Jedan hitac (Džek Ričer #9)

Image
Naziv knjige: Jedan hitac
Originalni naziv: One shot
Serijal: Džek Ričer
Autor: Li Čajld
Broj stranica: 294
Žanr: triler
Ocjena: 5/5

,,Prvorazredni triler u kojem hladnokrvni Ričer na svoj način sprovodi pravdu nad zločincima.'' Sunday Telegraph

O serijalu

Džek Ričer je izmišljeni lik, protagonist romana u serijalu o Džeku Ričeru koje je napisao Britanski autor Li Čajld. Džek Ričer je bivši vojni policajac koji sada luta SAD-om, obavlja neobične poslove i istražuje sumnjive i opasne situacije. On nema nikoga, nema adresu, ne nosi mobitel, ne posjeduje nikakvu imovinu i veoma mu je teško ući u trag. Jedina oprema koju sa sobom nosi je četkica za zube. Romani u ovom serijalu su pisani uglavnom u trećem licu, ali ima i onih koji su pisani u prvom licu. Serijal trenutno broji 23 romana.

Jedan hitac je deveta knjiga u serijalu o Džeku Ričeru koja je objavljena 2005 godine. Ovo mi je do sad najbolji triler u serijalu kojeg jednostavno nisam mogao ispustiti iz ruku dok ga nisam porčitao; čisti adrenalin. Po ovoj knjizi je 2012 godine snimljen i film pod nazivom Jack Reacher u kojem Tom Kruz glumi glavnog junaka. Triler Jedan hitac je napisan u trećem licu, pa tako imamo priliku da pratimo priču iz perspektive Reachera i drugih pozitivaca, ali i iz perspektive negativaca.

O knjizi

U malom gradu u američkoj zabiti, usamljeni strijelac iznenada počinje pucati po gomili prolaznika na javnom trgu. Pri tome je ispalio šest metaka i ubio pet ljudi. Na drugom spratu u javnoj garaži, odakle je pucao, je ostavio veliki broj dokaza, tako da ga je policija brzo pronašla i uhapsila. Njegovo ime je Džejms Bar i on je bivši vojnik (snajperista) i to je ono što ga povezuje sa glavnim likom ovog romana, Džekom Ričerom.

Džejms Bar na ispitivanju poriče da pucao po ljudima i traži da mu pronađu i dovedu Džeka Ričera. Već sljedeći dan Džejms Bar je u zatvoru pretučen i završio je u komi, a Džek Ričera nije moguće pronaći, s obzirom da on posljednjih 14 godina živi kao duh, nema adresu, nema telefon, nije ničiji muž i nije ničiji otac. Međutim, Ričer je u Miamiju i na vijestima je vidio šta se dogodilo u Indijani, te sam odlučuje da ode tamo kako bi ispunio obećanje koje je dao Džejmsu Baru još dok je bio u vojsci. O kakvom se obećanju radi?
Image
Li Čajld je napisao još jedan izvrstan triler u koji je unio dobro konstruirane i napete priče i koji se čita sa lakoćom i uživanjem. Džek Ričer treba da utvrdi da li Džejms Bar stvarno počinio ovoj zločin i da li se iza svega toga krije još nešto. Priča posjeduje i izvjesni pravni aspekt; da li se može nekome izreći smrtna kazna ako se on ne sjeća šta je uradio i samim tim nije u mogućnosti da iznese svoju odbranu pred sudom. Citat: ,,Ni u kom slučaju ne smijemo dopustiti da mu sude. Vlada je svojim nemarom dopustila da ga ozlijede, a sad ga žele osuditi na smrt? Ne bih rekao. Ne čak ni ako se ne sjeća samo dana kada je počinjen zločin. Kakvu bi odbranu mogao imati?''

,,Nevjerovatno uzbudljivo i znalački informativno kada je riječ o oružju i tehnologiji... Moćan osjećaj za dobro i loše.'' Literary Review
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni