Kuća lanaca (Malaške knjige palih #4)

Image
Naziv knjige: Kuća lanaca
Originalni naziv: House of chains
Serijal: Malaške knjige palih
Autor: Stiven Erikson
Broj stranica: 1008
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodne knjige u serijalu: Mjesečavi vrtovi, Dveri kuće mrtvih i Sjećanja na led.
Kuća lanaca je četvrti roman u serijalu Malaške knjige palih koja je objavljena 2002 godine. U ovoj knjizi se ponovo susrećemo sa likovima kao što su Kalam, Svirac, Apsalar, Krokus, te mnogim drugima, ali isto tako ćemo se upoznati i sa nekim novim likovima.

,,Erikson stvara zaista epsko djelo po obimu, i nema mu ravna pa akciji i maštovitosti; u svojoj mitskoj verziji pridružuje se Tolkinu i Donaldsonu, a možda ih čak i prevazilazi.'' SF Site

,,Kao i svaki pravi arheolog, Erikson nastavlja da prekopava po historiji i ruševinama Malaškog carstva i otkriva nam do sad neviđena bogatstva i anale koji prevazilaze sva očekivanja... ovo je pravo stvaranje mita, korištenje fantastike zarad oživljavanja predanja i legendi raskošnih poput onih kakve nalazimo i unutar naše sopstvene kulture.'' Interzone

,,Višeslojna pripovijest o magiji i ratu, odanosti i izdaji.Složeno predstavljeni likovi naseljavaju bogato i do tančina opisan svijet u ovoj panoramskoj sagi... dopašće se ljubiteljima epske i vojne fantastike, kao i dosadašnjim čitaocima seriala.'' Library Juornal

Image
Image

Pisanju ove knjige autor je pristupio na drugačiji način za razliku od prošlih knjiga. U prvom dijelu knjige autor je fokusiran na jednog lika i razvoj njegove ličnosti, a to je teblorski ratnik Karsa Orlong. Karsa Orlong se zajedno sa svoja dva prijatelja spušta sa planina u niziju na jugu gdje namjeravaju da posiju smrt među omraženim nizijcima. On je takav lik da ćete ga zasigurno zamrziti kada vidite šta je sve u stanju da uradi i šta je sve uradio. Proces njegovog iskupljenja počinje kada nabasa na Forkrul Asejla (pripadnik drevne rase), a ubrzo nakon toga biva zarobljen od stane malažana. Kako se razvija njegova priča, on se povezuje sa pobunjenicima protiv Malaškog carstva (Vihor). Ovaj dio priče se odvija negdje između prve i druge knjige, i autor nam ostavlja znakove i tragove koje koji povezuju priču. Zapravo Karsa Orlong se već pojavio u drugoj knjizi.

Od tog trenutka priča se nastavlja tamo gdje je stala u drugoj knjizi, te se počinju prtiti događaji neposredno nakon Lanca pasa. Vraćamo na kontinent Sedam gradova i fokusiramo se na sukob između Malaškog carstva i Ša'ikinih pobunjenika Vihora. S jedne strane imamo Tavore Paran, koja kao nova caričina vrhovna zapovjednica treba da ujedini vojsku i pripremi je za rat protiv hordi Ša'ikinog Vihora koje čekaju u samom srcu Svete pustinje.

S druge strana imamo Ša'ik koja čeka na taj napad, ali to čekanje nije lahko, jer se njeni poglavari upliću u borbu za moć koja prijeti i samoj duši pobune. Međutim, to nije jedini problem koji je muči jer ona zna da joj je protivnik Tavore, a njih dvije imaju zajedničku historiju.

Uporedo sa ovim dešavanjima Kotiljon (bog zaštitnika ubica) povlači svoje poteze i šalje Kalama da uradi nešto za njega. Pored toga on prati šta se dašava sa Apsalar i Krokusom.

Autor nas je u ovoj knjizi upoznao sa još jednim interesantnim likom, a to je Trul Sengar. On je pripadnik Tiste Edura, jedne od raznih rasa koje se pojavljuju u ovom serijalu. On je protjeran iz svog naroda i prestao je da postoji za njih i za svoju braću. Odrekli su ga se. Ali on nije počinio nikakav zločin.
Image

Stiven Erikson nastavlja da gradi svoj svijet. U ovoj knjizi se prvi put pojavljuje Forkrul Asejl jedna od četiri osnivačke rase, ali ne dobijamo puno informacija o njima. Ostale osnivačke rase su Džaguti, Tlan Imasi i Kčejn Šmali koje su se već  pojavljivale u prošlim knjigama. Dobili smo dosta podataka o Teblorima (Teloman Toblakaji). Također, saznajemo da pored Tiste Andija (djeca tame) postoje i  Tise Eduri (djeca sjenke) i Tiste Liosani (djeca svjetlosti). U dosadašnjim knjigama smo se upoznali sa psima sjenke, a sada saznajemo da postoje i psi tame. Svijet koji gradi ovaj autor postaje sve bogatiji i bogatiji.

Svim ljubiteljima epske fantastike iskreno preporučujem čitanje ovog serijala!

Sljedeća knjiga u serijalu Malaške knjige palih je Plime ponoći.

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni