Laži Loka Lamore (Gospodstveni niktov #1)

Image
Naziv knjige: Laži Loka Lamore
Originalni naziv: The lies of Locke Lamora
Serijal: Gospodstveni niktov
Autor: Skot Linč
Broj stranica: 588
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 5/5
,,Svježa, originalna i očaravajuća priča iz pera pisca koji istinski obećava.'' Džordž R. R. Martin

Ako volite priče o lopovima, trebali bi obavezno pročitati serijal epske fantastike Gospodstveni niktov kojeg je napisao autor Skot Linč. Serijal Gospodstveni niktov bi se trebao  sastojati od sedam knjiga. Do sad su napisane tri, a ovdje ćemo pričati o prvoj Laži Loka Lamore koja je objavljena 2006 godine.

U ovoj knjizi se radi o lopovu Loku Lamori i njegovoj družini lopova poznatoj pod nazivom Gospodstveni niktovi, koju čine: Žan, Buba, dva brata blizanca Kalo i Galdo i Sabeta koja se ne pojavljuje u ovoj knjizi, jer je navodno napustila družinu. U knjizi se prate dvije priče. Jedna od njih se odigrava u sadašnjosti, dok druga u vidu međuigre predstavlja prošlost Loka Lamore gdje se vidi kako je postao lopov. Iako se radi o epskoj fantastici, priča se ne vrti toliko oko magije, fantastičnih bića i heroja, već ima dobru i emotivnu notu. Na neki način odudara od klasične epske fantastike.
Radnja ove priče se odvija u gradu Kamoru, gradu koji podsjeća na Veneciju i koji ima ogromno podzemlje. U jednom takvom gradu ljudi pričaju da je trn Kamora, izvjesni Lok Lamora, nepobjediv u borbi; da krade od bogatih i daje siromašnima; kažu da je dijelom čovjek, a dijelom legenda. Međutim, u svemu tome griješe, jer su to samo glasine.

Lok Lamora je tek prosječne visine, mršav i prilično nevješt sa mačem. Njegovo najopasnije oružje su pamet i lukavstvo. On krade od bogatih, jer smo od njih i vrijedi krasti, ali siromašni neka idu i kradu za sebe. Ono što Lok uspije da dobije na prevaru pripada samo njemu i njegovoj družini prevaranata i lopova: Gospodstvenim niktovima.
Image
Image
Kamor je njihov grad kojeg je sagradila prastakla rasa koju niko ne pamti. To je grad pokretnih praznika, prljavih kanala, baroknih palata i prepunih grobalja. Takoav grad je dom plemićima, trgovcima, vojnicima, prosjacima, bogaljima i divljoj uličnoj djeci. Kamor je takođe dom i kapa Barsaviju. On je kriminalni genije koji vlada gradskim podzemljem kome su svi lopovi podređeni uključujući i Loka Lamoru.

Međutim, gradom se pronose i šapati da je kapi Barsaviju stigao novi izazov i to izazov od čovjeka kojeg niko nikad nije vidio, čovjeka kojem ni jedno oružje ne može ništa i koji se odaziva na ime Sivi Kralj. Niko ne bi želio, niti bi mu bilo pametno da se nađe između kapa Barsavija i Sivog Kralja, ali to će ipak poći za rukom Loku Lamori.
Magija u serijalu Gospodstveni niktov je prilično interesantna i jedinstvena. Dovoljno je da čarobnjak zna pravo ime nekog čovjeka i taj čovjek je u njegovoj potpunoj vlasti. On može sa tim čovjekom da upravlja kako hoće i da mu neređuje šta hoće. Čarobnjaci su osobe kojima se u ovom serijalu nije pametno naći na putu.

Priča se uglavnom prati kroz oči Loka Lamore, a ponekad i kroz oči Žana, njegovog najboljeg prijatelja. Meni je ovo jedna od najdražih knjiga. U njoj nemamo klasičnog junaka koji je savršen i ne posjeduje nikakve moći, zbog čega se često nalzi u situacijama u kojima mora da imprevizuje koristeći svoju pamet i lukavstvo. Po uzoru na Džordža R. R. Martina, Skot Linč je takođe spreman da ubije neke od glavnih likova, tako da treba da budete spremni na sve.

Iskrene preporuke!

Citati

,,Nema slobode ni blizu onoj kada te vječito potcjenjuju.'' Lok Lamora

,,Kada ne znaš sve što treba da znaš, dobro bi ti služilo da začepiš jebenu pomijaru i budeš učtiv.'' Veriga

,,Mi smo ovdje drugačija vrsta lopova, Lamora. Naša oruđa su varka i skretanje pažnje; ne vjerujemo u naporan rad kada lažno lice i dobra priča mogu postići mnogo više.'' Veriga

Sljedeća knjiga u serijalu Gospodstveni niktov je Crveno more pod crvenim nebom.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni