Piramide (Disksvijet #7)

Image
Naziv knjige: Piramide
Originalni naziv: Pyramids
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 217
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Piramide su sedmi roman u serijalu o Disksvijetu koji je objavljen 1989. godine pod nazivom Pyramids. Knjiga se sastoji od četiri dijela koji nose sljedeće nazive: Knjiga izlaska, Knjiga mrtvih, Knjiga novog sina, Knjiga o 101 stvari koje dječak može da u radi. Pisana je u trećem licu, te se prati iz perspektive nekoliko likova, a lik koji je u najvećem dijelu u centru pažnje je Tepik.

Tepik je princ Kraljevstva sunca (Djelibejbi). To kraljevstvo se nalazi u pustinji gdje se odvija najveći dio ove priče. Piramide su u centru pažnje. Tepik kao princ i sin faraona je otišao u Ank-Morpork da se učlani u Esnaf ubica i da postane ubica.

Međutim, to što je bio obučavan u Esnafu ubica u Ank-Morporku neće odgovarati Tepiku za zadatak koji mu je povjerila sudbina. Naslijedio je prijesto pustinjske kraljevine Djelibejbi mnogo ranije nego što je očekivao (ni njegov otac nije bio oduševljen zbog toga), ali to je bio tek početak njegovih problema…

U knjizi Piramide Pračet pretstavlja kako to izgleda kada je neko slijepo odan tradiciji i običajima, odnosno kako to nekad može biti nefunkcionalno. Pračet nam predstavlja sliku društva koje ne može da se odvoji od svoje prošlosti, te zbog toga ta prošlost postaje njegova budućnost. To je nešto najgore što se može dogoditi jednom društvu. Dakle, u velikom dijelu knjige se govori o sukobu između tradicije i nečega razumnijeg (novog). Neki likovi će vas totalno smoriti, a među njih poebno spada Dios.

Knjiga Piramide je do sada najslabija knjiga u serijalu Disksvijet. Pored određenih komičnih situacija i duhovitih dosjetki, dosta sam se mučio sa ovom knjigom. U svakom slučaju knjiga će vas nasmijati. Preporuke!
Image

Uvodni odlomak iz romana

,, Ništa sem zvijezda, rasutih po crnilu neba, kao da je Tvorac razbio vjetrobran na svojim kolima ne zastavši da pomete stakliće.
Ovo je bezdan između svjetova, ledena dubina svemira u kojoj nema ničeg sem ponekog zalutalog molekula, nekoliko izgubljenih kometa i... kruga crnila koji se lagano kreće; oko preispituje perspektivu, i ono što je naizgled bila strahovita udaljenost međuzvezdanog kakoseonokaže postaje svijet u tami, čije su zvijezde svjetla onoga što bi se velikodušno moglo nazvati civilizacijom.
Jer, dok se svijet lijeno kotrlja, otkriva se da je u pitanju Disksvijet - ravan, kružan i nošen kroz svemir na leđima četiri slona koji stoje na leđima Velikog A'Tuina, jedine kornjače koja se ikada pojavila na Hercsprang-Raselovom dijagramu, kornjače dugačke petnaest hiljada kilometara, prekrivene mrazom mrtvih kometa, izbrazdane meteorima, sa sjajem u očima. Niko ne zna razlog za sve ovo, ali vjerovatno je u pitanju kvantum.
Mnogo toga neobičnog moglo bi se desiti na svijetu koji leži na leđima takve kornjače.
Već se i dešava... ''

Citati

,,Kada umreš, prva stvar koju izgubiš jeste tvoj život. Druga stvar su tvoje iluzije.''

,,Ljudima je trebalo da vjeruju u bogove, ako ništa ono zato što je bilo tako teško vjerovati u ljude.''

,,Nakit nije ono đto ona nosi. To je dio onoga što ona jeste.''

,,Problem sa životom je u tome što nikada ne dobiješ priliku da vježbaš prije nego što to uradiš odistinski.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni