Crveno more pod crvenim nebom (Gospodstveni niktov #2)

Image
Naziv knjige: Crveno more pod crvenim nebom
Originalni naziv: Red seas under red skies
Serijal: Gospodstveni niktov
Autor: Skot Linč
Broj stranica: 703
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodna knjiga u serijalu: Laži Loka Lamore.

Crveno more pod crvenim nebom je druga knjiga u serijalu Gospodstveni niktov koju je 2007 godine objavio autor Skot Linč. U ovoj knjizi pratimo nove avanture Loka Lamore i njegovog prijatelja Žana Tanena. Knjiga se može čitati i kao samostalna, što znači da vam i nije potrebno znanje iz prethodne knjige Laži Loka Lamore. Skot Linč u ovoj knjizi svoje likove stavlja u drugačiju poziciju. Dok je u prošloj knjizi fokus bio na velikom podzemlju jednog grada, sada će se Lok i Žan biti primorani da se upetljaju u gusarenje.

Image
Image
Nakon što su primorani da pobjegnu iz svog rodnog grada (Kamor, gdje se odvijala radnja u prvoj knjizi), izvanredni lopov i prevarant Lok Lamora i njegov neminovno smrtonosni prijatelj Žan Tanen odlučuju da se zapute prema najbogatijem i najnedostižnijem odredištu na obzorju. Stigli su u grad-državu koji se zove Tal Verar.

U Tal Veraru se nalazi Kula grijeha, a to je kockarnica nad kockarnicama iz koje niko naikad nije ukrao ni novčić i preživio. Ta kockarnica je jednostavno izazov kojem Lok ne može da se odupre...

Međutim, njegov savršeni zločin će morati malo da pričeka, jer u Tal Veraru postoji još neko ko za sebe želi stručnost Gospodstvenih niktova i spreman je čak i da ih ubije ako je ne bude dobio. Tako su Lok i Žan primorani da se upetljaju u gusarenje. To djeluje kao sjajan posao za lopove, samo je problem što se njih dvojica ne razumiju u gusarenje, oni čak ne znaju razlikovati jedan kraj galije od drugog.

Skot Linč je kreirao izuzetno napetu i burnu priču o uzburkanom moru i lukavstvu najniže vrste, priču o povjerenju i izdaji te o prijateljstvu koje je stavljeno na teške probe. Crveno more pod crvenim nebom je vratoloman roman, pun uzbuđenja i fino zapleten koji će svakako biti hit za sve ljubitelje fantastike, ali i spletki.
Svi koji vole dobru priču o lopovima, ovu ne bi trebali propustiti nikako. Knjiga je veoma uzbudljiva, s obzirom da se Lok i Žan konstantno nalaze pod pritiskom raznih sila i pored svega toga pokušavaju da izvrše nemoguću pljačku kockarnice Kula grijeha, a isto tako i da izvuku živu glavu. Ima dosta komičnih scena, ali i tužnih. Negdje do sredine knjige se prate dvije radnje, tj. jedna od tih radnji je prošlost (međuigra), kako su Lok i Žan proveli posljednjih nekoliko mjeseci prije nego što su došli u Tal Verar s obzirom na sva dešavanja koja su im se desila u prošloj knjizi, a druga radnja je ono što se dešava u sadašnjosti. Kao i u prošloj knjizi i ovdje se pominje Sabeta, djevojka koja je napustila Gospodstvene niktove i u koju je Lok zaljubljen do ušiju, ali još uvijek nemamo priliku da je vidimo jer se ne pojavljuje ni u ovoj knjizi.
Image
,,Kao i lupeški glavni junak u romanu, Linčov živopisni nastavak Laži Loka Lamore iz 2006 godine, šarmantan je, nepredvidljiv, lakonog i iznenađujuće dobro prolazi samostalno, uzevši u obzir vrlo složen zaplet.'' Publisher's Weakly

Sljedeća knjiga u serijalu Gospodstveni niktov je Republika lopova.

''Teško'' i ''nemoguće'' su rođaci koje ljudi često pomiješaju, a ipak imaju malo toga zajedničkog.

Lok Lamora
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni