Jednakost rituala (Disksvijet #3)

Image
Naziv knjige: Jednakost rituala
Originalni naziv: Equal rites
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 158
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Jednakost rituala je treći roman o Disksvijetu koji je objavljen 1987. godine. Ovo je roman koji se prati uglavnom iz perspektive dva lika, a to su Eskarina Kovač (djevojka koja bi mogla da postane prvi ženski čarobnjak) i baka Esmeralda Vedervaks (vještica).
Image

„Nećete prestati da se smiješite, sem da biste se zakikotali i, eventualno, prasnuli u smijeh. Najluđa fantastika još od - kad malo bolje razmislim, od poslednjeg Pračetovog naslova.“ Kirkus Reviews

Image
,,Ovo je priča o magiji, o tome kuda se ona kreće i, što je možda još važnije, odakle dolazi i zašto - mada ne namjerava da odgovori na sva, ili na bilo koje od ovih pitanja.

Može, međutim, pomoći da se objasni zašto se Gandalf nikada nije ženio i zašto je Merlin bio muškarac. Jer, ovo je takođe priča o odnosima između polova, mada vjerovatno ne u atletskom, valjajućem, prebroj-noge-i-podeli-sa-dva smislu, sem ukoliko se likovi u potpunosti ne otmu kontroli autora. A mogli bi.'' Priča otprilike počinje na sljedeći način:

Posljednja stvar koju je čarobnjak Dram Bilet uradio, prije nego što je Smrt položila svoju koščatu ruku na njegovo rame, bila je da preda svoju palicu moći osmom sinu osmog sina u selu poznatom pod nazivom Pokvareno Dupe...
Image
Na nesreću njegovih kolega u šovinističkom (da ne kažemo ženomrzačkom) svijetu magije, zaboravio je da provjeri pol novorođenog djeteta… To će, naravno stvoriti preduslove da se pojavi prvi ženski čakobnjak, a priča koja stoji između svega toga je veoma smiješna i zabavna. Spremite se da se upustite u avanturu zajedno sa Eskarinom i bakom Vedervaks.
Image
Radnju romana Jednakost rituala bi mogli opisati kao klasičan sukob ženske magije koja je okrenuta prirodi i biljkama, i muške magije kojoj sami muškarci daju na značenju i koja je zasnovana na riječima, knjigama i geometriji. Sam taj sukob se upoređuje sa muško-ženskim odnosima u realnom životu. Teri Pračet se protivi klasičnoj magiji koja se predstavlja u dječijim slikovnicama, gdje je magija čarobnjaka moćna i baš onakva kakvu bi svako želio da posjeduje, dok je magija žena ili vještica, zastrašujuća.

Definitivno se trebate upoznati sa likovima koji se pojavljuju u ovoj knjizi, a posebno sa bakom Vedervaks, koja je meni omiljeni lik. Ona će vam definitivno izmamiti osmjeh na lice.

Preporuke!!!

Citati

,,Prije nego što počneš sa trikovima, treba da znaš šta se radi ako stvari krenu naopako. Ne pokušavaj da hodaš, prije nego što naučiš da trčiš.'' Esmeralda Vedervaks

,,Kažu da je malo znanja opasna stvar, ali to nije ni upola tako loše kao puno neznanja.'' Esmeralda Vedervaks

,,Ma, ne postoje muške vještice, već samo blesavi muškarci'' Esmeralda Vedervaks
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni