaciji. Da stvari budu još i gore autori i nemaju neki zanimljiv odgovor na to pitanje. S obzirom na to muškarci se drže streotipa i ponašaju baš onako kako se može i očekivati: loše. Naravno uvijek se nađe i poneki izuzetak.

Preporuke!

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni