Boja magije (Disksvijet #1)

Image
Naziv knjige: Boja magije
Originalni naziv: The colour of magic
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 168
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Prva knjiga u serijalu Disksvijet je Boja magije koja je objavljena 1983. godine.
Image
Image

Kroz ovu knjigu pratimo dva veoma interesantna i komična lika. Jedan od njih je pohlepan, ali nevješt čarobnjak Rinsvind koji zna samo jednu magiju (drevnu i mistrioznu) koju ne smije da koristi, a drugi je naivni turista Dvocvijet čiji se prtljag (koji je napravljen od kruškovog drveta) kreće na stotinama malih slatkih nožica. Njih dvojica su protagonisti u ovoj knjizi, a pored njih se pojavljuje mnogo interesantnih i komočnih likova, kao što je npr. Smrt koja prati Rinsvinda kroz čitavu knjigu, jer je običaj da kada čarobnjak umre Smrt lično dolazi za uzme njegovu dušu. Tu su i raznorazni ubice, lopovi, heroji, čarobnjaci...

Boja magije se sastoji od četiri priče: Boja magije, Slanje osmice, Privlačnost Virma i Na ivici. Kroz ove priče autor nas upoznaje sa samim Disksvijetom u kojem na nekim mjestima zmajevi postoje samo ako u njih vjerujete i u kojem je svašta moguće. Takođe nas upoznaje i sa glavnim protagonistima Rinsvindom, Dvocvijetom i njegovim prtljagom koji se stalno nalaze u neprijatnim i komičnim situacijama u kojima će vam uprkos svemu izmamiti osmijeh na lice.

Sljedeća knjiga u serijalu Disksvijet je Svjetlost čudesnog.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni