Smrt na Nilu (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Smrt na Nilu
Originalni naziv: Death on the Nile
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 306
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 5/5

Smrt na Nilu je roman koji spada u serijal Sučajevi Herkula Poaroa kojeg je Agata Kristi objavila 1937. godine pod nazivom ,,Death on the Nile''. Ovaj roman je Agata Kristi napisala po povratku sa zimovanja u Egiptu, te je po njenom mišljenju ovo jedna od njenih najboljih knjiga ,,s putovanja po inostranstvu''. Radnja romana se kao i to putovanje odvija na brodu koji putuje po rijeci Nil od Asuana do Vadi Halfe. Ova knjiga se toliko dopala Agatinom prijatelju Fransisu L. Salivenu, koji ju je podsticao da je prilagodi za pozornicu, što je Agata na kraju i učinila.

Knjiga Smrt na Nilu je meni, jedna od najboljih, do sada u serijalu Slučajevi Herkula Poaroa. To je raskošna priča o ljubavi, izdaji i ubistvu. Priča se najviše prati iz perspektive Herkula Poaroa, te u njoj do izražaja dolaze sve Poaroove intelektualne sposobnosti (tzv. sive stanice). Također, priča se povremeno prati i iz perspektive drugih likova. U ovoj knjizi Poarou prilikom rješavanja slučaja pomaže pukovnik Rejs, koji se već pojavljivao u drugim Agatinim knjigama.

O čemu se radi u ovoj knjizi? Spokoj krstarenja Nilom poremetilo je otkriće da je Linet Ridžvej ustrijeljena u glavu. Bila je mlada, elegantna i lijepa. Djevojka koja je imala sve... dok nije izgubila život. Herkul Poaro prisjeća se ranije izjave jedne saputnice: „Želim da joj prislonim cijev mog lijepog malog pištolja uz glavu i onda da naprosto povučem obarač.“ No, u ovim egzotičnim predjelima ništa nije tačno onako kako izgleda.
Image
U ovoj knjizi se pojavljuje veliki broj likova i ona ima veoma zamršen zaplet, ali je glavna priča zanimljiva i puna dramskih mogućnosti. Troje glavnih junaka Sajmon, Linet i Žaklina djeluju veoma stvarno i živo. S obzirom na veliki broj likova, u knjizi ne manjka osumnjičenih za ubistvo. Jedna od stvari koja ovu knjigu čini zabavnom za čitanje jeste činjenica da skoro svaki lik na neki način umiješan u misteriju. Agata nam u ovoj knjizi ostavlja dosta tragova za koje se ispostavlja da i nemaju neke veze sa ubistvom, što Poarou znatno otežava rješavanje slučaja.

Iskrene preporuke za ovaj fenomenalni kriminalistički roman!!!
Image

Uvodni odlomak iz romana

,, „Linet Ridžvej!“
„To je ona“, reče gospodin Barnabi, vlasnik Tri krune.
Munuo je laktom svog sagovornika.
Dvojica  ljudi  razrogačila  su  oči  i  zurila  lako  otvorenih usta.
Veliki  jarkocrveni  rols-rojs  upravo  se  zaustavio  ispred seoske pošte.
Iz limuzine je hitro izašla gologlava djevojka u haljini koja  je  djelovala  (ali  samo  na  prvi  pogled)  krajnje  jednostavno, djevojka zlatne kose, pravilnih gordih crta, ljepotica kakve se rijetko viđaju u Moltonu pod Voudom.
Brzim sigurnim korakom ušla je u poštu.
„To je ona“, ponovio je gospodin Barnabi i dodao tišim glasom punim strahopoštovanja: „Ima milione... potrošiće  hiljade funti na imanje. Napraviće bazen, italijanske vrtove, balsku dvoranu, a pola kuće se ruši i zida iz početka...“
„Donijeće para u selo“, zavidljivim tonom reče njegov prijatelj, mršav i pomalo zapušten čovjek.
Gospodin Barnabi se saglasio.
„Da, to je odlično za Molton pod Voudom. Zaista odlično.“
Gospodin Barnabi je bio veoma zadovoljan.
„Prodrmaće nas kako treba“, dodao je.
„Biće drugačije nego u vrijeme ser Džordža“, primjeti njegov sagovornik.
„Ah, njega su upropastili konji“, reče gospodin Barnabi s razumijevanjem. „Jadnik prosto nije imao sreće.“
„Koliko je dobio za imanje?“
„Dobrih šezdeset hiljada, kako čujem.“
Mršavi zviznu.
Gospodin  Barnabi  pobjednički  nastavi: „A  kažu  da  će potrošiti još šezdeset hiljada za radove na imanju!“
„O, čovječe!“, reče mršavi. „Odakle joj tolike pare?“
„Iz Amerike, tako sam čuo. Majka joj je bila kći jedinica nekog milionera. Baš kao u filmovima, zar ne?“
Djevojka je izašla iz pošte i sjela u kola.
Odvezla se, a mršavi čovjek ju je pratio pogledom. Promrmljao je:
„Meni je to nekako pogrešno – to što tako izgleda. Bogata i lijepa – to je previše! Kad je već toliko bogata, ima prava da bude i takva ljepotica. A jeste prava ljepotica... Baš ima sve, ta  cura. To nekako nije pošteno...“ ''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni