Sudar kraljeva (Pjesma leda i vatre #2)

Image
Naziv knjige: Sudar kraljeva
Originalni naziv: A clash of kings
Serijal: Pjesma leda i vatre
Autor: Džordž R. R. Martin
Broj stranica: 750
Žanr: epska fantastika
Ocjena: 5/5
,,Martin ispunjava sva obećanja data u prvom dijelu, i nastavlja da stvara jedan od najboljih fantastičnih epova ikada napisanih.'' Denver post

Prethodna knjiga: Igra prijestolja. Napomena: Mogući spojleri za ovu knjigu!

Sudar kraljeva je druga knjiga u serijalu Pjesma leda i vatre, po kojem je snimljena TV serija Igra prijestolja, koju je napisao autor Džordž R. R. Martin. Knjiga je objavljena 1999 godine. Sudar kraljeva je djelo neprevaziđenog zamaha, snage i mašte. Autor nas kroz ovu knjigu vodi u svijet spletki i sjaja, čuda i bitaka koji je potpuno drugačiji od svega što ste do sada iskusili.
Autor nas je kroz prošlu knjigu Igra prijestolja prilično živopisno uveo u dešavanja u Sedam kraljevstava i sada nastavlja istim tempom. Iz samog naziva ove knjige da se naslutiti o čemu se u njoj radi. Nakon smrti kralja Roberta Barateona, od drevnog zamka na Zmajkamenu do ledenih pustoši Zimovrela kraljevstvo je u ratu. Čak šest pretendenata želi vlast nad podijeljenom zemljom i gvozdeni prijesto Sedam kraljevstava. Kao i u prošloj knjizi prate se tri radnje, s tim da je najveći fokus na ovoj borbi za gvozdeni prijesto.

Na tom prijestolju sjedi Džofri Barateon, ali svi već znaju javnu tajnu da on zapravo nije Barateon već Lanister. Ulogu njegove desne ruke preuzima Tirion Lanister. To je veoma opasna pozicija s obzirom da su prethodne dvije desne ruke izgubile život i zato će biti veoma interesantno vidjeti kako će se Tirion tu snaći.
Image
Image

Na sjeveru sa Džon Sniježni odlazi sa druge strane zida u područje gdje uvijek vlada zima u potrazi za svojim ujakom. Sa druge strane zida će saznati puno strašnih stvari, bit će zarobljen od strane divljih ljudi (naziv za ljude koji žive sa druge strane zida). Divlje ljude je okupio Mens Rajder i želi ih prevesti južno od zida, jer su mrtvi počeli da se dižu i hodaju po noći.

Na istoku, na drugom kontinentu pratimo priču Deneris Targerijan, posljednje preživjele iz dinastije Targerijana. Ona sada ima tri zmaja, a zmajeve niko nije vidio stotinama godina unazad. Ona polako okuplja vojsku kako bi se vratila u Sedam kraljevstava da vrati prijeso koji joj po pravu pripada.

Preko neba plovi kometa boje krvi i plamena, pa imamo priliku da čujemo od raznih likova razmišljanja o tome šta ona predstavlja. Ovo je priča u kojoj brat kuje zavjere protiv brata, princeza se prerušava u dječaka beskućnika, a vitez uma se sprema da otruje strašnu čarobnicu. Dok se otkrivaju tajne i tkaju čarolije, a epske bitke smjenjuju sa dvorskim spletkama, pobjeda može pripasti samo onima koji imaju najhladniji čelik i najhladnija srca. Kada se kraljevi sudare, čitavo kraljevstvo drhti.

Priču u knjizi Sudar kraljeva pratimo iz perspektive velikog broja likova kao što su: Tirion Lanister, Katlin Stark, Džon Snježni, Deneris Targerijan, Arija Stark, Sansa Stark, Teon Grejdžoj i Davos. U knjizi ima puno životopisnih opisa nasilja i seksa tako da nije za mlađu publiku.

Iskrene preporuke.

Sljedeća knjiga u serijalu Pjesma leda i vatre je Oluja mačeva.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni