Autostoperski vodič kroz galaksiju (Komplet)

Image
Naziv knjige: Autostoperski vodič kroz galaksiju
Originalni naziv: Hitchhicker's guide to the galaxy
Autor: Daglas Adams
Broj stranica: 629
Žanr: naučna fantastika, komedija
Ocjena: 3/5
Autostoperski vodič kroz galaksiju je jedna od najpopularnijih i najčitanijih SF knjiga koja je prodata u nekoliko desetina primjeraka. Autor serijala Autostoperski vodič kroz galaksiju je Daglas Adams i serijal se sastoji od pet knjiga:
  1. Autostoperski vodič kroz galaksiju (1979)
  2. Restoran na kraju vaseljene (1980)
  3. Život vaseljena i sve ostalo 1982)
  4. Doviđenja i hvala na svim ribama (1984)
  5. Uglavnom bezopasni (1992)
S obzirom da je nastao davne 1977. godine kao radio-serijal, Autostoperski vodič kroz galaksiju ne prestaje da oduševljava svojim britkim, intergalaktičkim humorom, nezaboravnim dosjetkama i jedinstvenim likovima koji će se naći u raznim avanturama putujući kroz svemir. Kao jedan od najblistavijih primjera svojevrsnog parodiranja žanra, ovaj roman je predstavio nove, nezaobilazne standarde prema kojima se i dan-danas ravnaju čitaoci, ali i drugi pisci.

Radnja ovog serijala se uglavnom vrti oko Artura Denta. On je obični čovjek koji igrom slučaja preživi događaj u kojem vanzemaljci, vogani, ,,razruše'' Zemlju kako bi tu napravili nešto. Sam naslov Autostoperski vodič kroz galaksiju je parafraza fiktivnog autostoperskog vodiča po galaktici u obliku enciklopedije. Predstavlja parodiju na ,,Galaktičku enciklopediju'' iz ZF romana Zaklada kojeg je napisao Isaak Asimov.
Image

Ako uzmemo u obzir gore navedeno, ja sam očekivao malo više od ovog serijala. Prve dvije knjige su mi bile odlične, gdje nas autor upoznaje sa glavnim likovima koji se nalaze u raznim situacijama koje su predstavljene na humorističan način. U ostalim knjigama se radnja veoma sporo odvija i ima previše opisa što mi nije baš odgovaralo.

Image

Priča počinje jednog užasnog, glupog četvrtka i njegovim neočekivanim posljedicama. Priča počinje sa jednom kućom, u kojoj živi Artur Dent, koju treba rušiti da bi se gradio put (obilaznica). Artur se naravno tome protivi tako što je legao ispred buldožera u nadi da će spriječiti rušenje kuće. U svoj toj zbrci prilazi mu prijatelj Ford Prefekt, koji je inače sa druge planete, i saopštava mu mnogo goru informaciju nego što je rušenje kuće...

Tako počinju Arturove avanture po galaksiji. Artur će pored Forda upoznati mnoge interesantne likove, od kojih se posebno ističu Triša Makmilan (Trilian), Zaphod Biblbroks (dvoglavi predsjednik galaksije) i robot Marvin. Oni će zajedno pokušati da otkriju konačno pitanje i odgovor o životu, vaseljeni i svemu ostalom. Posjetit će razna neobična mjesta, upoznati razne ljude, zatim će putovati kroz vrijeme  u budućnost i prošlost, te će prelaziti u paralelne svjetove.

Citati

,,Da rezimiramo: poznata je činjenica da su oni koji žele da vladaju ipso fakto najnepogodniji da to rade. Da rezimiramo rezime: ko god je sposoban da dovede sebe na mjesto predsjednika ne smije nipošto da dobije to mjesto. Da rezimiramo rezime rezimea: problem je u ljudima.''

,,Zaštiti me od znanja onoga što ne treba da znam. Zaštiti me čak i od znanja o tome da postoje stvari koje se mogu znati, a koje ja ne znam. Zaštiti me od znanja da sam odlučio da ne znam stvari koje sam odlučio da ne znam. Amin''
,,Gospode, gospode, gospode. Zaštiti me od posljedica gornje molitve. Amin.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni