Tri tarot karte (Mračna kula #2)

Image
Naziv knjige: Tri tarot karte
Originalni naziv: The drawing of three
Serijal: Mračna kula
Autor: Stiven King
Broj stranica: 481
Žanr: fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodna knjiga u serijalu: Revolveraš. NAPOMENA: Mogući spojleri za ovu knjigu.

Mračna kula je serijal koji se sastoji od osam knjiga koje se napisao Američki autor Stiven King. Serijal uključuje teme iz raznih žanrova kao što su fantastika, naučna fantastika, horor i vestern. U serijalu se opisuje revolveraš koji pokušava da pronađe put do Mračne kule čija je priroda i fizička i metaforička. Stiven King je serijal Mračna kula proglasio svojim magnum opusom i mnoga njegova djela ostvaruju vezu sa ovom pričom, uključujući likove koji ulaze u igru kako se serijal približava kraju. Mračna kula je najvećim dijelom inspirisana narativnom poemom Roberta Brauninga ,,Čajld Roland Mračnoj kuli stiže'' čiji se kompletan tekst može naći na kraju posljednje knjige.

Drugi roman u serijalu Mračna kula je Tri tarot karte. Objavljen je 1987 godine. Roland, posljednji revolveraš u svijetu traži Mračnu kulu. U prošloj knjizi je uspio da pronađe čovjeka u crnom, tj. čarobnjaka kojeg je progonio veoma dugo, a koliko dugo, još ne znamo tačno.
Ko je Roland zaista? Šta je Kula i zašto je on traži? Do sad imamo samo djelimične odgovore na ova pitanja. Znamo da je Roland revolveraš ili neka vrsta viteza, jedan od onih zaduženih da održe svijet kojeg se Roland sjeća kao svijeta ,,ispunjenog ljubavlju i svjetlom''.

Kakav je to svijet? Revolverašev svijet nije puno drugačiji od našeg. I u njegovom svijetu postoje artefakti kao što su benzinske pumpe, određene pjesme koje su i tu očuvane, zatim rituali i običaji koji su nalik našem svijetu. Takođe, postoji nešto što na neki način povezuje revolverašev svijet sa našim.

Revolveraš (prvi roman u ovom serijalu) završava tako što Roland sjedi na plaži kraj Zapadnog mora i posmatra zalazak sunca. Čovjek u crnom, prva prepreka na Rolandovom putu do Mračne kule, je mrtav. On je Rolandu prorekao sudbinu uz pomoć špila tarot karata. Ta plaža je mjesto na kojem počinje radnja ovog romana sedam sati nakon završetka prve knjige.
Image
Image
Autor je odlučio da na samom početku ove knjige hendikepira svog glavnog lika Rolanda. Sama radnja se odvija na način da Roland hoda po plaži i nailazi na troja vrata koja na neki način simboliziraju tri tarot karte. Ta vrata povezuju Rolandov svijet sa našim i svaka od tih vrata ga vode u naš svijet, ali u različitom vremenskom periodu (u tri različite godine).

Knjiga se zasniva na tome da nas autor upoznaje sa likovima koji će se pridružiti Rolandu na njegovom putu prema Mračnoj kuli. Da bi Roland došao do njih, on će morati proći kroz ona troja vrata.

Jedan od tih likova je Edi Din, zavisnik od heroina iz Njujorka s kraja 1980-ih. Edi je u  našem svijetu u velikim problemima. Druga je Gospa od sijenki, a radi se zapravo o dvije žene u jednom tijelu. I ona je iz Njujorka, samo iz 1960-ih. Zove se Odeta Holms/Deta Voker. Kako će ih Roland ubijediti da pođu sa njim u njegov svijet? Šta se krije iza trećih vrata?
,,U svijetu neobičnoh okolnosti, punom zadivljujućih scena i nazaboravnih likova, serijal Mračna kula ne može da se uporedi ni sa čim što ste čitali do sada. Ovo je najmaštovitiji roman Stivena Kinga, magična mješavina fantazije i horora.''

Sljedeći roman u ovom serijalu je Pustare.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni