Noć demona (Demonski ciklus #1)

Image
Naziv knjige: Noć demona
Originalni naziv: The painted man
Serijal: Demonski ciklus
Autor: Piter V. Bret
Broj stranica: 475
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 4/5

,,Nema ničag boljeg od dobre nove ideje, a ova knjiga zasnovana je baš na tome.'' Fantasy Book Review

Demonski ciklus je serijal epske fantastike koji se sastoji od pet knjiga (romana). Autor ovog serijala je Piter V. Bret. Radnja ovog serijal se odvija u svijetu koji se zove Teza i u kojem je ljudska vrsta prepustila noć utrobnicima, tj. demonima koji se svaku noć dižu iz zemlje i do zore razaraju sve što im se nađe na putu. U zoru ih sunce tjera natrag u Utrobu. Svaki dan kada počne da se smrkava malobrojni preživjeli ljudi skrivaju se iza magijskih simbola u nadi da će ih čini zaštititi još jednu noć.

Noć demona je prva knjiga u serijalu Demonski ciklus koja je objavljena 2008 godine. Knjigu pratimo iz perspektive tri lika, a to su Arlen, Liša i Rodžer. Upoznajemo se sa ova tri lika od njihovog djetinjstva pa do zrelosti. Radi se o tri veoma različita lika, sa prilično teškim životnim iskustvima i sve troje imaju različite prednosti i mane.

Kako godine prolaze razdaljina između mjesta i gradova u Tezi je sve veća. Da stvar bude još i gora ništa ne može nauditi demonima, a male su šanse da se i čovječanstvo može ponovo ujediniti.

U jednom takvom beznadnom svijetu u tri različita usamljena sela rađa se troje djece koji će ujedno biti protagonisti ovog romana. Autor je najviše pažnje u ovoj knjizi posvetio Arlenu kojeg jedan glasnik uči kako je strah u najvećoj mjeri osakatio čovječanstvo, čak i više nego demoni. Na drugoj strani imamo Lišu kojoj obična laž uništava savršeni život i ona završava sakupljajući bilje za staricu koja je strašnija od demona u noći. I na trećoj strani je Rodžer, najmlađi od ovo troje, čiji se život zauvijek mijenja kada u njegovu varoš dođe žongler i zasvira violinu.
Image
Image
Ovo troje djece ima jednu zajedničku osobinu, a to je da su svi tvrdoglavi i znaju da svijet sadrži nešto više od onoga što im svi govore. Da bi se to nešto više postiglo treba imati hrabrosti i napustiti bezbijednost zaštitnih čini i dati se u potragu za tim.

Ovom knjigom autor nas uvodi u jednu fantastičnu priču koja je prepuna akcije i napetosti od samog početka pa do kraja. Jedina mana, bar što se mene tiče, je to što je autor pravi velike vremenske razmake između dijelova u knjizi. Pa tako u početku upoznajemo glavne likove kao djecu, a već u sljedećem dijelu autor preskače pet godina, pa onda sedam godina. Na taj način se teško prati napredak likova i njihov razvoj. Knjiga je dosta mračna i ima neprijatnih scena. Autor je predstavio jednu novu ideju u epskoj fantastici i preporučio bi ovu knjigu svim ljubiteljima epske fantastike.
,,Sa bezimenim neprijateljima koji postoje samo da bi ubijali, Bretova surova priča dopašće se čitaocima umornim od saosjećajnih zlikovaca, čitaocima koji žude za malo orčkog pokolja, kao u dobra stara vremena.'' Publishers Weekly

Sljedeća knjiga u serijalu Demonski ciklus je Pustinjsko koplje.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni