Sastanak sa smrću (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Sastank sa smrću
Originalni naziv: Appointment with death
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 239
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 4/5
Sastanak sa smrću je još jedan roman autorice Agate Kristi iz serijala Slučajevi Herkula Poaroa koji je objavljen 1938. godine pod nazivom Appointment with death. Ovo je jedna od priča koja je inspirisana putovanjima Agate Kristi po Bliskom istoku u kojoj autorica pokazuje drugačiju stranu Herkula Poaroa. Također, autorica je u ovom romanu opisala Poaroove ključne interese, a u konkretnom slučaju to je: ,,strast za istinom'' čovjeka koji ga je zamolio da preuzme slučaj (pukovnik Kerberi). Kao i ostale Agatine knjige i ova je pisana u trećem licu, te se priča prati iz perspektive nekoliko likova među kojima je i Herkul Poaro.

Sama radnja romana se odvija u Jerusalimu, gdje je Herkul Poaro otišao da vidi jedno od svetskih čuda: Petru. Prve riječi koje Herkul Poaro čuje, svoje prve večari u Jerusalimu su ,,Ti uviđaš, zar ne, da ona mora biti ubijena?'' i te riječi su veoma značajne sa samu ranju ove priče.
Image

Među glavnim akterima ove priče pojavljuje se porodica Bojnton koju čine odbojna udovica, njena dva sina i dvije kćerke. Među visokim crvenim liticam Petre, poput nekog čudovišnog nabreklog Bude, sjedio je leš gospođe Bojnton. Sićušna rupica na njenom ručnom zglobu jedini je znak da ju je ubila smrtonosna injekcija.

Image

Herkul Poarao je u ovoj knjizi ograničen sa vremenom, te ima svega dvadeset i četiri sata da riješi ovu zagonetku, koja je, možda, na neki način povezana sa riječima koje je čuo prve večeri kad je došao u Jerusalim. Agata Kristi nam je zaista uvjerljivo, u prvom dijelu knjige, predstavila gospođu Bojnton kako bi čitaoci mogli steći dojam da je ona zaista bila najneprijatnija žena koju je Herkul Poaro ikada upoznao...

Sličan način utvrđivanja istine Poaro je koristio i u knjizi Ubistvo u Orijen Ekspresu. Osumnjičenih za ubistvo, kao i uvijek, ne manjka. Među njima su: Sara King (diplomirana doktorka), lejdi Vestholm (političarka) i gospođica Pirs, Lenoks Bojnton (najstariji sin ubijene) i Nadin Bojnton (njegova supruga), Kerol Bojnton (starija kćerka ubijene), Rejmond Bojnton (mlađi sin ubijene), prevodilac i Džinevra Bojnton (najmlađa kćerka ubijene).

Iako ne po prvi put, Agata Kristi najviše pažnje posvećuje psihologiji likova. U ovom slučaju ličnost žrtve, gospođe Bojnton igra značajnu ulogu u razvoju priče. Radnja se odvija precizno i, ponovo, Kristi se igra sa čitaocem. Svi tragovi su veoma lijepo predstavljani čitaocu da ih vidi, ali ona odrađuje veliki posao u odvraćanju pažnje čitaoca, tako da ga na kraju ostavlja iznenađenog kada Poaro otkrije ko je ubica.

Svima koji žele da pročitaju odličnu kriminalističku priču bi preporučio da pročitaju ovu knjigu. Agata je odlična kao i uvijek! Preporuke!!!

Uvodni odlomak iz romana

,, „Ti uviđaš, zar ne, da ona mora biti ubijena?“
Pitanje je doplovilo nepomičnim noćnim vazduhom, činilo se zastalo na trenutak, a onda odlebdilo kroz mrak prema Mrtvom moru.
Herkul Poaro je zastao s rukom na prozorskoj kvaci. Namršten, odlučno je zatvorio prozor i onemogućio prodor štetnog noćnog vazduha! Poaro je bio odgajan u uvjerenju da spoljni vazduh treba da ostane napolju, kao i da je noćni vazduh naročito opasan po zdravlje.
Dok je pažljivo navlačio zavjese preko prozora i išao ka postelji, dobroćudno se nasmješio za sebe.
„Ti uviđaš, zar ne, da ona mora biti ubijena?“
Čudne riječi da ih gospodin Herkul Poaro, detektiv, čuje svoje prve večeri u Jerusalimu.
„Kuda  god  da  odem,  nešto  mora  da  me  podsjeti  na  zločin!“, promrmljao je sebi u bradu.''
Image
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni