Sjećanja na led (Malaške knjige palih #3)

Image
Naziv knjige: Sjećanja na led
Originalni naziv: Memories of ice
Serijal: Malaške knjige palih
Autor: Stiven Erikson
Broj stranica: 1187
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 5/5
Prethodne knjige u serijalu: Mjesečevi vrtovi i Dveri kuće mrtvih.
Sjećanja na led je treći roman u serialu Malaške knjige palih koja je objavljena 2001 godine. Priča se nastavlja tamo gdje je stala u prvoj knjizi Mjesečevi vrtovi i odvija se uporedo sa pričom iz druge knjige Dveri kuće mrtvih. U knjizi se ponovo susrećemo sa velikim brojem likova iz prve knjige, kao što su Ganoes Paran, Brzi Ben, Vran, Krup, Anomander Rejk, Tok itd. Pored njih, tu će se pojaviti i veliki broj novih likova.

,,Homersko djelo po obimu i viziji... Erikson je udahnuo život u jednu od najstarijih tradicija fikcije... Pored Mjesečevih vrtova i Dveri kuće mrtvih, Sjećanja na led nudi sve blagodeti koje riječ epsko tako često priziva a ne uspijeva da dočara. Čitajte i spremite se da vas savlada ne samo priča, koja nikako ne omane s uzbuđenjima i zabavom, već i saga koja je dostojna svog imena, intelektualno i istovremeno svojim dramatičnim, vizuelno bogatim i raskošnim pripovijedanjem.'' SF Site

,,Stiven Erikson u meni izaziva strahopoštovanje. On uspijeva da uradi nešto što može malo pisaca: mijenja čitaočevu percepciju realnosti.'' Stiven R. Donaldson
Image
Image

Radnja ove knjige je ponovo smještena na kontinent Dženabakis. Nakon što je završen rat koji se odigrao u prvoj knjizi, sada se na ovom kontinentu pojavljuje novi neprijatelj, odnosno novo carstvo Panion Domin. Ovo novo carsto se razliva po cijeloj zemlji poput plime kužne krvi, proždirući sve. Da bi se stalo na put tom novom carstvu sklopljeno je klimavo savezništvo: vojska Duđeka Jednorukog i Vranovi Spaljivači mostova se udružuju sa snagama vojskovođe Kaladana Bruda, Anomanderom Rejkom i njegovim Tiste Andijima (znači sa svojim dotadašnjim neprijateljima), kao i sa Rivijima (narodom ravnice).

Da stvar bude još i gora počinju se okupljati i prastari zagrobni klanovi T'lan Imasa koji su ustali iz praha. To sve ima neke veze sa Srebrenom Lasicom, novim likom koji je na neki način kreiran nakon prve knjige Mjesečevi vrtovi.

Južno na Dženabakisu Tok mlađi upoznaje gospu Zavist, te se i oni upućuju prema Panion Dominu. Gospa Zavist je veoma interesantan i misteriozan lik. Ona poznaje Anomandera Rejka, s obzirom da oni imaju nekakvu zajedničku historiju.

Kada je u pitanju sukob sa Panion Dominom, posebno bi naglasio dva grada, a to su Kapustan i Koral. Vjerujte mi tu se može svašta očekivat.

U toku svih ovih dešavanja i sukoba sa Panion Dominom, Brzi Ben dolazi do uznemirujućih informacija koje se odnose na Sakatog boga i Kuću lanaca. Na osnovu toga možemo reći da ova knjiga predstavlja samo početak te  priče koja će se nastaviti u sljedećim knjigama.

Svijet u kojem se odvija ova priča je predstavljen u prošlim knjigama, ali i u ovoj knjizi dobijamo nove informacije o istom, takođe dobijamo informacije o Zmajskom špilu i ulozi koju bi mogao imati Ganoes Paran, zatim su opisani događaji koji su se desili prije 300 hiljada godina. Svijet Malazana je prepun magije. Čak i likovi koji nemaju afiniteta prema magiji mogu početi da je koriste. Obično to ne rade dobrovoljno, već kao piuni bogova jer i bogovi pokazuju interes za onim što se dašava. I u ovoj knjizi smo upoznati sa novim rasama, a među njima se posebno ističu Kčejn Šmali (gušteroliki ljudi), ali ne saznajemo baš puno o njima.
Image
Ova knjiga je, po mom mišljenju, bila lakša za čitanje u usporedbi sa prošle dvije. Razlog za to je u tome što sam već pročitao prošle knjige, tako da sam upoznat sa načinom na koji ovoj autor piše i šta se sve dešava. Ove knjige ne mogu čitati na brzinu i zahtijevaju čitaočevu punu pažnju.

,,Potpuno sam zapanjen Malaškom knjigom palih. Ovo remek-djelo je novi standardepske fantastike.'' Glen Kuk

Sljedeća knjiga u serijalu Malaške knjige palih je Kuća lanaca.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni