Poljubi djevojke (Aleks Kros #2)

Image
Naziv knjige: Poljubi djevojke
Originalni naziv: Kiss the girls
Serijal: Aleks Kros
Autor: Džejms Paterson
Broj stranica: 259
Žanr: kriminalistički, psihološki triler
Ocjena: 5/5
Prethodna knjiga u serijalu o Aleksu Krosu je: I došao je pauk. Recenziju možete potražiti pod: recenzije/kriminalistički.

Aleks Kros je serijal romana (kriminalistički, misterija, triler, psihološki), koji broji preko 20 romana, kojeg je napisao autor Džejms Paterson. Aleks Kros je istražitelj za ubistva u Washingtonskoj policiji. Pored toga on je i doktor-psiholog. Boja njegove kože je crna. Nakon smrti njegove supruge (koja se desila 3 godine prije početka serijala i taj slučaj još uvijek nije razjašnjen) on je samohrani otac dvoje djece (kćerke i sina) sa kojima živi kod svoje Nane Mame.

Poljubi djevojke je druga po redu knjiga u serijalu o inspektoru i doktoru Aleksu Krosu koja je 1995. godine objavljena pod nazivom Kiss the girls. Priča se prati kroz oči nekoliko likova, kao što to su Aleks Kros, Kate Mektirnan, Kazanova... Po ovoj knjizi je također snimljen i film 1997. godine. U filmu Alexa Krosa glumi Morgan Freeman.
Image
Slučaj Poljubi djevojke je veoma mračan i neprijatan, te će Aleks Kros iz Washingtona morati otići na jug Amerike. Za Aleksa Krosa, ovaj slučaj je i ličan jer je nestala njegova bratanica. Međutim, veliki broj djevojaka je nestao, a neke su čak pronađene mrtve. Iako nije nadležan za istraživanje ovog slučaja, glavni čovjek FBI-a bi ipak želio da doktor Aleks Kros pokuša izraditi profil osobe koja je odgovorna za ove nestanke. Izgleda da ta osoba sebe naziva Kazanova ili Džentlmen posjetilac. Također se postavlja pitanje da li se radi o jednoj osobi ili ih je možda više.

Pišući u kratkim, brzim poglavljima, koja otkucavaju kao paklena mašina i uvijek su puna prijetnji i straha, Džejms Paterson vas vodi kroz ovu paradu užasa do zavšnog velikog praska. Čitalac je hipnotisan od prve strane, a priča o neobjašnjivim otmicama, šokantnim ubistvima, dugo skrivanim tajnama, seksualnoj patologiji i moći i nemoći policijske birokratije pratiće vas dugo nakon što pročitate posljednju stranicu. S obzirom da se radi o psihološkom trileru, profil negativca će biti detaljno razrađen. Čak ćete jedan dio priče pratiti kroz njegove oči, te ćete imati priliku da vidite kako on razmišlja.

S obzirom da je ovo druga knjiga u serijalu, Džejms Paterson koristi priliku da nam još bolje predstavi svog glavnog lika. To radi na odličan način kroz scene gdje Aleks Kros razgovara sa svojom djecom, ili u scenama u kojima je sa svojim najboljim prijateljem Sampsonom (inače, kolegom policajcem), ili kada razgovara sa svojom majkom.

Još jedan lik koji je vrijedan pomena jeste Kate Maktirnan, mlada doktorica koja će zajedno sa Aleksom Krosom učestvovati u lovu na negativca. Ona je veoma jaka žena, koja će u ovoj knjizi proći kroz pakao, ali to je neće spriječiti da uradi ono što se mora.

Poljubi djevojke je odličan psiholiški i kriminalistički triler. Sve preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Boka Raton, Florida, jun 1975. VEĆ TRI sedmice mladi ubica odistinski je živio u zidovima jedne izvanredne petnaestosobne kuće na žalu.

Mogao je da čuje šaputavo razbijanje valova Atlantika koje je dopiralo spolja, ali ga to nikada nije namamilo da pogleda okean ili privatnu bijelu pješčanu plažu koja se protezala duž obale stotinjak ili više metara. Imao je i suviše da izvidi, prouči i obavi iz svog skrovišta u prekrasnoj kući, zidanoj u novomediteranskom stilu u Boki. Puls danima nije prestajao da mu damara.

U golemoj kući živjelo je njih četvoro: Majki i Hana Pirs sa svoje dvije kćeri. Ubica je uhodio porodicu u krajnje intimnoj atmosferi i u najintimnijim trenucima. Volio je sve sitnice u vezi s Pirsovima, osobito Haninu dražesnu zbirku morskih školjki i kompletnu flotu jedrilica koja je visila s tavanice jedne od gostinskih soba.

Danonoćno je promatrao stariju kćerku, Koti. I ona i on pohađali su Srednju školu sv. Andreje. Bila je zanosna. Nijedna djevojka u školi nije bila tako lijepa ni bistra kao Koti. Budnim okom pratio je i Keri Pirs. Imala je samo trinaest godina, ali već je bila napupeli sladunac.

Iako je bio viši od metar i osamdeset, lako se zavlačio u tunele za kućnu ventilaciju. Mršav kao struna, još nije počeo da gomila kilograme. Ubica je bio zgodan onako kako su zgodni srednjoškolci s Istočne obale.

Na tajnom mjestu u skrovištu čuvao je pregršt sramnih romana, vrlo erotičnih knjiga koje je pronašao na grozničavim šoping putovanjima u Majami. Postao je zavisnik od Priče o djevojci O, Pariških učenica i Bludnih uvođenja. U zidovima je takođe, pokraj sebe, držao revolver smit i veson... ''

Citati

,,Smijeh je dobar lijek.''

,,Posao je suviše bolan ako čovjek sebi dopušta osjećanja.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni