ABC ubistva (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: ABC ubistva
Originalni naziv: The alphabet murders
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 177
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 4/5
ABC ubistva je roman iz serijala Sluajevi Herkula Poaroa kojeg je Agata Kristi objavila 1936. godine pod nazivom The alphabet murders. Ovo je još jedna priča koju nam pripovijeda kapetan Hejstings.

U ovoj priči Hejtings je napustio svoju uobičajenu praksu pripovijedanja samo o onim slučajevima i događajima kojima je lično prisustvovao. Zato on neke glave piše u trećem licu, pri čemu se koristio izvjesnom pjesničkom slobodom u opisivanju misli i osjećanja različitih osoba, a sve u uvjerenju da ih prikazuje prilično tačno.

Hejstings prije početka romana kaže sljedeće: ,,rekao bih da sam neke sekundarne odnose među ljudima što su nastali kao posljedica ove neobične serije zločina opisao ponešto predugačko, zbog toga što je ljudski i osobni elemenat nemoguće ignorirati. Herkul Poaro mi je jednom na vrlo dramatičan način pokazao da romansa može biti nusprodukt zločina. Što se tiče rješavanja ABC misterije, mogu samo reći da je Poaro, po mome mišljenju, pokazao stvarnu genijalnost u pogledu načina na koji je tretirao problem, potpuno različit od svih s kojima se ranije susreo.''

Kratak opis priče: Svako slovo označava ime žrtve: A je za Andover - gospođa Aser je prebijena na smrt. B je za Bekshil - gdje je Beri Barnar udavljena. C je za ser Karmajkla Klarka koji je pretučen i ubijen. Pored svakog leša nađen je primjerak ABC željezničkog reda vožnje - otvoren na odgovarajućoj strani. Policija je angažovana. Zbunjeni su. Ali ubica je već načinio ozbiljnu grešku. Izazvao je Herkula Poaroa...

Ma koliko da su se ubistva redala jedno za drugim i ma koliko da je vrlo brzo Herkul Poaro shvatio poentu "ABC" voznog reda nalaženog pored tijela svih žrtava - nešto drugo je bilo zajedničko svim tim zločinima - jednostavno nije postojala osoba koja bi bila zajednička za sve nastradale... Za sada su to bili jedna siromašna starica, gospođa Asher u Androveru, zatim mlada i lijepa Beti Bernard u Bekshilu, a nakon nje Ser Klark Karmajkl u Karstonu... a zatim i zločin u Dorkasteru... Hoće li Poaro riješiti slučaj prije nego dođe do još jednog ubistva? Pa - naravno!!!

On je bio - izazvan "na dvoboj". Dobio je pismo koje je doslovce glasilo ovako: "Gosp. HERKUL POARO - Zamišljate sebe, zar ne, kako rješavate misterije koje su suviše teške za našu tupoglavu britansku policiju? Da vidimo, gospodine Pametni Poaro koliko ste pametni. Možda će vam ovaj orah biti pretvrd. Obratite pažnju na Androver 21. ovog mjeseca. Vaš ABC"

Agata Kristi na vrhunski način piše ovu knjigu. Herkul Poaro i kapetan Hejstings se ponovo udružuju kako bi pokušali razriješiti pomenutu ABC misteiju zločina. Što se tiče negativca on je kao i uvijek odlično sakriven od čitaoca, tako da možete samo nagađati o kome se radi. Međutim, to neće biti ni malo lako jer mogućih osumnjičenih ima puno. Zbog toga bi Vam preporučio da uživate u knjizi i pustite Poaroa da Vam to lijepo objasni, naravno kada i on prikupi sve činjenice.

Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Sa svog ranča u Južnoj Americi došao sam kući u junu 1935. da bih se ovdje zadržao oko šest mjeseci. Nije nam bilo lako tamo dolje. Kao i sve druge, i nas je pogodila svjetska kriza.

U Engleskoj sam morao da obavim nekoliko poslova, za koje sam osjećao da ih mogu uspješno resiti jedino osobnim kontaktom. Ţena je ostala da upravlja rančem.

Ne moram ni reći da je jedna od prvih stvari koje sam napravio po dolasku u Englesku bila da potražim svog starog prijatelja Herkula Poaroa. Našao sam ga ustoličenog u jednom od najnovijih tipova stanova za iznajmljivanje u Londonu.

Optužio sam ga (a on je priznao) da je izabrao baš ovu zgradu isključivo zbog njenog striktno geometrijskog izgleda i proporcija.

- Svakako, prijatelju moj, izvanredno je simetrična, zar ne?

Rekoh mu da mislim da i četvrtasti oblik može imati svoje granice i, aludirajući na jedan stari vic, upitao sam da li im u tim super-modernim blokovima uspijeva da kokoške legu četvrtasta jaja? Poaro se od srca nasmijao.

- Ah, sjećate se toga? Na žalost, ne - nauči nije do sad uspjelo da prilagodi kokoške modernom ukusu, još uvijek legu jaja različite veličine i boja! Nježno sam promatrao svog starog prijatelja. Izgledao je odlično - gotovo ni jedan dan stariji otkad sam ga posljednji put vidio.

- Čini se da ste u izvrsnoj kondiciji, Poaro - rekao sam. - Niste gotovo nimalo ostarili. U stvari, da je to moguće, rekao bih da imate manje sijedih vlasi nego kad sam vas zadnji put vidio. Poaro je zasjao od zadovoljstva.

- A zašto to nije moguće? To je istina... ''

Citati

,,Gospođice, ono što vi ne shvaćate i ono što je ne shvaćam, ispunilo bi knjige i knjige. Ali, to uopće nema nikakvog praktičnog značaja.''

,,Između izgovorene i napisane riječi je užasna provalija.''

,,Riječi su samo vanjska odjeća misli.''

,,Za nekog tko nešto skriva ništa nije opasnije od razgovora! Govor je, tako mi je skoro rekao jedan mudri starac, izum čovjeka koji ga odvraća od razmišljanja. On je, također, nepogrešivo sredstvo da se otkrije ono što on želi da sakrije. Ljudsko biće, Hejstings, ne može da odoli iskušenju koje mu pruža razgovor da se pokaže i izrazi svoju ličnost. Uvijek se oda.''

,,Reći da netko ćini ludosti zato što je lud, neinteligentno je i glupo. Luđak je u svojim djelima isto tako logičan i racionalan kao zdrav čovjek... Naravno, sa svoje posebne, poremećene tačke gledišta.''

,,Nemojte da se bojite da zaboravite.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni