Kalibanov rat (Prostranstva #2)

Image
Naziv knjige: Kalibanov rat
Originalni naziv: Caliban's war
Serijal: Prostranstva
Autor: Džejms S. A. Kori
Broj stranica: 602
Žanr: naučna fantastika
Ocjena: 4/5

,,Kalibanov rat je još bolji od Buđenja nemani. Prava spejs-opera, poput klasika uz kakve smo odrastali. Fantastično napisano. Istinski hit...'' Džordž R. R. Martin

Prethodna knjiga u serijalu: Buđenje nemani.

O serijalu

Prostranstva je serijal naučne fantastike kojeg je napisao autor Džejms S. A. Kori. Zapravo se radi o dva autora koji nastupaju pod zajedničkim pseudonimom Džejms S. A. Kori, a to su Danijel Abraham i Taj Frenk. Ovaj serijal se sastoji od 9 knjiga (romana) od kojih je 7 završeno. Po knjigama iz ovog serijala se od 2015 godine snima i TV serija pod nazivom The Expanse.

Kalibanov rat je drugi roman u serialu Prostranstva koji je objavljen 2012 godine. Priča se prati iz perspektive nekoliko likova među kojima su Holden kao glavni protagonist, a pored njega  tu su još Bobi Drejper, Praks i Avasarala.
Image
Image

O knjizi

Šta je protomolekul i šta se dešava na Veneri? Odgovor na ovo pitanje je još uvijek nejasan, ali šta god to bilo, ogromno je, moćno i zastrašujuće. To je dokaz postojanja inteligencije koja je van ljudskog poimanja i da nismo sami.

Nakon dešavanja iz prve knjige, sada dvije supersile (Zemlja i Mars) dijele međusobno Sunčev sistem, a mjesec od kojeg nijedna strana nije htjela da odustane je Ganimad, hranitelj Jupiterovog sistema. Na tom mjesecu obje sile imaju svoje vojnike i to je mjesto gdje se odvija radnja na početku ove knjige. Upoznajemo se sa Bobi Drejper koja je narednica Marsovih marinaca.
U tako napetoj situaciji stvorenje nepoznatog porijekla i naizgled nemoguće fiziologije napada vojnike na Ganimedu. To je naravno bilo dovoljno da ravnoteža snaga u Sunčevom sistemu koja je i onako bila klimava nestane.
Bobi kao jedina koja je preživjela taj napad i koja je vidjela to stvorenje je primorana da ode na Zemlju, kako bi pokušala da spriječi izbijanje rata. Međutim, niko joj ne vjeruje, ni njeni sunarodnici, a ni zemljani. Jedina koja joj vjeruje je Avasarala, pomoćnica podsekretara izvršne uprave.

Na Ganimedu se upoznajemo i sa Praksom. Za vrijeme onog napada na Ganimedu, njegovu kćerku su kidnapovali. On pokušava da je pronađe i da ustanovi ko je to uradio. U svom nasumičnom traganju, on sreće Holdena koji je poslat na Ganimed kako bi ustanovio šta se zapravo desilo. Tako će se Praks priključiti Holdenu i njegovoj posadi na Rosinanteu, kako bi nastavio potragu za kćerkom.

Kalibanov rat je dostojan nastavak prvog romana Buđenje nemani. On je akcijom nabijena svemirska pustolovina. Pored akcije i politike, autori su ubacili i malo romanse. Na tom planu Holden i Naomi nastavljaju vezu koju su započeli u prošloj knjizi. Autori su taj dio priče veoma lijepo uklopili u razvoj same radnje.
Image
Image

Knjiga je puna uzbudljivih i interesantnih likova, a među njima posebno mi se sviđa lik Avasarale. Kao nena Indijskog porijekla, ona je lik koji se rijetko viđa u naučnoj fantastici, ali je veoma upečatljiva. Veoma je fascinantno gledati kako manipuliše svoje političke protivnike, zatim povlači konce i blefira. Pored nje tu je i Bobi, marsovka koja je jedina preživjela napad na Ganimedu. Praks je naučnik i samohrani otac čija kćerka je oteta prilikom napada na Ganimed.

,,Posle čitanja ove vratolomne priče čitaoci će moliti za treću knjigu seriala.'' Publishers Weekly

Sljedeći roman u ovom serialu je Abadonova kapija.

O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Nove recenzije
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni