Zlo pod suncem (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Zlo pod suncem
Originalni naziv: Evil under the sun
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 261
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 4/5
Zlo pod suncem je knjiga iz serijala Slučajevi Herkula Poaroa koju je objavila autorica Agata Kristi 1941. godine pod nazivom Evil under the sun. Knjiga se sastoji od trinaest (13) poglavlja. U ovoj knjizi se Herkul Poaro nalazi na godišnjem odmoru u zalivu Lederkomb gdje se nalazi odličan hotel Veseli Rodžer na jednom ostrvu (na početku knjige imamo i mapu tog ostrva). Knjiga se prati iz perspektive nekoliko likova, među kojima je i Herkul Poaro.

Knjiga Zlo pod suncem ima dvije ekranizacije (filma) i radio-dramatizaciju. Također je pretočen i u grafički roman, te je adaptiran i u kompjutersku igru.

O čemu se radi u knjizi? ,,Preplanulo tijelo lijepe Arline Maršal leži opruženo na plaži. Samo, čudno je – plaža je u sjenci. Arlina se ne sunča... zadavljena je. Još od Arlininog dolaska u hotel, atmosfera treperi od seksualne napetosti. Nekoliko gostiju imalo je motiv da ubije lijepu glumicu – među njima i njen muž. Herkul Poaro ipak sumnja da ovaj prividni zločin iz strasti prikriva neko veće zlo.'' Naravno on će svojim domišljatim idejama pokušati da razriješi ovaj slučaj. Nadležni za rješavanje ovog slučaja su pukovnik Veston i inspektor Kolgejt uz pomoć Herkula Poaroa.

Ako ste među onima koji vole da rješavaju Poaroove slučajeve ovaj roman će vam predstaviti pravi izazov. Agata Kristi na savršen način plete radnju i upoznaje nas sa različitim likovima koji imaju različitu prošlost i naravno kao i uvijek ubica je veoma pamento sakriven. Cijelo vrijeme nam je pred nosem, ali ima savršen alibi jer kao i uvijek osumnjičenih ne manjka, što samo pokazuje da je Agata jedna od najboljih pisaca krimi romana.

Roman Zlo pod suncem je ugodan za čitanje, dobro osmišljen i sa prilično složenim zapletom. Poaro tokom čitave knjige skuplja djeliće slagalice i drži nas u neizvjesnosti sve dok ne dobije kompletnu sliku o samom zločinu i zločincu. U zadnjem poglavlju, kao i obično, on će nam na prilično opširan način ispričati kako je došao da svojih zaključaka.

Ako volite dobru misteriju, svakako bi vam preporučio da pročitate ovu knjigu!!!
Mapa mjesta gdje se odvija radnja
Image

Uvodni odlomak iz romana

,, Kada je godine 1782. kapetan Rodžer Angmering napravio sebi kuću na ostrvu u zalivu Lederkomb, smatra­lo se to vrhuncem njegove ekscentričnosti. Jedan čovjek iz dobre porodice kao što je on to bio trebalo je da ima pri­stojnu gospodsku kuću na nekoj prostranoj poljani, gdje možda teče i kakva rječica i gde su dobri pašnjaci.

Kapetan Rodžer Angmering imao je, međutim, samo jednu veliku ljubav – more. Zato je sagradio kuću – sta­menu, kao što je i morala biti na vjetrometnoj hridi koju opsjedaju galebovi – sasvim odsječenu od kopna kad god naiđe plima.

Ženio se nije, more je bilo njegova prva i posljednja životna pratnja, pa je posle njegove smrti ostrvo i kuću naslije­dio neki dalji rođak. Ni rođak ni njegovi naslednici nisu mnogo razmišljali o toj baštini, ali se njihov vlastiti posjed umanjivao i njihovi su potomci postajali sve siromašniji.

Godine  1922,  kada  je  veliki  kult  odmora  na  moru konačno čvrsto uspostavljen i više se nije smatralo da je na obali Devona i Kornvola ljeti prevruće, Artur Angmering je ustanovio da je njegovu ogromnu i neudobnu pozno­džordžijansku kuću nemoguće prodati, ali je zato dobio lijep novac za tu čudnovatu svojinu koju je svojevremeno stekao kapetan Rodžer, predak moreplovac.... ''

Citati

,,Žalosno je odstraniti svu romantiku, svu tajanstvenost! Danas je sve standardizovano!''

,,Da bi nešto značila – stvarno i istinski značila – žena mora da ima ili dobrote ili pameti.''

,,Čini plemenita djela umjesto da o njima sanjaš po vascijeli dan.''

,,Žena može muškarcu da bude uzdanica i nadahnuće u životu – i može da bude njegova propast. Može da ga sroza do zvijeri.''

,,Kad je neko ubijen, važnije je govoriti istinu nego biti pristojan.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni