Plime ponoći (Malaške knjige palih #5)

Image
Naziv knjige: Plime ponoći
Originalni naziv: Midnight tides
Serijal: Malaške knjige palih
Autor: Stiven Erikson
Broj stranica: 918
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodne knjige u serijalu: Mjesečevi vrtovi, Dveri kuće mrtvih, Sjećanja na led i Kuća lanaca.
Plime ponoći su peti roman u serialu Malaške knjige palih koji je objavljen 2004 godine. Kao što je bio slučaj sa prošlom knjigam Kuća lanaca gdje je autor posvetio više pažnje jednom liku, tj. Karsi Orlongu, i ova knjiga slijedi taj primjer. U prošloj knjizi autor nas je upoznao sa Trulom Sengarom, Tiste Edurom koji je protjeran i zaboravljen od svog naroda. Znači, u ovoj knjizi se vraćamo u prošlost, gdje ćemo vidjeti razloge zbog kojih je protjeran.

,,Nikada se ranije kroz izvanredno maštoviti i živopisni svijet o kojem nam kazuju pripovijesti iz Malaške knjige palih nije ovako snažno ogledala naša savremena historija, nikada ranije Erikson nije tako nedvosmisleno jasno dao svoj stav o našem svijetu kojim preovladava površnost i puki materijalizam kao u ovom, petom nastavku.'' SF Site
Image
Image

Radnja se odvija u potpuno drugom kraju svijeta za razliku od prošlih knjiga. Priča prati dvije porodice, a to su porodica Sengar i porodica Bedikt. Ove dvije porodice su uhvaćene u borbi između dva rastuća kraljevstva: na jednoj strani su Tiste Eduri (djeca sjenke, neljudska rasa), a na drugoj strani su Leteriji. Sva radnja se vrti oko sukoba ova dva kraljevstva i primjetno je prisustvo Sakatog boga koji iz sjene povlači svoje poteze.

Nakon dugotrajnih krvavih sukoba, tisteedurska plemena su se konačno ujedinila pod vodstvom kralja vješca. Kralj vještac je uspio da uspostavi mir, i da bi održao taj mir, on šalje braću Sengar (Strah, Trul, Binadas i Rulad Sengar) da mu pronađu i donesu mač. Ali to nije običan mač i mogao bi da stvori velike neprilike.

Na jugu  se nalazi lakomo kraljevstvo Leter koje s nestrpljenjem želi da ispuni svoju odavno prorokovanu ulogu kao preporođeno carstvo. Ovo kraljevstvo je porobilo sve manje susjedne civilizacije osim Tiste Edura, a i oni moraju pasti. I dok se ova dva naroda sukobljavaju, drevne sile se okupljaju, i bogovi počinju da povlače svoje poteze.

Dva lika koja daju na neki način svježinu ovoj priči su Tehol Bedikt i njegov sluga Bag. Oni u priču unose izvjesnu dozu humora i u njih ćete se zasigurno zaljubiti. Njihovi dijalozi su savršeno osmišljeni, kako bi u jednom svijetu, u kojem preovladava uglavnom samo rat, izmamili osmijeh na lica čitatelja. Stiven Erikson to radi na savršen način.

Erikson i u ovoj knjizi nastavlja da gradi svoj fantastični svijet i da kao pravi orheolog prekopava po historiji. Kao i obično u knjizi ima puno vojne terminologije i opisa taktika ratovanja. Sto se tiče magije više se upoznajemo sa drevnom magijom. Veliki fokus je stavljen na Tiste Edure i opise njihove rase i historije. Za njih se kaže da koračaju sjenom, pa su odatle i dobili naziv djeca sjene. Njigov bogaz je Kurald Emurlan, ali taj bogaz je razbijen. Autor je tu činjenicu pominjao i u prošlim knjigama, ali još uvijek nema informacija kako je do toga došlo.
Image
,,Očaravajuće zanimljiv roman, kao i uvijek prožet humorom i fantastičnim ličnostima.'' SF Crowsnest

,,Majstor izgubljenih i zaboravljenih epoha, stvaralac drevnih epova.'' Salon.com

Sljedeća knjiga u serijalu Malaške knjige palih je Kostolovci.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni