Treća djevojka (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Treća djevojka
Originalni naziv: Third girl
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 260
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 3/5
Treća djevojka je roman iz serijala Slučajevi Herkula Poaroa kojeg je Agata Kristi objavila 1966. godine pod nazivom Third girl. Poaro je u penziji i ne bavi se tako aktivno svojim detektivskim poslom. Naravno kada se pojavi nešto interesantno, u tom svijetu, što će mu privići pažnju on je uvijek voljan da se upusti u te vode.  U ovoj knjizi se pojavljuje Arijadna Oliver, spisatejica detektivskih romana koja se pojavljivala u nekim prethodnim knjigama. Arijadna Oliver i Herkul Poaro će zajedno da se posvete slučaju koji se zove Treća djevojka, i oni čine izuzetan duo koji će vam u nekoliko scena stvarno izvući osmjeh na lice.

O čemu se zapravo radi u knjizi Treća djevojka? Tri mlade žene dijele stan u Londonu. Prva je sposobna i ozbiljna sekretarica. Druga je umjetnica. Treća prekida Herkula Poaroa dok doručkuje, priznajući mu da je izvršila ubistvo – i odmah zatim nestaje. Herkul Poaro postepeno saznaje priče koje okružuju zagonetnu treću devojku, njenu porodicu i njen nestanak. Pa ipak, slavnom detektivu potrebni su čvrsti dokazi da bi mogao da je proglasi krivom, nevinom ili neuračunljivom...
Image
Značenje naslova Treća djevojka? ,,Prva djevojka iznajmi namješten stan, a zatim podijeli stanarinu s nekim.  Druga  djevojka  je  obično  neka  njena  drugarica.  A onda, ako ne poznaju treću djevojku koja bi mogla da stanuje zajedno s njima, traže je preko oglasa. I kao što vidite, vrlo često  uspijevaju  da  nađu  mjesta  i  za  četvrtu  djevojku.  Prva djevojka  uzima  najbolju  sobu,  druga  djevojka  plaća  malo manje, treća još manje i dobija najmanji sobičak. Zatim se između sebe dogovaraju koja će kojim danima ili noću ostati sama u stanu – i slično. To sve prilično dobro funkcioniše.''

Ovo je knjiga koja se u najvećem dijelu prati iz perspektive Herkula Poaroa, te ćete s toga imati priliku da vidite način na koji on razmišlja o različitim aspektima konkretnog slučaja. Nekad to u ovoj knjizi postaje i preopširno što zna usporiti priču. Arijadna Oliver je pravo osvježenje u ovoj knjizi i to najviše iz razloga što ona predstavlja potpunu suprotnost Poarou. On je neko ko voli svakoj situaciji pristupiti veoma oprezno i kroz upotrebu svojih sivih ćelija (uglavnom aungažuje nekoga ko će za njega istražiti pojedine stvari), dok je Arijadna Oliver veoma brzopleta i sama se upušta u neke ''opasne'' situacije.

Svi likovi u ovoj knjizi su veoma lijepo predstavljeni. Sam slučaj je veoma nepredvidljiv i neobičan, što će doprinijeti održavanju vaše pažnje tokom čitanja. Sigurno do posljednjeg trenutka nećete znati ko je negativac u ovoj knjizi, jer je odlično sakriven. Pored toga moram reći da mi se jedna stvar na kraju nije baš svidjela... prilično me iznenadila.

Ovo je solidan kriminalistički triler. Ako niste čitali ništa od Agate Kristi, ne bi vam preporučio da počinjete sa ovom knjigom. Ima ona mnogo boljih knjiga od ove. Sa druge strane ako ste njen fan i volite Herkula Poaroa onda vam preporučujem da pročitate i ovu.

Uvodni odlomak iz romana

,, Herkul Poaro je sjedio za doručkom. S njegove desne strane pušila se šolja vrele čokolade. Oduvijek je bio sladokusac. Uz  čokoladu, na stolu je bio i brioš. Lijepo se slagao sa čokoladom. Herkul Poaro s odobravanjem klimnu glavom. Pecivo je kupljeno u četvrtoj radnji koju je isprobao. Bila je to danska pâtisserie, beskrajno bolja od navodne francuske u njenoj blizini. Ta nije bila ništa drugo do obična prevara.

Kao gurman, bio je zadovoljan. Stomak mu je bio spokojan.  I  um  mu  je  bio  spokojan,  možda  i  previše.  Upravo  je završio svoj Magnum Opus, analizu velikih pisaca detektivskih  romana.  Usudio  se  da  kritikuje  Edgara  Alana  Poa, žalio se na nedostatak reda i metodičnosti u romantičnim izlivima Vilkija Kolinsa, do neba je nahvalio dva praktično nepoznata  američka  autora,  na  razne  druge  načine  odao priznanje onima koji su to zaslužili i odlučno se uzdržao od pohvale tamo gde joj nije bilo mjesta. Ispratio je štampanje  knjige,  proučio  rezultat  i,  osim  zaista  nevjerovatnog  broja štamparskih grešaka, izjavio da je sve u redu. Uživao je u tom književnom dostignuću kao i u mnoštvu pročitanih knjiga, uživao je prezrivo frkćući dok bi bacao neku knjigu na drugi kraj sobe (mada bi se uvijek sjetio da potom ustane, pokupi je i uredno baci u korpu za otpatke), i uživao s odobravanjem  klimajući glavom u rijetkim prilikama kad je takvo odobravanje bilo prikladno... ''

Citati

,,Ljudi nikad nisu onakvi kakvim ih pamtite.''

,,To što se nešto desilo davno, ne znači da je s tim svršeno.''

,,Sagledati izbliza zlo i upoznati ga, znači biti naoružan protiv svega što vam život može donijeti.''

,,Nema veće budale od matore budale.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni