Strah mudroga (Hronika o kraljoubici #2)

Image
Naziv knjige: Strah mudroga
Originalni naziv: Wise man's fear
Serijal: Hronika o kraljoubici
Autor: Patrik Rotfus
Broj stranica: 1109
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 5/5

,,Vrijedilo je čekati Strah mudroga. Progutao sam je za dan i nestrpljivo isčekujem nastavak. Rotfus je prokleto dobar!'' Džordž R. R. Martin

Hronika o kraljoubici je serijal epske fantastike kojeg je napisao Patrik Rotfus. Strah mudroga je druga knjiga u ovom serijalu koja je objavljena 2011 godine. Ova knjiga je fantastična i očaravajuća. Radnja nastavlja tamo gdje je stala u prošloj knjizi Ime vjetra. Pa ako kojim slučajem niste pročitali Ime vjetra, preporučio bi vam da je pročitate prije ove knjige radi lakšeg razumijevanja i praćenja priče.

I dalje smo u gostionici Krajputaš. Drugi dan je kako Kvout priča svoju životnu priču, a to sve pomno zapisuje Hroničar u prisustvu Kvoutovog učenika Basta.

,,Tri su stvari od kojih svako mudar strahuje: uzburkano more, noć bez mjeseca i gnjev mirnog čovjeka.''

Kvout je na Univerzitetu. S obzirom da se Kvout zamjerio jednom moćnom plemiću (još u prošloj knjizi), njihov ,,sukob'' se nastavlja i na početku ove knjige. I zbog toga će Kvout biti primoran da na privremeno napusti Univerzitet i pođe u svijet u potrazi za svojom srećom. Zaprvo njemu je potreban neko ko bi mu finansirao dalje školovanje, nešto kao sponzor. Tako prepušten sam sebi i bez novca odlazi u Vintas i tu on ubrzo biva uvučen u razne dvorske spletke. On zapravo pokušava da se dodvori jednom moćnom plemiću što s vremenom i uspijeva kada razotkrije da jedan od njegovih ljudi pokušava da ga ubije.

Nakon toga, taj plemić ga šalje zajedno sa grupom plaćenika u divljinu kako bi pokušao ustanoviti ko (ili šta) presreće putnike na Kraljevkom putu. Rješavajući tu situaciju on odlazi u Vilinsko carstvo i susreće Felurijanku, vilinsku ženu kojoj nijedan muškarac ne može odoljeti, niti preživjeti sutret sa njom (pa dobro sad, niko osim Kvouta). Takođe u ovoj skupini plaćenika se nalazio i jedan Adem (Ademi su posebna rasa, uglavnom su to ratnici i plaćenici). Kvout zajedno sa njim odlazi u njegovu domovinu i upouznaje i izučava njihove čudne običaje.
Image
Image
Nakon svega, Kvout ponovo se vraća na Univerzitet. I u ovoj knjizi kao i u prethodnoj on pokušava da otkrije istinu o Čandrijanima i smrti svojih roditelja i pokušava da savlada imenovanje (jedan od oblika magije).

Njegova veza sa Denom se nastavlja i u ovoj knjizi. Ima tu i nekih uspona i padova, ali u suštini ona je i dalje misteriozna. Ponekad se čini da je i previše misteriozna.
,,Rijetko je i izvanredno zadovoljstvo pronaći nekoga ko piše na način kako to Patrik Rotfus čini – ne samo da mu je svaka riječ brižljivo odabrana i precizna, što je od suštinske važnosti za svakog pisca fantastike, već iz njegovih riječi izvire prava muzika. O kakva radost!'' Ursula K. Legvin
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni