Mali bogovi (Disksvijet #13)

Image
Naziv knjige: Mali bogovi
Originalni naziv: Small gods
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 210
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Knjiga Mali bogovi je trinaesta u serijalu Disksvijet koju je Teri Pračet objavio 1992. godine pod nazivom Small gods. Ovo je knjiga u kojoj se upoznajete sa novim likovima u ovom serijalu, te zbog toga nemojte očekivati puno likova sa kojima ste se družili u prošlim knjigama. Naravno, Smrt je uvijek tu, a pored njega još i JMPDŽ (Još Malo Pa Džabe Dibler).
Image
Mali bogovi je jedna od knjiga koja na duhovit način obrađuje ozbiljna pitanja o postojanju Boga, shvatanju vjere, crkvi i odnosu običnog čovjeka prema pravilima koja mu uređuju život. Kao takva ova knjiga nagoni na vas na razmišljnje.Ali to nije priča koja obrađuje samo religiju, već obrađuje i filozofiju, te nam autor stoga na svoj način pokušava dati odgovore na vječita pitanja: Kako? i Zašto?.

Knjiga se prati iz perspektive nekoliko likova, kao što su iskupenik Brata koji iz nekog razloga može da čuje glas Velikog Boga Oma, ali se ispostavlja da je to zapravo samo mala kornjača, odnosno Mali Bog Om kojeg je u Citadelu ispustio orao koji je bio u potrazi za hranom. Brata i Om čine prilično zanimljiv tim koji će vas konstantno nasmijevati. Pored njih tu je i inkvizitor Vorbis, veoma okrutan lik kojeg se svi boje, pogotovu ako dugo šuti, jer kad progovori to može da bude po nekoga pogubno. Zatim je tu i slijepi filozof Didaktilos te njegov učenik.

Ovo je simpatična knjiga, komična i duhovita. Ako niste čitali ništa iz ovoga serijala do sada, ne bi vam preporučio da počinjete sa ovom knjigom, jer smatram postoji mnogo boljih knjiga u serijalu. U suprotmon preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Sad porazmislite o kornjači i orlu.

Kornjača živi na tlu. Nemoguće je živeti još bliže tlu, a da se ne bude pod njim. Horizonti su joj udaljeni nekoliko centimetara. Okretna je i hitra baš koliko je potrebno za lov na zelenu salatu. Dok je ostatak evolucije protekao mimo nje, ona je opstala zato što, u cjelini, nije prijetnja ni za koga i previše ju je nezgodno pojesti.

S druge strane je orao. Stvorenje vazduha i visina, čiji se horizonti protežu skroz do ivice svijeta. Vid mu je dovoljno oštar da spazi šušanj nekog malog, cijukavog bića kilometar daleko. Čista moć, čista kontrola. Munjevita smrt na krilima. Kandže i kljun dovoljni da u obrok pretvore išta što je manje od njega, a da žurno ukradu užinu i ponečemu većem.

A ipak, orao će satima sjedeti na litici i pretraživati kraljevstva svijeta, dok ne uoči udaljen pokret, a zatim će da se usredsredi, usredsredi, usredsredina mali oklop koji se gega među grmljem, tamo u pustinji. I vinuće se...

I minut kasnije kornjača shvata da svijet otpada od nje. I prvi put vidi svijet, ne više centimetar od zemlje, već sto pedeset metara nad njom, i razmišlja: orao mi je zaista dobar prijatelj.

A onda je orao ispusti.

I skoro uvijek se kornjača sruči u smrt. Svi znaju zašto kornjača to radi. Gravitacija je navika koje se nije lako osloboditi. Niko ne zna zašto orao to radi. Na kornjači ima slasnih zalogaja, ali, kad se uzme u obzir potreban napor, mnogo slasnijih zalogaja ima na praktično bilo čemu drugom. U pitanju je prosto orlovski užitak u mučenju kornjača.

No, naravno, orao ne shvata da učestvuje u vrlo grubom obliku prirodnog odabiranja.

Jednog dana kornjača će da nauči da leti... ''

Citati

,,Jer ono što bogovima treba jeste vjera, a ono što ljudi žele jesu bogovi.''

,,Pobjednici nikad ne govore o veličanstvenim pobjedama. Zato što oni znaju kako bojno polje izgleda poslije toga. Samo gubitnici imaju veličanstvene pobjede.''

,,Svako dovoljno glup da očekuje da mu vjerujemo u ovim okolnostima mora da je dostojan povjerenja.''

,,Stvari su uvek bolje onda nego sada. To je stvarima u prirodi.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni