Lastavičja kula (Vještac #6)

Image
Naziv knjige: Lastavičja kula
Originalni naziv: (Wieża Jaskółki) The tower of the swallow
Serijal: Vještac
Autor: Andžej Sapkovski
Broj stranica: 356
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 3/5
Prethodne knjige u ovom serijalu su dvije zbirke priča: Posljednja želja i Mač sudbine, te tri romana: Krv vilenjaka, Vrijeme prezira i Vatreno krštenje.
Vještac je serijal epske fantastike kojeg je napisao poljski autor Andžej Sapkovski. Serijal se sastoji od 7 (sedam) knjiga, s tim da su prve dvije knjige zbirke priča, od ostalih pet knjiga su romani. Ovaj serijal je postao bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj, već i širom svijeta. Preveden je na brojne svjetske jezike i na osnovu njega je nastala čuvena kompjuterska igra The Witcher i TV serija, a uskoro će Netflix početi snimati još jednu seriju po ovim knjigama. Serijal Vještac je donio radikalne promjene u žanru epske fantastike. Autor je kreirao svijet pun čudovišta i ličnosti bujnog karaktera, komplikovanih intriga i burnih strasti u kojem se mitologija prepliće sa današnjicom, a junaci su obdareni savremenim gledištima.

Lastavičija kula je šesta knjiga u serijalu Vještac, a četvrti roman. Objavljena je 1997. godine. Lastavičija kula je najviše fokusirana na Ciri. Ona je odlučila da stane pred svoju sudbinu i preuzme kontrolu nad svojim životom. Geralt se samo povremeno pojavljuje u ovoj knjizi. Andžej nam u ovoj knjizi predstavlja likove koji su bili samo pominjani u prošlim knjigama. Uglavnom se tu radi o ,,negativnim'' likovima.
Image
Image

Jesenji ekvinocij te neobične godine donio je razne znakove na nebu i na zemlji, koji su nesumljivo nagovještavali nekakve nesreće i neobične događaje. Pred samu ponoć uzdiže se strašna mećava, puše pakleni vihor, a oblaci gonjeni po nebu poprimiše fantastične oblike, među kojima su se najčešće ponavljale siluete galopirajućih konja i jednoroga. Leganji divljim glasovima ispjevaše samrtnu pjesmu, zaječa strašna bean'ši, vijesnica brze i nasilne smrti, a kada Divlji Gon progalopira i kada se raziđoše oblaci, ljudi ugledaše mjesec u opadanju, kao što i biva u vrijeme ravnodnevnice. Ali ove noći mjesec je bio boje krvi.

Ova knjiga je o Ciri, čak i kada priču ne pratimo iz njene perspektive. To je priča o tome šta joj se dogodilo, zatim šta se dogodilo u prošlosti njenim predcima i o tome šta će se dogoditi ljudima koji je traže. Njena priča se meni nije pretjerano sviđala u prošlim knjigama, ali u ovoj je ona makar preuzela kontrolu nad svojim životom.

Ona je teško ranjena i oporavlja se u kolibi pustinjaka Visigote izgubljenoj među močvarama, te mu priča o tome šta joj se desilo. U toj priči se posebo ističe jedan veoma zastrašujući i neprijatan lik, Bonhart, lovac na glave koji je unamljen da pronađe Pacove (skupinu odmetnika u kojoj je bila i Ciri).

Geralt i njegova družina još uvijek pokušavaju da saznaju bilo kakve informacije o Ciri i kako da je spase, ali su stalno uvučeni u drame drugih ljudi. Na drugoj strani Jenefer je ponovo nestala i Tris pokušava da je pronađe ili da sazna šta joj se dogodilo.

Sapkovski nam ovu priču priča iz perspektive raznih likova i predstavlja je na razne načine, što je naravno razumljivo jer svako stvari vidi drugačije i svako je sposoban da kreira svoju verziju istine.

Sljedeća knjiga u serijalu Vještac je Gospodarica jezera.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni