Zanimljiva vremena (Disksvijet #17)

Image
Naziv knjige: Zanimljiva vremena
Originalni naziv: Interesting times
Serijal: Disksvijet
Autor: Teri Pračet
Broj stranica: 220
Žanr: komična fantastika
Ocjena: 3/5
Serijal Disksvijet sastoji se od preko 40 knjiga i to je komično i često satirično fantastično djelo. Samo ime Disksvijet dolazi od činjenice da je svijet u ovom serijalu opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiri divovska slona (Berilija, Tubul, T'Fon i Džerakin), a koji stoje na divovskoj kornjači, velikoj A'Tuin, koja pliva kroz svemir. Kroz ovaj serijal se predstavljaju razne parodirane teme koje uključuju likove i ideje iz fantastične i naučno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, snimanje filmova, novine, religiju, rock and roll muziku, filozofiju, Egipat, politiku i monarhiju. Autor ovog serijala je Teri Pračet. U serijalu Disksvijet mogu uživati i djeca i odrasli.

Zanimljiva vremena je sedamnaesta knjiga u serijalu Disksvijet koja je objavljena 1994. godine pod nazivom Interesting  times.

Ovo je knjiga u kojoj je ponovo u centru pažnje čarobnjak Rinsvind, koji se uglavnom nalazi na mjestima gdje ne želi da bude, te je zbog toga usavršio razne metode bježanja. Pored njega ponovo se srećemo sa Koenom Varvarinom i njegovom živopisnom Hordom varvara. Zapravo radi se o sedam staraca, zbog toga se i zovu Srebrena horda, koji su spremni da zauzmu čitavo carstvo. Nema veze što je protivnik mnogobrojan. Njima to ne smeta.

Pračet nas po prvi put upoznaje sa novim područjem Disksvijeta koje se zove Protivtežni kontinent i tu se odvija najveći dio priče. Upoznaje nas sa novom kulturom koja se do sada nije pojavljivala u serijalu. Koristi Kinu kao model za novo carstvo. Također, pravi izvesne reference na knjigu Umjetnost ratovanja.

Kratak opis knjige: VELIKE BITKE! REVOLUCIJA! SMRT! RAT! (I NJEGOVI SINOVI STRAH I UŽAS I KĆI KLENSI)

Najstarije i najzagonetnije carstvo na Disksvetu nalazi se u previranju, i to zahvaljujući revolucionarnom sastavu ''Kako sam proveo letnji raspust''. Ono što je posebno interesanto jeste osoba koja je napisala taj sastav, jer smo imali prilku da se sa njom sretnemo još u prvoj knjizi ovog serijala. Radnici se ujedinjuju, pošto nemaju šta da izgube osim bivola. Rat se (zajedno s Klensi) širi drevnim gradovima.

Jedini koji mogu stati na put strašnoj propasti jesu: Rinsvind, čarobnjak koji čak ne umije ni da valjano napiše riječ „čarobnjak“... Koen, varvarski junak, visok metar i po u ortopedskim sandalama, s cjeloživotnim iskustvom u neumiranju... ...i jedan naočit leptir...

Ova knjiga mi je malo slabija u odnosu na ostale, s obzirom da Rinsvind kao glavni lik i nije baš pretjerano blistao u knjizi, ali sporedni likovi su ga izvadili. Posebno Koen i njegova horda. Bez obzira na to, knjiga je zabavna i definitivno će Vam izmamiti osmijeh na lice.

Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Evo gdje se bogovi igraju ljudskim životima: na ploči koja je ujedno i istovremeno obična tabla za igru i čitav svijet. A uvijek pobijedi Sudbina.
Sudbina uvijek pobjeđuje. Većina bogova baca kocku dok Sudbina igra šah, ali tek kad bude prekasno shvatite da je on sve vrijeme koristio dvije dame.

Sudbina pobjeđuje. Ili se bar tako kaže. Šta god da se desi, posle svi kažu da je to bio Sudbina. Bogovi mogu uzimati raznorazna obličja, ali jedino što nikada na sebi ne mogu promijeniti jesu njihove oči - ogledalo njihove prirode. Oči Sudbine teško bi se uopšte mogle nazvati očima. To su mračne duplje u kojima se vidi beskraj isprskan nečim što bi mogle biti zvijezde, ili pak neke druge stvari.

Sudbina trepnu i nasmeši se ostalim igračima onako kako to čine pobjednici trenutak prije no što će pobijediti, pa reče:

"Okrivljujem prvosveštenika u zelenoj odori. Ubistvo se odigralo u biblioteci, a oružje je bojna sekira."

Pobjeda. Nacerio im se.

"Fta fe kežiš?", progunđa kroz zube Ofler, bog-krokodil.

"Izgleda da me je danas baš zaoćalo", reče Sudbina. "Želi li neko možda neku drugu igru?" Bogovi slegnuše ramenima.

"Mahniti kraljevi?", ljubazno ponudi Sudbina. "Osujećeni ljubavnici?"
"Čini mi se da smo za tu drugu zaturili pravila", reče Slijepi Io, vrhovni bog.
"Brodolomnici?"
"Tu uvijek pobijediš", na to će Io.
"Kiša-suša?", nastavio je Sudbina. "Ta je laka."

Nečija senka pade na sto. Bogovi podigoše pogled.
"Ah", reče Sudbina.
"Neka igra počne", reče Dama.

Odvajkada se vode rasprave je li dotična pridošlica uopšte boginja ili nije. Činjenica je da niko nikada nije daleko dogurao vjerujući u nju i da se uvijek pojavljivala kada je najmanje očekuju - baš kao i sad. Osim toga, oni koji vjeruju u nju rijetko prežive. U hram koji bi neko njoj podigao sigurno bi udario grom. Bolje je žonglirati sjekirama na zategnutom užetu nego izgovoriti njeno ime. Prosto je zovite kelnerica iz krčme Kod poslednje šanse... ''

Citati

,,Haosa uvijek ima najviše tamo gdje se zahtjeva red.''

,,Mrzim kad su ljudi fini prema meni. To znači da će biti belaja.''

,,Pouka je jasna: il' se bori, il' nemoj. Sam odluči.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni