Uspon Persepolisa (Prostranstva #7)

Image
Naziv knjige: Uspon Persepolisa
Originalni naziv: Persepolis rising
Serijal: Prostranstva
Autor: Džejms S. A. Kori
Broj stranica: 589
Žanr: naučna fantastika
Ocjena: 4/5
Prethodne knjige u serijalu Prostranstva su: Buđenje nemani, Kalibanov rat, Abadonova kapija, Sibola u plamenu, Nemezine igre i Pepeo Vavilona. Radnja u knjizi Uspon Persepolisa se odvija 30 godina nakon knjige Pepeo Vavilona. Recenzije svih prethodnih knjiga možete pronaći na ovom blogu pod: recenzije/fantastika/naučna fantastika

Prostranstva je serijal naučne fantastike kojeg je napisao autor Džejms S. A. Kori. Zapravo se radi o dva autora koji nastupaju pod zajedničkim pseudonimom Džejms S. A. Kori, a to su Danijel Abraham i Taj Frenk. Ovaj serijal se sastoji od 9 knjiga (romana) od kojih je 7 završeno. Po knjigama iz ovog serijala se od 2015 godine snima i TV serija pod nazivom The Expanse.
Uspon Persepolisa je sedmi roman u serijalu naučne fantastke Prostranstva, koji je objavljen 2017. godine pod nazivom Persepolis rising. U ovoj knjizi, stari neprijatelj se vraća kući nakon tri decnije sa više moći i tehnologije nego što je to iko mislio da je moguće. Posada bojnog broda Rosinantea, sada 30 godina starija, pokušava da okupi snage kako bi se suprotstavila novoj invaziji. Kao POV likovi u ovoj knjizi se pojavljuju: Dramer, Bobi, Holden, Sing, Naomi, Aleks, Ejmos i Klarisa.

O čemu se radi u knjizi? U mreži ljudske ekspanzije koja broji hiljadu sunaca, novi kolonijalni svjetovi bore se da pronađu svoj put. Svaka nova planeta živi na ivici noža između kolapsa i čudesa, dok posada ostarjelog bojnog broda Rosinantea ima prepune ruke posla u održavanju krhkog mira.

U ogromnom prostoru između Zemlje i Jupitera, unutrašnje planete i Pojas formirali su probni i nesigurni savez, progonjen istorijatom ratova i predrasuda. Na izgubljenom kolonizovanom svijetu Lakoniji skriveni neprijatelj ima novu viziju za cijelo čovječanstvo, ali i snagu da je sprovede u djelo.

Nove tehnologije se sudaraju sa starim dok se historija ljudskih sukoba vraća drevnim obrascima rata i potčinjavanja. Ali ljudska priroda nije jedini neprijatelj, a oslobođene sile imaju svoju cijenu. Ta cijenu bi mogla izmijeniti oblik čovječanstva neočekivano i zauvijek...

Uspon Persepolisa predstavlja uvod u narednu knjigu. S obzirom kako se priča odvijala djeluje mi kao prvi dio trilogije. Nakon 30 godina ponovo se družimo sa posadom Rosinantea. Posada će se ovaj put morati suočiti sa Lakonskim carstvom, a to je nova sila koja dolazi da okupira stanicu Medinu i sve svjetove. Najveći dio radnje se i odvija upravo na Medini, gdje se zatekla posada Rosinantea. S obzirom na neke odluke koje su donijli prije dolaska okupatora, primjetne su izvjesne varnice među posadom Rosinantea. Kako će se to sve razriješiti? Protomolekul se ponovo vraća u igru...
Image
Sing je novi lik iz čije perspektive pratimo priču. On je novopostavljeni kapetan Lakonske mornarice. Radi se on nekome ko nema prakse u ratovanju i prvi njegov zadatak je da predvodi ovaj osvajački pohod. Da li je dorastao takvom zadatku?

Jedan dio radnje se odvija u Solovom sistemu, odnosno u sistemu gdje su Zemlja i Mars. Ovaj dio radnje se prati iz perspektive Dramer. Ona je stanovnik pojasa, nekada je radila sa Fredom Džonosnom, a sada je na čelu Transportnog sindikata...

Ako volite da čitate naučnu fantastiku, onda vam toplo preporučujem serijal Prostranstva! Takođe pogledajte i seriju The Ekspanse koja je snimljena po ovim knjigama. Trenutno su snimljene 4 sezone.

Uvodni odlomak iz romana

,, Prošle su gotovo tri decenije otkad su Paolo Kortazar i odbjegla flota prošli kroz kapiju Lakonije. Bilo je to dovoljno vremena da se izgradi mala civilizacija, grad, kultura. Dovoljno vremena da se on uvjeri u to kako su tuđinski inženjeri projektovali protomolekul kao graditelja mostova. Bacili su ga među zvijezde kao sjeme kako bi zauzeo svaki organski oblik života na koji naiđe i stvorio kapije prstena koje vode u džepni univerzum, neksus između svjetova. Sve dok nisu izumrli, spora zona i njeni prstenovi bili su čvorište carstva koje je prkosilo ljudskom poimanju. A sada, ponovo će biti to. Mali mehanizam za gradnju mostova koji prevazilazi lokalno ustrojstvo sve je promijenio za vaskoliko čovječanstvo.

Ali Paolo nije nimalo mario za čovječanstvo. Za njega su postojanje protomolekula i tehnologije koje ono otvara bili sveobuhvatni i ne samo što su mijenjali oblik vaseljene oko njega već su izmijenili i njegov lični i profesionalni život. Decenijama mu je to bila jedina opsesija. U svađi kojom je okončana njihova veza, njegov posljednji dečko optužio ga je da je zapravo zaljubljen u protomolekul... ''

Citati

,,Kada nema zaklona, jedino je razborito proći poljem što brže.''

,,Možda se nečija ljepota može spoznati tek kada taj neko ostari.''

,,Niko nikada nije spreman, ali to ne znaš sve dok ti se ne dogodi.''

,,Bila je divna. Sve je činila boljim nego što bi bilo da nje nema.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni