Noćna smjena

Image
Naziv knjige: Noćna smjena
Originalni naziv: Night shift
Autor: Stiven King
Broj stranica: 321
Žanr: horor
Ocjena: 4/5
Noćna smjena je prva zbirka kratkih horor priča koju je majstor žanra Stiven King objavio joj davne 1978. godine pod nazivom Night shift.

,,Pišem u praznoj kući. Napolju pada hladna februarska kiša. Noć je. Kad vjetar duva kao sada, ponekad nestane struje. Zasad je ima, pa porazgovarajmo otvoreno o strahu. Porazgovarajmo veoma razumno o prilasku ivici ludila… a možda i o prelaženju preko nje. Zovem se Stiven King. Pisanje je moj posao...'' odlomak iz predgovora, Noćna smjena

U pričama koje ćete pročitati u ovoj knjizi, srešćete svakojaka bića: vampire, demonske ljubavnike, bauka koji obitava u plakaru i kojekakve užase. Ništa od toga nije stvarno. Ni stvor ispod vašeg kreveta koji vreba priliku da vas uhvati za otkriveni zglob nije stvaran. Vi to dobro znate. Baš kao što znate da neće moći da vas uhvati, ako vam noga ostane ispod pokrivača.

Iz najvećih dubina tame, u kojoj mutirani pacovi brane svoje carstvo, a kataklizmički virusi prijete da unište čovječanstvo, pa sve do vrtoglavih visina sa kojih se prelijepa djevojka baca u susret mračnoj sudbini, ova jedinstvena zbirka dvadeset kratkih priča odvešće vas u podzemne lavirinte najjezivije, najstrašnije mašte našeg vremena. Kingova namjera ovde je jasna: uplašiće vas toliko da ćete doći na korak do ludila...a možda i pređete tu tanku liniju, ko zna?

Priče od kojih se sastoji ova zbirka su sljedeće: Jerusalemovo, Noćna smjena, Noćni surf, Ja sam Portal, Presa, Bauk, Siva masa, Bojište, Kamioni, Ponekad se vraćaju, Jagodnje proljeće, Sims, Kosač, Malodušni a.d., Znam šta ti je potrebno, Djeca kukuruza, Posljednja prečaga na merdevinama, Čovjek koji je volio cvijeće, Jeno za srećan put, Žena u sobi.

Mnoge priče iz ove zbirke su doživjele i svoje ekranizacije. Najpoznatija je svakako Djeca Kukuruza koja je vremenom postala franšiza. Zatim slijede antologijski horor Mačije oči gdje su ekranizovane Sims i Malodušni a.d., Maksimalno ubrzanje po priči Kamioni, a koji je režirao sam King nakon čega se zakleo da mu je to jedini režiserski poduhvat.

Preporuka za sve ljubitelje žanra i kratkih priča! Stiven King sa većinom priča iz ove knjige ispunjava očekivanja.

Citati

,,Ne zaboravi a knjiga sudi o tebi, dok ti sudiš o njoj.''

,,Proljeće je jedino godišnje doba u kom nostalgija nikad nema gorak ukus.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni