Svjetlost čudesnog (Disksvijet #2)

Image
Naziv knjige: Svjetlost čudesnog
Originalni naziv: The light fantastic
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 155
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 4/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Druga knjiga u serijalu Disksvijet je Svjetlost čudesnog. Objavljena je 1986. godine i pretstavlja nastavak romana Boja magije i sada ponovo pratimo avanture propalog čarobnjaka Rinsvinda i turiste Dvocvjeta kojeg prati prtljag koji se kreće na stotinama malih nožica.
Image
Image
Hajde da prvo kažemo nešto o njima dvojici, jer će oni biti u centru pažnje ovog romana. Rinsvinda su njegovi učitelji smatrali isto tako prirodno nadarenim  čarobnjakom, kao što bi ribe bile rođeni planinari. Vjerojatno bi ga i tako bili izbacili s Nevidljivog univerziteta - nikako nije uspijevao pamtiti uroke, a od pušenja bi mu samo pozlilo - ali pravi je povod bio onaj glupi pokušaj prikradanja prostoriji u kojoj se nalazio okovani Oktavo i njegovo otvaranje.

Dvocvjet je bio turist, prvi od vrste koja se tek rađala na Disku, a u same temelje njegova bića bilo je ugrađeno čvrsto uvjerenje da mu se ništa loše ne može dogoditi, jer on nije bio umiješan; vjerovao je i da svatko može razumjeti što govori, samo ako to čini glasno i dovoljno sporo; da ljudima općenito treba vjerovati, i da se sve može uspješno dogovoriti s ljudima dobre volje, samo ako se postupa razborito.

Radnja ove knjige se nastavlja tamo gdje je stala u prošloj knjizi Boja magije. Rinsvind i Dvocjet padaju za ruba diska, ali su iz nekog razloga spašeni. Pojavili su se na nekom drugom mjestu. Prema Disksvijetu se kreće zlokobna crvena zvijezda i velike su šanse da će se sudariti i da bi to moglo značiti uništenje Disksvijeta. Na Nevidljivom univerzitetu knjiga Oktavo se čudno ponaša. U njoj je zarobljeno 8 drevnih i moćnih čini. Samo malo, ipak se radi o 7 čini jer se jedna čin nastanila u Rinsvindovom umu. S obzirom da je izricanje svih čini zajedno jedini način da se spasi Disksvijet (barem tako misle čarobnjaci), čarobnjaci će se dati u veliku i opsežnu potragu za Rinsvindom, ali će se ispostaviti da je veoma teško ući u trag Rinsvindu.

I kroz ovu knjigu Rinsvind i Dvocvjet će se naći u raznim zanimljivim i komičnim, čak i opasnim situacijama. Oni će sresti i razna bića, kao što su gnomovi, druidi i leteće stijene i trolovi. U tim njihovim avanturama će im se pridružiti Koen Varvarin, Diskov najveći ratnik i legenda (nekad bio, ali se još uvijek dobro drži) i djevojka Bethan. Takođe i u ovoj knjizi se pojavljuje Smrt.

Ako ste zainteresovani za nešto što se brzo čita, što je zabavno i što će vam izmamiti osmjeh na lice onda je to definitivno serijal romana o Disksvijetu koji je veoma originalan i opuštajuć.

Image
Iskrene preporuke!!! Probudite dijete u sebi!

Sljedeća knjiga u serijalu Disksvijet je Jednakost rituala.
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni