Karte na sto (Herkul Poaro)

Image
Naziv knjige: Karte na sto
Originalni naziv: Cards on the table
Serijal: Slučajevi Herkula Poaroa
Autor: Agata Kristi
Broj stranica: 274
Žanr: kriminalistički
Ocjena: 3/5

,,Karte na sto'' je roman Agate Kristi koji spada u ,,Slučajeve Herkula Poaroa'' koji je objavljen 1936 godine. Knjiga je pisana u trećem licu. Pored Herkula Poaroa na istraživanju ovog slučaja rade još i viši inspektor Skotland jarda Batl i autorica detektivskih romana Arijadna Oliver.

,,Ovo je jedan od Poaroovih omiljenih slučajeva.'' Agata Kristi

,,Najbolja priča o ubistvu u cijeloj karijeri gospođe Agate Kristi. Ingeriozno!'' Daily Mail

 

,,Gospodin Šajtana, u njemu uvijek ima nečag zastašujućeg. Nikad ne znate šta će mu se učiniti zabavno. Ponekad može... može da bude i nešto okrutno.'' Ovako Šajtanu opisuje jedna osoba u knjizi. On smatra da je zločin umjetnost i da su ubice umjetnici. Inače, on je poznat kao domaćin izvanrednih večernjih prijema. Na jedan takav prijem on poziva Herkula Poaroa kako bi mu pokazao svoju ,,kolekciju''. Radi se o kolekciji ljudi koji imaju prilično tajanstvenu prošlost. Poaro nije baš sretan zbog tog poziva, ali ga prihvata. Upravo na toj večeri se dešava ubistvo.

Ova knjiga je karakteristična po tome što u njoj imamo četiri osumnjičena za ubistvo. Među njima su doktor Robertson, major Despard, gospođa Lorimer i gospođica Ana Meredit. S obzirom da su sa psihološke tačke gledišta sve četvoro mogli počiniti ubistvo, potrebno je utvrditi njihovu prošlost. Istraga se odvija u tom smjeru.
Image
Knjiga će imati veće značenje za nekoga ko se razumije u kartašku igru bridž. Za vrijeme ove igre se desilo ubisto, pa Poaro na osnovu nje pokušava da sazna ponešto o ličnosti osimnjičanih. Meni je to bilo malo konfuzno, jer se ne razumijem u bridž.

Bez obzira na ovu malu zamjerku knjiga je dobra, nepredvidljiva i brzo se čita.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni