Avanture Šerloka Holmsa (Komplet od 7 knjiga)

Image
Naziv knjiga: Avanture Šerloka Holmsa
Originalni naziv: The advantures of Sherlock Holmes
Autor: Artur Konan Dojl
Broj knjiga: 7
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 4/5

Šerlok Holms je privatni detektiv kojeg je kreirao britanski pisac i ljekar Artur Konan Dojl. Holms se pojavljuje kao glavni lik u nizu Arturovih književnih djela i čuven je po rješavanju slučajeva pažljivim posmatranjem i logičkim zaključivanjem, te je poznat po tome što se često bavi problemima koji su za druge istražitelje preteški.

Artur Konan Dojl je lik Holmsa stvorio prema svom profesoru sa edinburškog medicinskog fakulteta Džozefu Belu koji je imao običaj da na osnovu opaženih detalja iznosi zaključke o zanimanju i životu slučajnih prolaznika.

U knjigama Šerlok Holms živi u stanu u Londonu na adresi: ulica Bejker 221b, kojeg iznajmljuje, zajedno sa svojim prijateljem dr. Džonom Votsonom, od gospođe Handsom. Njih dvojica zajedno žive sve do 1890. godine kada se Džon Votson ženi i odlazi, ostavljajući Holmsa kao jedinog stanara.

Holms je, iako precizan i metodičan u istragama, sklon neredu u ličnim životu u kojem se smjenjuju razdoblja neobuzdane energije i potune melanholije kada često poseže za opijumom. Pri rješavanju slučajeva, ponekad se koristi varkama, majstor je prerušavanja, a ponekad je spreman i da prekrši zakon.

Što se tiče doktora Votsona, on se u većini priča pojavljuje kao pripovjedač, odnosno neko ko zapisuje i objavljuje Holmsove slučajeve. Holms se često kritički odnosi prema stilu ,,Votsonovih zabilješki'' tražeći više objektivnosti i detalja, a manje uzbuđenja.
Image

Djelo Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu sastoji se od ukupno 60 romana i pripovjedaka (4 romana i 56 pripovjedaka). Ovdje će biti riječi o sedam knjiga u kojima se prate pustolovine Šerloka Holmsa. Napomena: Ovo nije kompletna kompilacija Arturovih djela.

Image

Znak četvorice

Ova knjiga se satoji od dva kraća romana, a to su: Grimizna studija i Znak četvorice.

Grimizna studija je prvi roman Artura Konana Dojla o pustolovinama Šerloka Holmsa i njegovog prijatelja doktora Votsona koji je objavljen 1887. godine. Njih dvojica se u ovom romanu prvi put sreću i upoznaju. Ovo djelo je u javnosti prošlo prilično nezapaženo i u ono vrijeme niko nije mogao ni slutiti da njime započinje nešto veliko.

Znak četvorice je roman u kojem doktor Votson susreće svoju buduću suprugu Mari Morstan. U ovom romanu ona nagovara Šerloka Holmsa da potraži njenog nestalog oca. Mari svake godine dobija na tajanstven način po jedan dragulj, a to sve vuče porijeklo iz mračne priče ubistava i izdaje iz vremena velike pobune u Indiji.

Tajna Boskomske doline

Radi se o zbirci kriminalističkih pripovjedaka objavljenih 1891. i 1892. u časopisu ,,Strand'' i koje su poslije ušle u zbirku ,,Avanture Šerloka Holmsa''. Detektiv i doktor Votson su već zadobili naklonost publike, a Konan Dojl je učvrstio ugled vodećeg pisca ovog književnog žanra.

Ova zbirka pripovjedaka se sastoji od sljedećih slučajeva: Skandal u Češkoj, Liga riđokosih, Problem identiteta, Tajna Boskomske doline, Plavi granat, Pjegasta traka, Inžinjerov palac, Plemeniti neženja, Pet sjenki narandže i Čovjek sa iskrivljenom usnom.

Doktor Votson nam priča sve ove priče, i pokušava da predstavi Šerloka Holmsa u najboljem svjetlu. Po nekim od ovih priča su snimljeni i filmovi.

Image
Image

Baskervilski pas

Ovo je roman koji je objavljen 1902 godine, a nasto je na osnovu jedne legende iz Dartmoora. Konan Dojl je često igrao golf sa prijateljem Fečerom Robinsonom koji je znao puno tih legendi. Upavo jedna od njih, legenda o golemom i tajanstvenom psu je toliko zaokupila autorovu maštu da je on 1901 godine obišao Dartmoor i šetajući pustarom smislio osnovni zaplet svog romana: Mještani pripisuju nasilnu smrt Čarlsa Baskervila upravo tom psu koji je još 1648 godine rastrgao pretka sir Čarlsa i od kojeg je toj porodici, po vjerovanju praznovijernih mještana, dolazilo svako zlo.

Meni je ovo najbolja knjiga o Šerloku Holmsu u kojoj Artur Konan Dojl kreira sablasnu, proganjanu i hladnu atmosferu koristeći se svojim živopisnim i slikovitim opisima melanholije. Ono što mi se svidjelo u ovoj knjizi jeste to da sam je pročitao od početka od kraja bez nekog osjećaja dosade. Pretpostavljam da to nije samo zbog misterije ovoga slučaja, već i zbog ideje da bi moglo postojati i nešto natprirodno, što dobro prožima čitanje.

Dolina straha

Dolina straha je roman o Šerloku Holmsu i doktoru Votsonu koji je objavljen 1914 godine i u kojem se pominje profesor Moriarti.

U provincijskom mjestu se desilo brutalno ubistvo. Zbog interesantnosti ovog slučaja Šerlok Holms ga prihvata. Još jedan razlog, a možda i glavni, zbog kojeg se on prihvata ovog slučaja je taj što se iza njega krije neumoljiva ruka njegovog velikog suparnika, profesora Moriartija. Priča nas čak odvodi i u prošlost, u vidu flashbacka, u rudarski dio SAD-a u kojem tajno udruženje terorizira mjesno stanovništvo. Tom problemu se suprotstavio jedan čovjek i uspio ga je suzbiti.

Artur Konan Dojl je ovu knjigu napisao na način da u prvom dijelu je prisutna misterija i koja je gotovo razriješena do sredine knjige, a drugi dio knjige čini pozadinska priča koja je dovela da svega.

Image
Image

Lavlja griva

Lavlja griva je zbirka pripovjedaka koja se satoji od sljedećih slučajeva: Glasoviti klijent, Izbijeljeni vojnik, Mazorinov dragulj, Vampir u Sussexu, Tri zabata, Tri garideba, Most kod jezera Thor, Zamak Shoscomble old place, Lavlja griva, Slučaj stanarke pod koprenom i Slučaj trgovca bojom.

Ova zbirka pripovjedaka je objavljena 1926 godine i razlikuje se od ostalih po tome što je doktor Votson priča u prvom licu. Kao i uvijek, i ovdje trijumfira Holmsova pomalo apstraktna, naučna metoda kojoj kao prijatna protuteža ,,pomaže'' jednostavnost i zdrav razum njegovog prijatelja doktora Votsona, a ponekad i rutinski posao službene policije.

Srebrna zvijezda

Zbirka pripovijedaka pod naslovom "Memoari Šerloka Holmsa" (prevedena pod naslovom Srebrna zvijezda) nastavak je zbirke "Avanture Šerloka Holmsa". Šerlok Holms nastavlja borbu protiv dijaboličkog kriminalca Moriartija, a radnja posljednje pripovijetke vodi nas u Švicarsku gdje će se njih dvojica posljednji put sukobiti. U borbi između dva najljuća neprijatelja Holms pada u duboki ponor. Je li to njegov kraj? Zar heroji ikad umiru?

Ova zbirka pripovjedaka se sastoji od sljedećih slučajeva: Žuto lice, Srebrna zvijezda, Posrednikov pisar, Gloria Scott, Ritual porodice Musgrave, Reigateska vlastela, Grbavac, Stalni pacijent, Tumač grčkog jezika, Pomorski ugovor i Posljednji problem.
Image
Image

Nenastanjena kuća

Nakon fatalnog Holmsovog pada u Reichenbachu u Švicarskoj, činilo se da je slavni detektiv nestao zauvijek. Međutim, čitalačka publika tražila je svog ljubimca i Arturu Konanu Dojlu nije preostalo ništa drugo nego da ga oživi. I tako je detektiv "uskrsnuo iz mrtvih" da bi u nizu izvanrednih slučajeva ponovo pokazao svoje umijeće.

Ova zbirka pripovjedaka se sastoji od sljedećih slučajeva: Nenastanjena kuća, Poduzetnik iz Norwooda, Likovi plesača, Usamljeni biciklist, Priorijska škola, Crni Peter i Charles Augustus Milverton.

Iskrene preporuke!!!
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni