Kostolovci (Malaške knjige palih #6)

Image
Naziv knjige: Kostolovci
Originalni naziv: Bonehunters
Serijal: Malaške knjige palih
Autor: Stiven Erikson
Broj stranica: 1192
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 5/5
Prethodne knjige u ovom serijalu: Mjesečevi vrtovi, Dveri kuće mrtvih, Sjećanja na led, Kuća lanaca i Plime ponoći.

Kostolovci je šeti roman u serijalu Malaške knjige palih. Priča se nastavlja tamo gdje je stala u četvrtoj knjizi Kuća lanaca i kako odmiče povezuje se sa petom knjigom Plime ponoći. Ovaj serial kako odmiče, postaje sve uzbudljiviji i interesantniji. Međutim, ako niste čitali prethodne knjige iz ovog serijala onda vam ne bi preporučio da počinjete od ove. U suprotnom iskrene preporuke. U ovoj knjizi se pojavljuje veliki broj likova koje smo već imali priliku da upoznamo, kao što su Kalam, Brzi Ben, Svirac, Apsalar, Krokus, Trul Sengar, Karsa Olrong itd.

Priča se ponovo vraća na kontinent Sedam gradova. Pobuna u je konačno ugušena. Posljednji pobunjenik Lioman Topuzina sa svojom malobrojnom vojskom je u Ja'Gatanu, gradu pred kojim je najslavniji junak Carstva izgubio život i pred kojim je prolivena rijeka malaške krvi. 

Image
To je veoma zloslutno mjesto. Upravo na takvom mjestu zapovjednica Tavore Paran zajedno sa svojom Četrnaestom armijom treba konačno da završi tu pobunu.
Image
To je samo sporedni tok ove priče, jer polako i bogovi počinju da se miješaju u sukobe i povlače svoje poteze, a prvenstveno Sakati bog koji je dobio svoje mjesto u Zmajskom špilu. U ovoj knjizi do izražaja dolaze Sjenodvor (bog sjenke) i Kotiljon (bog zaštitnik ubica). Njih dvojica upliću svoje prste u veliki broj događaja. Međutim, još uvijek nije najjasnije koji su njihovi krajnji ciljevi. Postoje neke naznake po tom pitanju, ali još uvijek su nejasne.

U ovoj knjizi se svašta izdešavalo da je to veoma teško sve pomenuti. Istovremeno se prati nekoliko priča, kao što su priča kod Ja'Gatana, zatim priča koja je vezana na novog lika Dedžima Nebrala, zatim priča koja uključuje Trula Sengara (koja povezuje prethodne dvije knjige), zatim priča koja je vezana za Prvi prijesto, i na kraju priča koja je koja prati nemire u Malaz gradu.

U knjizi se pojavljuje i Ganoes Paran (Gospodar zmajskog špila) i on zahvaljujući svojim moćima ima pristup raznim mjestima, i donosi razne odluke koje su njemu svojstvene, ali koje bi mogle imati opasne posljedice.

A tu su i Ikarijum i Karsa Orlong. Konačno dobijamo informacije o tome zašto je Ikarijum toliko opasan kada se razljuti. Ikarijumov sukob, u jednoj od prošlih knjiga, sa Karsom Orlongom jedva je ukazao na njegove sposobnosti. Čini se da će se desiti još jedan njihov obračun, a to bi moglo da bude veoma interesantno.

Autor je do sada izgradio svoj fantastični svijet i sada ga predstavlja kroz likove. U knjizi često imamo priliku da svijet razumijevamo kroz razmišljanja likova. Možemo čuti riječi mudrosti od svih likova, bez obzira na njihov status. Pojavljuju se u Kčejn Šmali, i njihove leteće kule, ali samo na momente tako da je to još uvijek nejasno.

Image
Sljedeća knjiga u serijalu Malaške knjige palih je Reaper's gale.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni