Krv vilenjaka (Vještac #3)

Image
Naziv knjige: Krv vilenjaka
Originalni naziv: (Krew elfów) Blood of Elves
Serijal: Vještac
Autor: Andžej Sapkovski
Broj stranica: 251
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodne knjige u serijalu se dvije zbirke knjiga: Posljednja želja i Mač sudbine.

,,Netrpeljivost i sujevjerje oduvijek su bili odlika glupe svjetine i nikada, čini mi se, neće biti iskorijenjeni, pošto su vječni koliko i sama glupost. Ondje gdje se danas planine uzdižu jednom će mora da se pjene; a gdje se danas more mreška ondje biće pustara. Glupost, međutim, ostaje glupost.'' Nikodemus de But, Promišljanja o životu, sreći i napretku (Krv vilenjaka)
Vještac je serijal epske fantastike kojeg je napisao poljski autor Andžej Sapkovski. Serijal se sastoji od 7 (sedam) knjiga, s tim da su prve dvije knjige zbirke priča, od ostalih pet knjiga su romani. Ovaj serijal je postao bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj, već i širom svijeta. Preveden je na brojne svjetske jezike i na osnovu njega je nastala čuvena kompjuterska igra The Witcher i TV serija, a uskoro će Netflix početi snimati još jednu seriju po ovim knjigama. Serijal Vještac je donio radikalne promjene u žanru epske fantastike. Autor je kreirao svijet pun čudovišta i ličnosti bujnog karaktera, komplikovanih intriga i burnih strasti u kojem se mitologija prepliće sa današnjicom, a junaci su obdareni savremenim gledištima.

Krv vilenjaka je treća knjiga u serijalu epske fantastike Vještac koja je objavljena 1994 godine. Za razliku od prošle dvije knjige, Krv vilenjaka je roman u kojem priču pratimo kroz oči Geralta, Ciri, Nevena (Dandiliona), Tris i Jenefer.
Image
Centralni lik oko kojeg se vrti priča u ovoj knjizi je Ciri. Ovaj roman je 1994 godine nagrađen nagradom Januš A. Zajdel za najbolji Poljski roman, a 2009 godine je nagrađen britanskom nagradom Dejvid Džemel Ladžend.
Image
Prošlo je godinu dana od trenutka kada je završen rat koji se vodio protiv Nilfgarda, ali sve su veće šanse da bi mogao ponovo početi. Ljudi, patuljci i vilenjaci su veoma dugo živjeli u napregnutoj slozi i miru, ali vremena se polako mijenjaju i rase ponovo ulaze u sukob. U tako nemirnim vremenima rađa se Ciri, dijete drevne (vilenjačke) krvi čije je postojanje zabilježeno u proročanstvu pod imenom Nenadnost, i koja posjeduje izuzetnu moć da promijeni svijet, nabolje ili nagore.

Geralt iz Rivije, profesionalni ubica čudovišta (vještac), poznat kao Bijeli Vuk sklonio Ciri u Kaer Morhen, kako bi je sklonio od ratovanja i brojnih neprijatelja koji je proganjaju. Ciri se tu uči da postane vještac. Uskoro postaje jasno da Ciri nije kao i ostali jer se ispostavlja da ona može da koristi i magiju, pa Geralt traži pomoć od čarobnice Tris Merigold, a kasnije i od Jenefer. Umjesto da Ciri podvrgne procesu mutacije koji bi je obdario natprirodnim sposobnostima, ali i lišio ljudske osjećajnosti, ona svoju jedinstvenu moć stavlja u službu onih koji nisu na strani zla.

Kako se rat sve više približava, Ciri i Geralt otkrivaju da ih prati neko ko tačno razumije značenje proročanstva i zna šta Cirine moći mogu da učine. Geralt se uporno, želeći da zaštiti sebe i svoje prijatelje, trudi da ostane neutralan u pomahnitalom svijetu, iako mu svi ponavljaju da je to nemoguće...

Krv vilenjaka predstavlja savršen početak priče. Roman je fokusiran oko Ciri, koja na početku sa Geraltom uči kako da postane vještac, a u drugom dijelu sa čarobnicom Jenefer uči kako da koristi magiju. Geralt i Jenefer se na taj način zbližavaju sa Ciri, na način da ona u njima vidi oca i majku, s obzirom da ona nema nikoga.

Odličan dodatak priči je i crvenokosa čarobnica Tris Merigold. Uvođenjem nje u priču autor kreira neku vrstu ljubavnog trokuta (Geralt, Jenefer i Tris). A tu je i Neven (Dandilion), putujući pjesnik koji je često putovao u Geraltovom društvu.

Autor je u ovoj knjizi predstavio i razne kraljeve koji su se okupili da raspravljaju o mogućnosti izbijanja novog rata protiv Nilfgarda. Upoznaje nas i sa Nilfgargom, njihovim vođom i njihovim planovima. I kao treća strana pojavljuju se i čarobnjaci, koji se također zanimaju za ovaj rat i kuju planove.

Image
Sljedeća knjiga u serijalu Vještac je Vrijeme prezira.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni