Pustare (Mračna kula #3)

Image
Naziv knjige: Pustare
Originalni naziv: The waste lands
Serijal: Mračna kula
Autor: Stiven King
Broj stranica: 655
Žanr: fantastika
Ocjena: 5/5
Prethodne knjige u serijalu: Revolveraš i Tri tarot karte.
Mračna kula je serijal koji se sastoji od osam knjiga koje se napisao Američki autor Stiven King. Serijal uključuje teme iz raznih žanrova kao što su fantastika, naučna fantastika, horor i vestern. U serijalu se opisuje revolveraš koji pokušava da pronađe put do Mračne kule čija je priroda i fizička i metaforička. Stiven King je serijal Mračna kula proglasio svojim magnum opusom i mnoga njegova djela ostvaruju vezu sa ovom pričom, uključujući likove koji ulaze u igru kako se serijal približava kraju. Mračna kula je najvećim dijelom inspirisana narativnom poemom Roberta Brauninga ,,Čajld Roland Mračnoj kuli stiže'' čiji se kompletan tekst može naći na kraju posljednje knjige.

Treći roman u serijalu Mračna kula je Pustare koji objavljen 1991 godine.

,,Iako je knjiga sama po sebi veoma zabavna, ovo djelo izuzetnim čine Kingovi jedinstveni i višeslojni likovi.'' School Library Journal
Image
Image
Roland, zagonetni posljednji revolveraš je i dalje u potrazi za Mračnom kulom. Put, Rolanda i njegove saputnike, vodi kroz Pustare u svijet koji je pun fascinantnih pejzaža i čudesnih likova. Ova knjiga je vrhunac Kingovog pripovijedanja i kruna njegovog stvaralaštva. Stiven King je ovim djelom kreirao tako očaravajuću mješavinu naučne fantastike, epske fantastike i horora. Likovi koje je kreirao Stiven King su nadnaravno životni i dišu zajedno sa čitaocem.

Roland, zajedno sa Edi Dinom (zavisnik od heroina iz Njujurka) i Suzana (od Odete Holms i Dete Voker je ,,kreirana'' Suzana; ona predstavlja balans između ove dvije ličnosti)  nastavlja potragu za Mračnom kulom. Radnja u ovoj knjizi se odvija nekoliko mjeseci poslije završetka druge knjige Tri tarot karte. Ostavili su plažu za sobom i prošli dobar dio puta dublje u kopno. Nakon kraćeg odmora, Roland uči Suzanu kako da puca, a Edija kako da rezbari. Međutim, prije nego što krenu u osvajanje Pustara mogao bi im se priključiti još jedan član. Ko bi to mogao da bude?
Roland u ovoj knjizi ili bar u jednom njenom dijelu ima problem, on gubi razum i to je uglavnom zbog novog člana koji treba bi mu se mogao priključiti u ovoj njegovoj potrazi za Mračnom kulom. Njih dvojica su se zapravo sreli u jednoj od prošlih knjiga.

Knjiga je puna očaravajućeg humora, sa mnogo napetih trenutaka i scena apsolutnog užasa. Ponovo se susrećemo sa demonima. U knjizi se pojavljuje puno zagonetki, što je čini dodatno interesantnom. Meni je ova knjiga dosad najbolja u serijalu Mračna kula. Kako priča odmiče radnja postaje sve interesantnija.

,,Šta to nikad ne hoda, mada može da juri. Šta to ima usta, al' nikad ne zbori; krevet ima, al' nikad ne spava; glavu ima, al' nikad ne plače?''

,,Postoji nešto što nije ništa, a opet ima ime. Ponekad visoko, ponekad nisko, s nama je u priči, s nama je u sportu i igra svaku igru.''


Sljedeći roman u ovom serijalu je Čarobnjak i staklo.

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni