Vrijeme prezira (Vještac #4)

Image
Naziv knjige: Vrijeme prezira
Originalni naziv: (Czas pogardy) Time of contempt
Serijal: Vještac
Autor: Andžej Sapkovski
Broj stranica: 267
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodne knjige u ovom serijalu su dvije zbirke priča: Posljednja želja i Mač sudbine, i jedan roman: Krv vilenjaka.
Vještac je serijal epske fantastike kojeg je napisao poljski autor Andžej Sapkovski. Serial se sastoji od 7 (sedam) knjiga, s tim da su prve dvije knjige zbirke priča, od ostalih pet knjiga su romani. Ovaj serijal je postao bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj, već i širom svijeta. Preveden je na brojne svjetske jezike i na osnovu njega je nastala čuvena kompjuterska igra The Witcher i TV serija, a uskoro će Netflix početi snimati još jednu seriju po ovim knjigama. Serijal Vještac je donio radikalne promjene u žanru epske fantastike. Autor je kreirao svijet pun čudovišta i ličnosti bujnog karaktera, komplikovanih intriga i burnih strasti u kojem se mitologija prepliće sa današnjicom, a junaci su obdareni savremenim gledištima.
Image
Četvrta knjiga u serijalu Vještac je Vrijeme prezira je još bolja od prethodne. Knjiga je objavljena je 1995 godine. Priča u knjizi Vrijeme prezira se nastavlja na prošlu knjigu Krv vilenjaka. Sjeverna kraljevstva se potajno pripremaju za rat protiv Nilfgarda. Međutim, ono što kraljevi ne znaju je činjenica da je car Nilfgarda svestan njihovih planova, te i on priprema svoju vojsku.
Image
U svijetu koji je zahvaćen plamenom, u samom centru pažnje su vještac Geralt i Ciri. Njih dvoje se ponovo susreću nakon što su nakratko bili razdvojeni. Geralt i Jenefer odlučuju da odu zajedno na veliki sabor čarobnjaka, događaj kojem će prisustvovati raznorazni špijuni i čarobnjaci.

Upravo taj sabor čarobnjaka će se okončati krvavim prevratom, koji će priču uvesti u rat koji će se voditi između kraljevstava Sjevera na jednoj strani i carstva Nilfgarda na drugoj. Zahvaćeni tim ratnim vihorom Ciri, Geralt i Jenefer će biti razmješteni na tri različte strane svijeta. Nastupa vrijeme mača i sjekire. Vrijeme prezira.

U svijetu koji je zahvaćen ratom, razaranjima i pustošenjima kreirana je banda otpadnika koji sebe nazivaju Pacovi. Sam rat ih je kreirao. Oni su snažno povezani osjećajem prezira prema svima koji im ne pripadaju, oni ne posrću ni pre čim, pa ni pred smrću, jer više nemaju šta da izgube.

Priča se prati iz prespektive Ciri i Geralta. Pored njih autor nam povremeno daje pogled i na stranu kraljeva Sjevera, a i na stranu carstva Nilfgarda. Obje strane pokušavaju da nađu Ciri, dijete drevne (vilenjačke) krvi čije je postojanje zabilježeno u proročanstvu pod imenom Nenadnost, i koja posjeduje izuzetnu moć da promijeni svijet, a pored toga ona je unuka kraljice Kalante i ona ima jedina pravo na prijesto u Cintri. Geralt i Jenefer će učiniti sve da sakriju i zaštite Ciri, a to neće biti ni malo lako za izvesti. Treba pomenuti da se i u ovoj knjizi pojavljuje Neven (Dandilion), pjesnik koji je često u društvu Geralta.

Jedna od noćnih mora koja je proganjala Ciri se ostvarila u ovoj knjizi, a vezana je za Crnaog viteza koji je proganja.

Image

Knjiga Vrijeme prezira je odlična, ali ima nekih nedostataka pa sam joj dao ocjenu 4/5. Poglavlja su ogromna, ima nekoliko dijelova koji su mi bili malo dosadni. Jednostavno se čini da je autor htio da u svako poglavlje ubaci što više događaja. To je jedina zamjerka. U svakom slučaju vam peporučujem da pročitate ovu knjigu.

Sljedeća knjiga u serijalu Vještac je Vatreno krštenje.

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni