Poslužiti hladno

Image
Naziv knjige: Poslužiti hladno
Originalni naziv: Best served cold
Serijal: Prvi zakon
Autor: Džo Aberkrombi
Broj stranica: 646
Žanr: epska fantastika (grimdark)
Ocjena: 4/5
„Aberkrombi je istovremeno dijabolično inventivan i potpuno uvjerljiv, pogotovo kada začini veoma živopisne scene borbi sa humorom koji je crnji i od same noći.“ Publishers Weekly

,,Poslužiti hladno'' ili ,,Osveta'' je nastavak trilogije Prvi zakon, s tim da se može posmatrati kao samostalna knjiga. Džo Aberkrombi je ovu knjigu objavio 2009. godine pod nazivom Best served cold. Sada ne pratimo glavne likove sa kojima smo se družili u trilogiji, ali neki sporedni likovi iz trilogije sada će dobiti malo više prostora (malo bliže ćemo ih upoznati), a među njima su: Cvokot (Trepet), Coska i Vitari. Pored njih upoznat ćemo se i sa novim likovima kao što su: Monza, Kompa, Morveer...

Radnja ove knjige se odvija u Stiriji, mjestu koje nismo imali priliku posjetiti u prethodnoj trilogiji (na mapi su podvučeni gradovi u kojima će se odvijati radnja). Kao što se iz naziva knjige može zaključiti, tema će biti osveta. S tim u vezi, izdvojio bi pitanje koje će postaviti jedan od likova iz knjige: ,,Osveta. Svega mi, ima li na cijelome svijetu besmislenijeg, destruktivnijeg, manje zadovoljavajućeg motiva?'' Kada završite sa ovom knjigom dobit ćete odgovor na ovo pitanje, navedeni epiteti mu definitivno odgovaraju.
Image
Proljeće je u Stiriji. A to znači dvije stvari – rat i osveta. Krv se lije već devetnaest godina. Nemilosrdni veliki vojvoda Orso (imali smo priliku da ga upoznamo u trilogiji) vodi ogorčenu borbu protiv svadljive Lige osmoro, i zajedno su opustošili čitavu zemlju. Dok vojske marširaju, glave se kotrljaju a gradovi gore, iza kulisa bankari, sveštenici i drevnije, mračnije sile igraju smrtonosnu igru da bi izabrale novog kralja.

Rat, međutim, možda nije pakao za Monzu Murkato, Zmiju iz Talinsa, najzloglasniju i najslavniju zapovednicu najamnika u službi vojvode Orsa. Rat je odlična prilika za bogaćenje. Zbog svojih pobeda Monza je postala omiljena – malčice previše omiljena za ukus svog poslodavca. Pošto su je izdali i pokušali da je ubiju, Monzi su za godine vjerne službe jedina nagrada skršeno tijelo i goruća želja za osvetom. Bez obzira na sve, šta košta da košta, sedmorica moraju da umru.

Među njenim saveznicima su prevrtljivi pijanac Cosca, podmukli trovač Morveer, masovni ubica opsjednut brojanjem Kompa i Sjevernjak (Cokot ili Trepet) koji samo želi da bude bolji čovjek. U njene neprijatelje ubraja se nešto više od pola zemlje – kao i najopasniji čovjek na svijetu, unajmljen da je nađe i dokrajči posao koji je započeo vojvoda Orso...

Dakle, u ovoj knjizi možete očekivati dosta likova kojima moral nije jača strana. Džo Aberkrombi svakom liku posvećuje značajnu pažnju prilikom karakterizacije kako bi ga na ubjedljiv način predstavio čitaocu i u tome radi odličan posao. Što dublje zalazimo u priču ona postaje sve mračnija i brutalnija. Džo Aberkrombi se i u ovoj knjizi koristi crnim humorom, te možete očekivati da će vam izmamiti osmijeh na lice bez obzira na mračne scene kojima ćete prisustvovati. Na kraju ove knjige ćete dobiti jednu zaokruženu priču što je veliki plus u odnosu na trilogiju gdje morate pročitati tri knjige da zaokružite priču.

„Džo Aberkrombi uzima ono što je tradicionalno najbolje u epskoj fantastici i to provlači kroz blato na najbolji mogući način. Monza je lijepa plaćenica koja se zaklela da će ubiti sedmoricu koja su pokušala da ubiju nju. Nema vilenjaka, nema čarobnih štapića – samo mnogo žestokog mačevanja!“ Time

„Bitke su živopisne i apsolutno uvjerljive, radnja brutalna, ritam vrtoglav dok Aberkrombi gomila izdaje, obrte i iznenađenja jedne preko drugih ne bi li nas neprestano držao u neizvjesnosti krajnjeg ishoda priče. Ovo je njegova najbolja knjiga.“ Džordž R. R. Martin

Ako volite grimdark fantasy romane i tražite takav, preporuke za ovu knjigu!

Uvodni odlomak iz romana

,, Izlazeće sunce bilo je boje zatrovane krvi. Curilo je s istoka i bojilo tamno nebo crvenilom, orisavalo krpice oblaka ukradenim zlatom. Ispod njega, cesta je vijugala u planine prema utvrdi Fontezarmo – skupu oštrih tornjeva, pepeljastocrnih pred ranjenim nebesima. Izlazeće sunce bilo je crveno, crno i zlatno. Boja njezine profesije.
„Jutros si posebno lijepa, Monza.”
Ona udahne kao da je to slučajnost. Kao da nije provela sat vremena sređujući se ispred ogledala. „Činjenice su činjenice. Njihovo izricanje nije dar. Time samo dokazuješ da nisi slijep.” Ona zijevne, protegne se u sedlu i natjera ga da još malo pričeka. „Ali rado ću poslušati još.”
On glasno pročisti grlo pa podigne jednu ruku, kao loš glumac koji se priprema na veliki govor. „Kosa ti je poput... stole od svjetlucavog sobolova krzna!”
„Pompozni seronjo. Što je ono bilo jučer? Zavjesa ponoći. To mi se više sviđalo, bilo je poetičnije. Loše poetično, ali ipak.”
„Sranje.” On zaškilji u oblake. „Tvoje oči, onda, sjaje kao prodorni safiri, neprocjenjivi!”
„Sad još imam kamenje na licu?”
„Usne poput ružinih latica?”
Ona pljune na njega, ali bio je spreman pa se izmaknuo, a slina preleti konja i padne na suh kamen pokraj staze. „To ti je da ti ruže bolje rastu, šupčino. Možeš ti bolje od toga.”... ''

Citati

,,Nemoguće je rasti bez boli. Nemoguće je napredovati bez nje. Patnje nas potiču da postignemo velike stvari.''

,,Prokleti ponos, čovjek samo ima problema zbog te budalaštine.''

,,Nikad ne vjeruj čovjeku dalje nego što sežu njegovi interesi.''

,,Dobro obavljeni poslovi rijetko su kad obavljeni na brzinu.''

,,Pa, ako je život šala, onda je crnohumorna.''

,,Ako postaneš pretvrd, postaješ i previše krhak. Jednom kad pukneš, pucaš na sto komadića.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni