Policija (Hari Hol #10)

Image
Naziv knjige: Policija
Originalni naziv: (Politi) Police
Serijal: Hari Hol
Autor: Jo Nesbo
Broj stranica: 442
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 5/5
Prethodne knjige u serijalu su: Šišmiš, Žohari, Crvendać, Nemeza, Đavolja zvijezda,  Spasitelj, Snjegović, Leopard i Fantom. Recenzije prethodnih knjiga možete pronaći na ovom blogu pod: recenzije/kriminalistički

Policija je deseti roman u serijalu o inspektoru Hariju Holu kojeg je Jo Nesbo objavio 2013. godine pod nazivom Politi (Police – engleski prevod). Radnja ove knjige se nastavlja na prethodnu knjigu koja se zove Fantom i koja je završila na prilično dramatičan i neočekivan način.

Shodno takvom završetku prošle knjige sada imamo jednog pacijenta u bolnici koji se nalazi u komi. Soba u kojoj se on nalazi je strogo čuvana od strane policije. U slučaju da se taj pacijanet probudi mogao bi imati neke veoma zanimljive informacije, a mogao bi možda i  objasniti šta mu se desilo. U prvom dijelu knjige mi ne znamo ko je taj pacijent, ali ako ste čitali knjigu Fantom, možda ćete moći naslutiti o kome se radi. Ili možda ipak nećete?
Image
Ali da zanemarimo tog pacijenta, jer policija u Oslu ima i drugih problema. Neko ubija policajce na mjestima gdje su nekada bila izvršena ubistva koja nisu još uvijek razriješena (policija je zbog nedostatka dokaza obustavila istraživanja tih ubistava). Dakle, žrtve su policajci koji su radili na tim neriješenim slučajevima. Oni su ubijeni na prilično brutalan i zlokoban način. Novi šef policije Mikael Bellman (POV) nije baš očekivao da će svoju novu funkciju obnašati baš u ovom trenutku, jer kako vrijeme prolazi, policajci umiru, istraga ne napreduje a mediji i političari treže rezultate. On je stalna meta kritika. Policiji bi dobro došao njihov najbolji inspektor Hari Hol...?

S obzirom da nema Harija, šef kriminalističkog odjela Gunner Hagen (POV) kreira tim kojeg čine veoma interesantni likovi koje ste imali prilike upoznati u prethodnim knjigama. Taj tim čine Katrine Bratt (POV), Beate Lonn (POV), Bjorn Holm (POV) i psiholog Stale Aune (POV).

Jo Nesbo na poseban i jedinstven način priča ovu priču i svo vrijeme vam drži pažnju. U većini scena koje pročitate on ostavlja nejasan identitet određenih aktera i na taj način omogućava čitateljima da sami pretpostave o kome se radi. Čitajući takvu knjigu napeti ste svo vrijeme, ne možete da locirate negativca. Sa svakom drugom situacijom imate osjećaj da je ubica neko drugi. Kad smo već kod likova ni jedan nije siguran, pa možda neko za koga ste se previše vezali i ne dočeka kraj priče.

Jo Nesbo je odradio veoma dobru karakterizaciju likova. Većina tih likova se pojavljivala u prošlim knjigama (zbog toga vam preporučujem da ovaj serijal čitate hronološkim redom). Ima tu i ''dobrih'' i ''loših'' pa čak i odvratnih likova. Nije sve crno-bijelo na tom planu.

Na kraju knjige, Jo Nesbo ne zatvara skorz priču, već nam prikazuje nekoliko scena koje bi mogle biti osnova za sljedeću knjigu koja se zove Žeđ. Kraj je na mene ostavio takav utisak.

Ovo mi je do sada najbolja knjiga u serijalu o Hariju Holu. Sve preporuke!!! Možete je čitati samostalno... s tim da bi vam preporučio da prvo pročitate prethodnu knjigu koja se zove Fantom! Naravno ovo vam nije obavezno, ali mi se čini da ćete više uživati u priči na taj način.

Uvodni odlomak iz romana

,, Spavao je ondje, iza vrata.

Unutrašnjost kutne vitrine vonjala je na staro drvo, barut i ulje za čišćenje oružja. Kad bi zasjalo sunce i kroz prozor obasjalo sobu, snop svjetlosti u obliku pješčanog sata prošao bi kroz ključanicu na vitrini i - ako bi sunce bilo točno pod pravim kutom - stvarao mutan odsjaj na pištolju koji je ležao nasred police.

Bila je to ruska Odessa, kopija poznatijeg Stečkina.

Ružni pištolj prilično se naputovao, od litavskih kozaka do Sibira, selio se između različitih zapovjedništava urki u južnom Sibiru pa se našao u vlasništvu atamana, kozačkog vođe, kojeg je policija ubila s njim u ruci, pa je završio u Nižnji Tagilu, u domu kolekcionara oružja koji je bio ravnatelj zatvora, da bi to oružje naposljetku u Norvešku donio Rudolf Asajev alias Dubai koji je, prije nestanka, s opioidom "violinom", drogom nalik heroinu, imao monopol nad tržištem narkotika u Oslu. Pištolj se i sad nalazio u Oslu, u Holmenkollveienu, točnije u kući Rakel Fauke.

Odessa je imala spremnik u koji je moglo stati dvadeset metaka jednakog kalibra kao Makarov 9 x 18 mm i iz nje se moglo pucati pojedinačno i rafalno. U spremniku je ostalo dvanaest metaka... ''

Citati

,,Političar je dobar koliko je dobar njegov savjetnik.''

,,Kad je riječ o ljudskoj psihi, pravilo je da je moguće ama baš sve što se može zamisliti. A i dobar dio onog što ne možemo zamisliti.''

,,Intuicija je samo zbroj mnogih sitnih ali konkretnih stvari koje mozak još nije stigao kategorizirati.''

,,Najopasniji su lavovi koje je čopor odbacio. Ne osjećaju nikakvu odgovrnost, nego samo mržnju i ogorčenost.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni