Sunčani rat (Demonski ciklus #3)

Image
Naziv knjige: Sunčani rat
Originalni naziv: The daylight war
Serijal: Demonski ciklus
Autor: Piter V. Bret
Broj stranica: 840
Žanr: epska fantasitka
Ocjena: 4/5

Prethodne knjige: Noć demona i Pustinjsko koplje.

,,Bret potvrđuje da mu je mjesto u epskofantastičnom panteonu velikana, zajedno sa autorima poput Džordža R. R. Martina, Stivena Eriksona i Roberta Džordana.'' Fantasy Book Critic

Demonski ciklus je serijal epske fantastike koji se sastoji od pet knjiga (romana). Autor ovog serijala je Piter V. Bret. Radnja ovog serijala se odvija u svijetu koji se zove Teza i u kojem je ljudska vrsta prepustila noć utrobnicima, tj. demonima koji se svaku noć dižu iz zemlje i do zore razaraju sve što im se nađe na putu. U zoru ih sunce tjera natrag u Utrobu. Svaki dan kada počne da se smrkava malobrojni preživjeli ljudi skrivaju se iza magijskih simbola u nadi da će ih čini zaštititi još jednu noć.

Sunčani rat je treća knjiga u serijalu Demonski ciklus koja je objavljena 2013 godine. U ovoj knjizi su u centru pažnje Arlen i Aman, ali naravno prisutni su i ostali. Isto tako priču pratimo i iz perspektive Inevjere, Amanove prve žene. Po uzoru na prošle knjige i ovdje nas autor vraća u prošlost kako bi upoznali Inevjeru od trenutaka kad je bila dijete. To dosta usporava sam razvoj priče, ali nam daje mogućnost da se upoznamo sa Inevjerinim likom.

Image
Image
Demoni sada naviše od svega žele smrt dvojice ljudi. Postoji mogućnost da bi i jedan i drugi mogli postati legendarni Izbavitelj, tj. čovjek koji bi prema proročanstvu mogao ponovo ujediniti rasute ostatke čovječanstva, a sve sa ciljem da ih povede u konačni obračun sa demonima kako bi ih zastalno uništili.

Ta dva čovjeka čiju smrt demoni žele se Arlen Stog i Aman Džardir.

Arlen je nakad bio čovjek, ali sada je postao nešto više. Sada ga zovu Iscrtani čovjek jer je istetoviran drevnim simbolima koji ga čine toliko moćnim da se on sada može mjeriti sa svakim demonom. Arlen stalno ističe da on nije Izbavitelj. Međutim, što on više poriče tu činjenicu, narod sve više vjeruje u njega i mnogi bi ga slijedili. Ali put kojim je Arlen krenuo prijeti da ga odvede u tamu u koju može otputovati samo on sam i odatle možda nema povratka.

Na drugoj strani je Aman Džardir koji je stvorio vojsku za ubijanje demona od raznih ratobornih krazijskih plemena. On se proglasio za Šar'Damu Kaa, Izbavitelja i on nosi drevno oružje, krunu i koplje, kao svjedočanstvo da mu ova titula pripada. Za razliku od Arlena, on ne poriče da je Izbavitelj.

Međutim, problem je u tome što su Arlen i Aman nekada bili najbolji prijatelji, ali su sada ljuti protivnici. U svom tom haosu u kojem se neprijatelji ljudskog roda uzdižu iz Utrobe zemlje, njih dvojica se sukobljavaju zbog najsmrtonosnijeg demona od svih, a to je onaj koji se skriva u ljudskom srcu.

Piter V. Bret je napisao još jednu vrhunsku knjigu koju bi ljubitelji epske fantastike svakako trebali  pročitati, a pogotovo ako su pročitali prethodne dvije knjige: Noć demona i Pustinjsko koplje. Autor je u ovoj knjizi malo usporio radnju; Bret gradi priču prema vrhuncu, tj. prema sukobu koji će se odigrati između Arlena i Amana i njegovom neočekivanom raspletu koji će u čitaocu probuditi želju za čitanjem sljedeće knjige, jer je kraj nedovršen. U knjizi ima puno akcije, seksa i neprijatnih scena, pa zbog toga nije preporučljiva za mlađe.

,,Bretova proza i dinamika i dalje su praktično bez prmca; čita se glatko, i neka vas ne grize savjest ako preskočite dva obroka samo da biste ležali na kauču i čitali dalje.'' Fixed on fantasy

Image
Sljedeća knjiga u serijalu Demonski ciklus je Prijestolje od lobanja.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni