Potraga za Lasicom (Aleks Kros #5)

Image
Naziv knjige: Potraga za Lasicom
Originalni naziv: Pop goes the weasel
Serijal: Aleks Kros
Autor: Džejms Paterson
Broj stranica: 232
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 3/5
Prethodne knjige u serijalu o Aleksu Krosu su: I došao je pauk, Poljubi djevojke, Džek i Džil, Mačka i miš. Recenzije možete potražiti pod: recenzije/kriminalistički.

Aleks Kros je serijal romana (kriminalistički, misterija, triler, psihološki), koji broji preko 20 romana, kojeg je napisao autor Džejms Paterson. Aleks Kros je istražitelj za ubistva u Washingtonskoj policiji. Pored toga on je i doktor-psiholog. Boja njegove kože je crna. Nakon smrti njegove supruge (koja se desila 3 godine prije početka serijala i taj slučaj još uvijek nije razjašnjen) on je samohrani otac dvoje djece (kćerke i sina) sa kojima živi kod svoje Nane Mame.

Potraga za lasicom je peti roman u serijalu o detektivu Aleksu Krosu koji je objavljen 1999. godine pod nazivom Pop goes the weasel. Priča se nastavlja na prošle knjige, ali razumjet ćete o čemu se radi i ako niste čitali prethodne knjige. Uglavnom je to vezano na likove koji se tamo pojavljuju. Nekako mi djeluje da u ovoj knjizi više dominira antagonist za razliku od protagoniste Aleksa Krosa. Uglavnom se njih dvojica pojavljuju kao POV likovi.

„Sve je samo igra, draga. Igram je s još trojicom – iz Engleske, s Jamajke i iz Tajlanda. Zovu se Glad, Rat i Osvajač. Ja sam Smrt. Ti si baš srećna djevojka – ja sam najbolji igrač.“
Citat koji Vam predstavlja Džefrija Šejfera, antagonistu priče.

Džefri Šejfer: čovjek koji nikad ne gubi, spreman je da zaigra igru nad igrama s najvećim ulogom. Ovaj put će izazvati Aleksa Krosa, višeg inspektora odeljenja za krvne delikte. S obzirom da je izazvan i da ovaj slučaj postaje lične prirode, Aleks Kros je rješen da bez obzira na posljedice raskrinka čovjeka koga zove Lasica, prvoosumnjičenog za niz ubistava koja su mu zabranili da istražuje.

Džejms Paterson je u Potrazi za Lasicom stvorio zastrašujućeg zlikovca kog će svaki čitalac vidjeti u sjenkama kad ugasi svjetlo, nježnu ljubavnu priču, zaplet koji bez prestanka izaziva vrhunsku napetost i uzbuđenje.
Priča je lijepo struktutirana u kratkim poglavljima koja se brzo čitaju i održavaju Vam pažnju. Također, nepredvidljiva je i napeta, te stalno moete očekivati neka iznenađenja koja mogu biti i pozitivna i negativna.

Solidan triler. Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Džefri Šejfer, odjeven u elegantni plavi jednoredni blejzer, bijelu košulju s prugastom kravatom i uske sive pantalone šivene kod H. Hantsmena i sina, izašao je iz kuće u pola osam ujutro i ušao u jaguar XJ12.

Polako je unazad istjerao jaguar s prilaza kući, pa nagazio na gas. Aerodinamični sportski auto poletio je do sedamdeset pet i prije nego što je stigao do znaka „stop“ na Aveniji Konektikat u otmjenom vašingtonskom kvartu Kalorama.

Šejfer se nije zaustavio na prometnoj raskrsnici. Pritisnuo je gas do daske, jureći sve brže. Išao je već stotku i žudio da zakuca jaguar u velelepan zid od grubog kamena koji se pružao duž avenije. Upravio je jaguar ka zidu. Već je vidio čeoni sudar, vizuelizovao ga, osjetio u dubini duše. U posljednjoj sekundi riješio je da izbjegne smrtonosni udar. Naglo je cimnuo volan ulijevo. Sportski auto je vrludao preko avenije uz škripu oprljenih guma pa je smrad gume ispunio vazduh. Jaguar se klizeći zaustavio, okrenuo u nedozvoljeni smjer, i onaj sjajni crni vjetrobran uperio se u baražnu liniju ranojutarnjeg saobraćaja.

Šejfer je ponovo nagazio gas pa se uputio pravo u vozila koja su nailazila. Iz svakog auta i kamiona glasno su i dugo trubili. Šejfer se i ne potrudi da dođe do daha ni da se pribere. Jurnuo je avenijom sve većom brzinom. Prozujao preko mosta Rok krik, skrenuo lijevo, pa opet lijevo na autoput Rok krik.

Tih, bolan krik mu se oteo sa usana. Ne namjeravajući, jauknuo je hitro i neočekivano, u trenutku straha, slabosti. Ponovo je stisnuo papučicu do daske, pa je motor zaurlao. Prešao je stotku, gotovo došao do sto dvadeset. Obilazio je i slijeva i zdesna, pretekao sporije limuzine, džipove i jedan počađaveli pikap.

Sad je samo nekoliko vozača zatrubilo. Ostali su bili prestravljeni, van sebe od šoka. Izašao je sa autoputa Rok krik sa sedamdeset pet kilometara na sat, pa opet nagario. Ulica P bila je još zakrčenija u to doba dana. Vašingtonci su se upravo budili i polazili na posao. I dalje je u mislima vidio onaj izazovni kameni zid na Avenji Konenktikat. Nije trebalo da stane... ''

Citati

,,Znanje je zaista moć; ono je sve, pa i kad ga nemaš, pretvaraj se da ga imaš.''

,,Onaj ko se smije, opstaje.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni