Mačka i miš (Aleks Kros #4)

Image
Naziv knjige: Mačka i miš
Originalni naziv: Cat and mouse
Serijal: Aleks Kros
Autor: Džejms Paterson
Broj stranica: 233
Žanr: kriminalistički, triler
Ocjena: 3/5
Prethodne knjige u serijalu o Aleksu Krosu su: I došao je pauk, Poljubi djevojke, Džek i Džil. Recenzije možete potražiti pod: recenzije/kriminalistički.

Aleks Kros je serijal romana (kriminalistički, misterija, triler, psihološki), koji broji preko 20 romana, kojeg je napisao autor Džejms Paterson. Aleks Kros je istražitelj za ubistva u Washingtonskoj policiji. Pored toga on je i doktor-psiholog. Boja njegove kože je crna. Nakon smrti njegove supruge (koja se desila 3 godine prije početka serijala i taj slučaj još uvijek nije razjašnjen) on je samohrani otac dvoje djece (kćerke i sina) sa kojima živi kod svoje Nane Mame.

Četvrta knjiga u serijau o Aleksu Krosu se zove Mačka i miš, a objavljena je 1997. godine pod nazivom Cat and mouse. Paterson osvaja čitaoca kratkim poglavljima, živim dijalozima i stravom koja izaziva jezu koja je prizvod stravičnih antagonista, a u ovoj knjizi možete očekivati dvojicu. Priča se prati kroz oči Aleksa Krosa, Garija Sonedžija i gospodina Smita. Ova knjiga se nastavlja na prethodne.

Dvojica ubica – jedan u Americi drugi u Evropi – uvjereni su da im je Aleks Kros jedini dostojan protivnik u igri smrti koju su isplanirali. Baš u trenutku kad Aleks mora da se izbori s nečim što nije osjetio od ženine smrti: sa velikom ljubavlju koja će i njega i njegovu izabranicu učiniti ranjivim... Počinje igra mačke i miša.

Jedan od ubica je Gari Sonedži. Fanovima serijala bi trebao biti poznat iz knjige I došao je pauk. Stiče se osjećaj (pogotovo oko ste čitali prethodne knjige) da Paterson nije znao šta da uradi sa ovim  likom pa je njegovu priču završio na brzinu. Ta priča nas na neki način gura prema drugom negativcu koji je mnogo opasniji i zloglasniji od Garija Sonedžija, a poznat je samo pod nazivom gospodin Smit. FBI će uraditi sve što je potrebno kako bi postavio zamku za njega, te zbog toga nožete očekivati neke iznenađujuće situacije, ali koje će vam držati pažnju, jer Paterson odlično profiliše likove oko kojih se radnja odvija.

Posebno su mi se svidjele situacije u kojima Aleks Kros razgovara sa svojom djecom, a pogotovo sa svojom kćerkom. To su baš simpatični dijalozi, posebno kada se uzme u obzir da se Aleks zaljubio i Kristinu, koja radi kao direktorica u njihovoj školi. Naravno tu se uvjek pojavljuje i Nana Mama kako bi Aleksu dala neki dobar savjet.

Očekujte solidnu priču, sa dobrim dijalozima, sa nekoliko preokreta i nekoliko neprijatnih scena. Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, JOŠ SAMO dvadesetak koraka je preostalo do Krosove kuće. Gari Sonedži joj se toliko približio da se naježi od samog pogleda na nju. Građena u viktorijanskom stilu, s krovom od bijele šindre, isticala se time što ju je vlasnik vrlo pažljivo održavao. Sonedži je zurio preko Pete ulice i ovlas se kezio otkrivajući zube, što je moglo da se protumači kao osmijeh. Savršeno. Došao je da ubije Aleksa Krosa i njegovu porodicu.

Pogled mu je polako prelazio s prozora na prozor registrujući sve, od uštirkanih čipkanih zavjesa do Krosovog starog klavira na verandi i zmaja s likovima Betmena i Robina koji je zakačen visio na oluku krova. Dejmonov zmaj, pomisli.

U dva maha ugleda Krosovu staru babu, koja je vukući noge prolazila kraj prozora u prizemlju. Dugačak, besciljan život Nane Mame uskoro će se završiti. Kako mu je samo prijala ta pomisao! Uživaj u svakom trenu, stani i pomiriši ruže, podsjeti se Sonedži. Okušaj ruže, pojedi ruže Aleksa Krosa - cvijetove, drške i trnje.

Najzad pređe preko Pete ulice držeći se sjenke. Onda nestade u gustoj tisovini i grmlju forsajtije što je poput stražara čuvalo kuću.

Pažljivo se prišunjao bijelim podrumskim vratima koja su se nalazila s jedne strane verande, kraj same kuhinje. Iako su zaključana teškim katancem, nije mu trebalo više od nekoliko sekundi da ih otvori. Već je u Krosovoj kući!... ''

Citati

,,Ne brkaj ivicu jame i horizont.''

,,U mraku čovjek mora da se služi maštom.''

,,Ne pretpostavljaj ništa, provjeri sve.''

,,Djeca su vraški oštroumna i mnogo pametnija nego što to obično mislimo.Djeca znaju skoro sve, i to mnogo prije nas.''

,,Radost – to je prava riječ. Tako se lako izgovara, a ponekad ju je tako teško naći u životu.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni