Tajanstveni događaj u Stajlsu (Herkul Poaro)

Image

Naziv knjige: Tajanstveni događaj u Stajlsu 
Originalni naslov: The mysterious affair at Styles
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 253
Žanr: kriminalistički, detektivski
Ocjena: 4/5

Tajanstveni događaj u Stajlsu je prvi objavljeni roman autorice Agate Kristi i knjiga od koje je sve počelo – majstorski način da se upoznamo sa njenim vrhunskim detektivom Herkulom Poaroom i njegovim legendarnim sposobnostima razrješavanja zločina... Roman je proistekao iz izazova kojeg je Agati postavila njena sestra Madž: ,,Kladim se da ne možeš da napišeš dobru detektivsku priču.'' Ovaj roman je objavljen 1921. godine. Takođe, meni je ovo prvi Agatin roman koji sam pročitao.
Herkul Poaro je izmišljeni Belgijski detektiv, kojeg je kreirala Agata Kristi. On je jedan od njenih najpoznatijih i dugovječnih likova. Pojavio se u 33 romana i u više od 50 kratkih priča koje su objavljene u periodu od 1920. do 1975. godine. Njegov lik je brzo osvojio čitače: ,,Bujna ličnost gospodina Poaroa dobrodošla je varijacija na detektive iz drugih romana''; ,,veseli čovječuljak koji je bio slavan policijski detektiv u Belgiji''.
Image

Priču nam u ovoj knjizi priča kapetan Artur Hejstings, još jedan izmišljeni lik kojeg je kreirala Agata Kristi. Hejstings je Poaroov najbolji prijatelj. Nakon što se oporavio od povrede koju je zadovio u ratu i dobio mjesec dana odsustva, Hejstings je slučajno naišao na Džona Kavendiša koji ga je pozvao da to odsustvo provede na imanju njegove majke u Stajlsu. Tu se uglavnom odvija radnja ovog romana.

Neko je otrovao Džonovu majku, bogatu Emili Ingltrop, ali kako je ubica uspio da uđe u njenu sobu zaključanu iznutra i da odatle izađe neopažen? Osumnjičenih ne manjka u otmjenoj staroj kući Stajls kort:

  • muž sa kojim se otrovana dama nedavno vjenčala i koji joj je u svemu ugađao
  • dva njena pastorka
  • njena odlučna družbenica i povjerenica
  • lijepa štićenica koja radi u bolničkom dispanzeru

Kako bi razriješio ovaj slučaj na pozornicu po prvi put stupa Herkul Poaro.

 

Knjiga je odlična. Herkul Poaro na veoma interesantan način istražuje ovaj događaj. U ovoj knjizi su navedena dva završetka. Jedan od njih je prvobitni završetak u sudnici koji nije bio objavljen, jer je mala vjerovatnoća da bi detektivu bilo dozvoljeno da u ulozi svjedoka nastupi u sudnici. Zbog toga je  Agata morala da napiše drugačiji završetak.

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni