Gospoda i dame (Disksvijet #14)

Image
Naziv knjige: Gospoda i dame
Originalni naziv: Lords and ladies
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 216
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 4/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Gospoda i dame je četrnaesta (14) knjiga u serijalu Disksvijet koja je 1992. godine objavljana pod nazivom Lords and ladies. Ovo je knjiga u kojoj su u centru pažnje tri vještice: Baka Vedervaks, Nana Og i Magrat Garlik. U knjizi Vještice na putu, tri pomenute vještice su morale da putuju čak na drugi kraj kontinenta ne bi li se susrele sa Suđajom (čijoj ponudi Sudbina nije mogla da odoli). Ovo je priča o onome što se dogodilo kada su se vratile kući.

Tada saznajemo da su se Vile vratile – ali ovog puta ne žele da vam uzmu samo zubić... Baka Vedervaks i njena mala podružnica namerile su se na prave vilenjake (zapravo za vilenjake se koristi naziv Gospoda i Dame). Ljetnja je noć, i nije vrijeme za sanjanje...
Image
Kombinacija likova koji se pojavljuju u ovoj knjizi je upravo ono što je čini odličnom, komičnom i fantastičnom. Pripremite se za patuljke, čarobnjake, trolove i jednog orangutana (bibliotekara Univerziteta). Naravno, tu je u Gribo, veliki mačak, inače ljubimac Nane Og.

Pripremite se za ludu magiju koja se prema vještičijem objašnjenju javlja u dva oblika, ,,zavisno od starosti vještice. Starije vještice se ne trude da nađu riječi za to, ali duboko u sebi sumnjaju da univerzum zaista nema pojma šta se kog đavola događa i da je sačinjen od zilion triliona biliona mogućnosti i da se bilo koja od njih može ostvariti ako se uvježbani um osnažen kvantom sigurnosti ubaci u pukotinu i izvije; da ako stvarno morate da naterate nečiji šešir da eksplodira, treba samo da se izvijete u onaj univerzum u kome veliki broj molekula šešira u istom trenutku odluči da ode svak na svoju stranu. Mlađe vještice, sa druge strane, stalno pričaju o magiji i vjeruju da ona ima veze sa kristalima, mističnim silama i đipanjem bez gaća.''

I ova knjiga, kao i svaka svaka Pračetova knjiga (pogotovu ako se radi o vješticama) je smiješna do suza. Nana Og nesvakidašnje blesava, luckasta, i nepredvidljiva. Baka Vedervaks je uvijek sebi dosljedna, kruta, tvrdoglava, i naravno uvijek u pravu. Ali nema ništa dok se njih dvije ne spoje i počnu da djelaju. A sada se suprotstavljaju vilenjacima koji su obično u drugim djelima dobri, ali to nije slučaj na Disksvijetu. I dok borba traje, na pomolu su neobična otkrića, veoma zapleteni zapleti, čak i nove-stare ljubavi.

Preporuke!!

Uvodni odlomak iz romana

,, Sada nastavite da čitate...

A gdje je početak?

Ima toliko početaka. I toliko stvari koje samo izgledaju kao počeci.

Zavjesa se diže, prvi pješak pravi prvi potez, čuje se prvi pucanj, ali to nije početak. Pozorišni komad, partija šaha ili rat, samo su rupice na traci događaja koji sežu možda hiljadama godina unazad. Stvar je u tome što uvijek postoji nešto što se dogodilo prije. I uvijek vam tako biva sa onim Sad možete da čitate.

Toliko je ljudske genijalnosti straćeno na traženje konačnog Prije. Trenutna saznanja svode se na sljedeće:

U početku ne beše ničega, a onda je ono eksplodiralo.
Druge teorije o prapočetku pominju bogove koji su stvorili kosmos od rebara, iznutrica i testisa svog oca. Takvih ima koliko god hoćete. I zanimljive su, ali ne zbog onoga što vele o kosmologiji već zbog onoga o ljudima. Šta mislite, djeco, od kog su dijela tijela napravili grad u kome živite?

Ali ova priča počinje na Disksvijetu koji jezdi kroz Vaseljenu na leđima četiri džinovska slona koji stoje na oklopu jedne ogromantne kornjače i koji nije napravljen od ogrizaka ičijeg tijela.

Ali gdje početi?

Hiljadama godina unazad? Kada se kiša usijanog kamenja vrišteći stuštila s neba, napravila rupu na vrhu Zmijske planine i ispeglala šumu kilometrima unaokolo?

Patuljci su iskopavali to stenje pošto je bilo sačinjeno od neke vrste gvožđa, a oni su gvožđe, uprkos rasprostranjenom mišljenju, voljeli više od zlata. Stvar je jedino u tome što je o njemu, iako ga ima mnogo više, teže pjevati pjesme. Patuljci, dakle, vole gvožđe... ''

Citati

,,Stara si onolko kolko se starom osjećaš.''

,,Biti sam nije isto što i nemati ljube u blizini.''

,,Postoje trenutci kada jednostavno prestaneš da brineš za ostatak svijeta i malo se posvetiš sebi. Trenutci mira i zadovoljstva.''

,,Nije važno šta nosiš nego kako ga nosiš.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni