Posljednja kuća (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Posljednja kuća
Originalni naziv: Peril at end house
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 163
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 5/5
Posljednja kuća ili Opasnost kod end hausa je roman koji spada u serijal Slučajevi Herkula Poaroa i kojeg je Agata Kristi objavila 1932. godine pod nazivom Peril at end house. Priču nam pripovijeda Poaroov prijatelj Hejstings. Također u knjizi se pojavljuje i inspektor Džap, ali nema pretjerano zapaženu ulogu.

Hejstings i Poaro su na odmoru kojeg provode na jugu Engleske u gradu St. Loo, gdje upoznaju mladu djevojku, na neobičnim imenom, Nick Bucklay i njene prijatelje. Pored neobičnog imena, Nick Buckley vodi i neobičan život, a razlog tome je taj što je gotovo svakodnevno neko pokušava ubiti, ali u tome ne uspijevala... Kad Poaro otkrije rupu od metka u njezinom šeširu, on zaključuje da joj je potrebna zaštita i aktivno se uključuje u potragu za mogućim ubicom. Po tome se ova knjiga razlikuje od ostalih Poaroovih slučajeva, jer on sada pokušava da pronađe mogućeg ubicu kako bi ga spriječio u njegovom naumu. Posljedica svega toga je što Poaro ima mnogo aktivniju ulogu u samoj priči nego što je to slučaj u drugim Agatinim romanima.
Image
Agata Kristi ponovno blista u zapletu i neočekivanom raspletu, odnosno u genijalnom rješenju “malih sivih stanica” Hercula Poaroa. Agata sa ovom knjigom ponovo uspijeva na odličan način sakriti negativca od čitaoca. S tim u vezi možete očekivati puno preokreta u priči koji će vas stalno tjerati da iznava pogađate ko je negativac, ali će vas kraj sigurno dočekati nespremne.

U ovoj knjizi ponovo dolazi do izražaja odvos između Poaroa i Hejstingsa. Njihovo prijateljstvo je na veoma visokom nivou. To je brižno prijateljstvo sa malo ljubomore s Hejstingsove strane i malo ega sa Poaroove strane. Oni će vam definitivno izmamiti osmijeh na lice.

U romanu Posljednja kuća postoji više elemenata zločina kao što su npr. zamjena identiteta, ubijanje pogrešne osobe kako bi se skrenula pažnja, zatim lažno prikazano ubistvo kako bi se otkrio pravi zločinac, zatim slučaj nestalog testamenta i mnoge druge stvari.

Što se tiče ostalih likova koji se pojavljuju u ovoj knjizi, svi se odlično predstavljeni. Stvarno postoji dosta kandidata za negativca pošto Poaro u sve njih sumnja i morat će ih sve detaljno upoznati kako bi riješio ovu misteriju. Jedini problem koji ima je taj da mora brzo djelovati jer ubica može napasti svakog momenta.

Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Vjerujem kako na jugu Engleske nema primorskoga grada koji bi bio tako privlačan kao St. Loo. Zaslužio je naziv kraljice kupališnih mjesta i snažno podsjeća na Rivijeru. Obala Cornvalla po mojemu je uvjerenju u svakom pogledu isto toliko čarobna kao i ona na jugu Francuske. Rekao sam to svom prijatelju Herculeu Poirotu.
— Tako je jučer pisalo i na jelovniku u željezničkim kolima za blagovanje, mon omi. Vaše zapažanje nije izvorno.
— No zar se ne slažete?
Blago se smijuljio i nije odmah odgovorio na pitanje. Ponovio sam ga.
— Ispričavam se tisuću puta, Hastings. Misli su mi odlutale. Doista, odlutale su u onaj dio svijeta sto ste ga upravo spomenuli.
— Na jug Francuske?
— Da. Razmišljao sam o posljednjoj zimi što sam je proveo ondje i o događajima što su se ondje zbili.
Sjećao sam se. U Modrom vlaku dogodilo se umorstvo, a zagonetku - složenu i neobičnu - Poirot je riješio svojom nepogrešivom pronicavošću.
— Kako bih volio da sam bio s vama — rekao sam s dubokim žaljenjem.
— I ja — odgovorio je Poirot. — Vaše bi mi iskustvo bilo dragocjeno.
Pogledao sam ga iskosa. Poučen dugim iskustvom, ne vjerujem njegovim laskanjima, no on je djelovao savršeno ozbiljno. Napokon, zašto i ne bi? Imam veliko iskustvo s metodama što ih on primjenjuje.
— Osobito mi je nedostajala vaša bujna mašta, Hastings — nastavio je sanjarski... ''

Citati

,,'Poaro' rekoh. 'Razmišljao sam.' 'Hvale vrijedna djelatnost, moj prijatelju. Nastavite.' ''

,,Ništa ne diže pokislo raspoloženje tako dobro kao zabava.''

,,U dubini duše mi smo djeca.''

,,Da uspješno odigrate komediju, morate to raditi sa srcem.''

,,Čuvanje tajne je vještina koja traži mnogo veličanstveno izrečenih laži, i veliku sklonost glumljenju komedije i uživanju u tome.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni