Sestre po metli (Disksvijet #6)

Image
Naziv knjige: Sestre po metli
Originalni naziv: Wyrd sisters
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 205
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5

Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

,,Kada su u pitanju krune, nije stavljenje na glavu ono što predstavlja problem. Skidanje je prava muka.''

Image

Sestre po metli je šesta knjiga u serijalu Disksvijet koja je 1988. godine objavljena pod nazivom Wyrd sisters. Ponovo su u centru pažnje vještice i pripremite se za urnebesnu avanturu. Priča je koncipirana tako da nema poglavlja, ali imate određena vidljiva mjesta gdje dolazi do promjene scena. Pisana je u trećem licu, pa autor često mijenja lika iz čije perspektive pratimo priču. Među POV likovima se nalaze: Baka Vedervaks, Nana Og, Magret Garlik, patuljak Hvel, vojvoda Felmet, te još neki manje bitni likovi.

Image
O čemu se radi u knjizi? Veštice po svojoj prirodi nisu sklone društvenom organizovanju i svakako nemaju svoje vođe. Baka Vedervaks je bila najuvaženija među vođama koje nisu imale. Ali čak je i ona otkrila da uplitanje u kraljevsku politiku krije mnogo više zavrzlama nego što su to tvrdili određeni dramski pisci.

Nakon što je ubijen kralj Lenkra, tri vještice su njegovog nasljednika (još uvijek bebu) predali putujućim glumcima da ga oni odgajaju kao svog sina. Međutim, uspostavit će se da je novi kralj mnogo gori od prethodnika, te će to natjerati tri vještice da se počnu uplitati u kraljevi politiku. Sve to će izazvati veliki broj komičnih i urnebesnih scena. Baka Vedervaks i Nana Og će vam sigurno izmamiti osmijeh na lice.

U knjizi ima dosta referanci na Šekspirove drame. Sestre po metli predstavlja čudan spoj bajke, priče o duhovima, magiji i humoru. Teri Pračet je kreirao zaista ,,ćaknute'' likove koji će privući vašu pažnju svojim duhovitim dosjetkama koje će vam izmamiti osmjeh na lice. Ovo je voema dopadljiva priča koja može da zabavi čitaoce svih uzrasta svojim duhovitim stilom i humorom.

Pored vještica svijet Disksvijeta je naseljen mnoštvom intetesantnih likova, kao što su Smrt, patuljci, Lude, lopovi, ubice itd., te svi oni imaju zanimljivu pozadinsku priču.

Tražite knjigu koja će vas zabaviti i opustiti, ovo je definitivno savršen izbor za to!

Uvodni odlomak iz romana

,, Vjetar je zavijao. Munje su probadale zemlju gde god bi stigle, kao nedorasli ubica. Oluja se valjala tamo-amo po mračnim brdima ispranim kišom.

Noć je bila crna kao unutrašnjost mačke. Povjerovali biste da je to noć u kojoj bogovi pokreću ljude kao pione na šahovskoj tabli sudbine. U središtu ove nemilosrdne oluje vatra je treperila između natopljenog grmlja štipavice kao besnilo u oku lasice. Obasjavala je tri pogurene prilike. Dok je u kazanu ključalo, jezivi glas zapišta: 'Kada ćemo se nas tri opet naći?'

Nastade tišina.

Potom drugi glas mnogo običnijim tonom reče: 'Pa, što se mene tiče, može u sledeći utorak.' ''

Citati

,,Nek bude ko god misli da jeste. To je, najviše čemu neko može da se nada u ovakvom svijetu.''

,,Ja ne bih imala povjerenja ni u jednog kralja kome bi građanin mogao da vjeruje.''

,,Ako se vještica ne može starati sama o sebi, nema se rašta zvati vještica.''

,,Devedeset posto iskrene ljubavi jeste krajnja zbunjenot od koje gore uši.''

,,Kada kršiš pravila krši ih valjano i žestoko.''

,,Samo smo u našim snovima slobodni. Ostali dio vremena potrebne su nam plate.''

,,Sudbina jeste važna, znaš, ali ljudi griješe kada misle da ih ona kontroliše. Upravo je obrnuto.''
Preporuke!
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni