Smrt u oblacima (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Smrt u oblacima
Originalni naziv: Death in the clouds
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 252
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 4/5

Smrt u oblacima je knjiga koja je odjavljena 1935. Radi se o Slučajevima Herkula Poaroa. U knjizi se pojavljuju Herkul Poaro, insprektor iz Skotland jarda Džap te Furnije iz francuske policije. Knjiga je pisana u trećem licu i prati se iz perspektive nekoliko likova.

Počinjen je neobičan i nejverovatan zločin. Jedna žena (madam Žizala) je ubijena nebu pod oblacima u tijesnom, zatvorenom prostoru kabine, u avionu koji je letio iz Pariza prema Londonu. Ubistvo nije mogao počiniti niko s polja. Ubica bi trebao da bude neko od 12 ljudi koji su bili u toj kabini u toku leta, ali niko od prisutnih nije primjetio sam čin ubistva. Među prisutnima na tom letu je bio i Herkul Poaro, ali ni on nije primjetio ništa neobično, s obzirom da je prespavao dobar dio leta. Tu su još bili: doktor Brajant, dva arheologa, grofica od Horberija, frizerka Džejn Grej, zubar Norman Gejl, plamkinja Venecija Ker, pisac detektivskih romana Klansi, glumac Džames Rajder te sva stjuarta.

Sama neobičnost slučaja, a i činjenica da je ubistvo počinjeno ispred nosa Herkula Poaroa, je za njega veoma intrigantna, tako da se on upušta u njegovo istraživanje. Inspektor Džap je zadužen za slučaj, te ga on sa Poaroom analizira; tako Poaro formira teoriju, koju u daljem toku knjige istražuje. Pored inspektora Džapa, na ovom slučaju radi i Furnije (policajac iz francuske).

Sa druge strane, pratimo priču frizerke Džejn Grej, koja se takođe zadesila u avionu, koja zajedno sa Normanom Gejlom pomalo istražuje ovo ubistvo. To njihovo istraživanje ih dovodi do pisca detektivskih romana Klansija, ali tu nailaze na Poaroa koji od njih traži pomoć u daljem istraživanju.

Ovo je veoma prijatna knjiga za čitanje. Autorka održava pažnju čitaoca, stalnim otkrivanjem novih činjenica. Svi koji vole dobru misteriju bi trabali pročitati ovu knjigu. I bit ćete u potpunosti iznenađeni završetkom ovog romana.

Image
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni