Mačka među golubovima (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Mačka među golubovima
Originalni naziv: Cat among the pigeons
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 276
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 3/5
Mačka među golubovima je knjiga iz serijala Slučajevi Herkula Poaroa koju je Agata Kristi objavila 1959. godine pod nazivom Cat among the pigeon.

Priča počinje sa prologom u kojem nas autorica ugrubo upoznaje sa likovima koje ćemo pratiti kroz ovu knjigu i sa mjestom gdje će se odvijati radnja. To mjesto je Medoubeng, jedna od najboljih i najuglednijih škola za djevojčice u Engleskoj i naravno posljednje mjesto na kojem ćete očekivati da se desi ubistvo. Ali igrom slučaja desilo se. Nakon prologa autorica nas vraća tri mjeseca unazad u Ramat (bliskoistočnu državu), mjesto gdje se odvija revolucija. Ono što će se tu dogoditi imat će uticaj na dalju priču koju ćemo pratiti u Medoubenku.

Dakle, u elitnoj školi za djevojčice ubistvo postaje dio nastavnog programa, a nepobjedivi Poaro polazi u odlučni pohod da bi ubicu iz potaje izveo pred lice pravde.
Image
Kasno jedne noći, dok je čitava škola duboko usnula, dvije nastavnice polaze da ustanove izvor misteriozne svjetlosti u sportskom paviljonu. Tamo, među štapovima za lakros, nalaze leš omražene nastavnice fiskulture. Neko joj je ispalio hitac pravo kroz srce.

Kad se „mačka“ dočepa još jednog „goluba“, u školi će zavladati haos. Pitomica škole Džulija Apdžon zna isuviše. Zna, takođe, da će bez pomoći Herkula Poaroa sama postati sljedeća žrtva.

Ženski internat, neustrašive mlade devojke, sumnjivi identiteti, intrige i ubistvo. Sve ovo možete očekivati u ovom romanu. Gotovo kompletnu postavu likova u ovoj knjizi čine žene. Agata Kristi savršeno plate radnju i kao i uvijek ubica je sakriven čitaocu pred nosem, tako da ćete ga teško otkriti sve do samog kraja.

Jedina zamjerka koju imam na ovu knjigu je ta što se Herkul Poaro veoma malo pojavljuje i to na kraju priče kao neko ko će rasvijetliti slučaj u svom stilu. Smatram da bi priča bila mnogo zanimljivija da se on više pojavljivao. Umjesto toga Agata pažnju posvećuje izgradnji ličnosti drugih likova i u tome radi odličan posao.

Da li mi se svidjela ova knjiga? Jeste, ali ima Agata i boljih knjiga. U svakom slučaju preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Bio je prvi dan ljetnjeg polugodišta u školi Medoubenk. Kasno popodnevno sunce obasjavalo je okuku širokog pošljunča­nog prilaza ispred zgrade. Ulazna vrata bila su gostoljubivo  otvorena, a na pragu im je stajala, zadivljujuće usklađena s njihovim  džordžijanskim  proporcijama,  gospođica  Vansitart, besprijekorno očešljana i odjevena u besprijekorno skrojenu suknju i sako.

Neki neupućeni roditelji pomislili bi da je to znamenita  gospođica Bulstrod lično. Nisu znali da je običaj gospođice Bulstrod da se povuče u svojevrsno unutarnje svetilište, gdje su pristupa imali samo malobrojni izabrani i povlašteni.

Uz gospođicu Vansitart stajala je gospođica Čedvik, koja je djelovala na malo drugačijem nivou, prijatna, u sve upućena,  neodvojivi  dio  Medoubenka,  koji  bi  zbilja  bilo  nemoguće i zamisliti bez nje. Medoubenk nikad nije bio bez nje. Gospođica Bulstrod i gospođica Čedvik zajedno su osnovale školu Medoubenk. Gospođica Čedvik je nosila pinsnez, bila  je malo povijena, staromodno obučena, u obraćanju srdačna i rasejana, i nekim slučajem, bila je izvanredan matematičar... ''

Citati

,,Ah, demokratija. Ta riječ svuda znači nešto drugo. Jedno je samo sigurno – nikad ne znači ono što su Grci njome mislili da kažu.''

,,Izgleda da je čovjek sa mrvicom zdravog razuma jedino što ljudi danas nigdje ne žele.''

,,Znati kada da se ode – to je jedna od važnih životnih nužnosti.''

,,Svako mora u životu da pravi sopstvene greške.''

,,Uzbuđenja nisu uvijek dobar temelj za bračni život.''

,,Ima mnogo razloga da muškarac primjeti djevojačka koljena.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni