Velika očekivanja

Image
Naziv knjige: Velika očekivanja
Originalni naziv: Great expectations
Autor: Čarls Dikens
Broj stranica: 514
Žanr: klasik
Ocjena: 4/5
Velika očekivanja je klasik svjetske književnosti kojeg je 1861. godine objavio autor Čarls Dikens pod nazivom Great expectations. Velika očekivanja jedno je od Dikensovih posljednjih djela. Riječ je o romanu odgoja ili odrastanja. To je životna priča dječaka rođenog u provinciji, u skromnim prilikama, koji doživljava karijeru u velikom gradu, što mu donosi i zadovoljstva i razočaranja. Njegovo ime je Pip i on nam pripovijeda ovu priču kroz tri razdoblja svojih velikih očekivanja. Dakle, knjiga je pisana u prvom licu.

Ukratko o samoj radnji priče: U zabačenoj oblasti Engleske, u močvarnom Kentu, živi siromašni dječak Pip, nesiguran čak i u svoje porijeklo i ime, osuđen na puko preživljavanje i patnju u kući svoje sestre i njenog muža. Njegovo teško djetinjstvo prepuno je kazni i patnje zbog toga što uopšte postoji. U istom mjestu živi i prelijepa i ohola Estela, djevojčica koju je usvojila imućna gospođa Hevišam i vaspitala je da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, Pip je očaran Estelom i strasno se zaljubljuje u nju. Ponet snažnim osjećanjima, ovaj skromni dječak iz provincije riješen je da ostvari svoj san i postane gospodin, a zagonetni splet okolnosti i velikodušnost tajanstvenog dobročinitelja donose mu uspjeh kojem se nije nadao. Neobične sudbine nezaboravnih likova prepliću se na čudesne načine – svi oni, poneseni velikim očekivanjima, nestaju pod njihovim teretom.
Image
Radnja djela Velika očekivanja je veoma komplikovana i s naglim preokretima, puna iznenađenja i kompleksnosti. Pored svega navedenog prilično se sporo odvija što mi je u nekim trenutcima znalo zasmetati. Ovo djelo se bavi temom koja uključuje borbu između dobra i zla, iskupljenje nakon počinjenog grijeha, mogućnost bogatstva da djeluje istovremeno i u svrhu dobra i u svrhu zla. U djelu je prisutno osjećanje napuštenosti, krivnja, sram, čežnju i emocionalnu manipulaciju. I još jedna stvar, u ovom djelu naglasak je stavljen na klasne strukture i društvena pravila koja su vladala u tom periodu, probleme obrazovnog i pravnog sistema, snobizam i iskorištavanje djece.

U ovom romanu Dikens stvara silovitu dramu u kojoj dva najupečatljivija lika: Pip, ponesen velikim nadama i gospođica Havisham, ponesena dubokim ogorčenjem, nestaju pod svojim teretom.

Kroz ovu knjigu je vidljivo da je Čarls Dikens bio pomni promatrač ljudske prirode koju je na maestralan način pretočio u literarni teatar svakodnevnog čovjekovog života. On svoje likove prikazuje kao svojstvene nepopravljive čudake i mnogi kritičari mu zamjeraju zbog takvog grotesknog preuveličavanja osobina svojih likova. Ali upravo takav teatralni prikaz Dikensovih likova je ono što ih čini tako specifičnim. Također, Dikens nam na kraju priče ipak ostavlja nadu da se barem neki likovi mogu promijeniti nabolje.

Preporuke!

Uvodni odlomak iz romana

,, Budući da se očeva porodica zvala Pirrip, a moje krsno ime bilo Philip, nisam znao u svom djetinjem jeziku iz obiju riječi skovati nikakvo dulje ili jasnije ime nego Pip. I tako sam sebe prozvao Pip, a Pip su me i drugi zvali.

Navodim Pirrip kao očevo prezime na temelju njegove nadgrobne ploče i pričanja moje sestre — gospođe Joe Gargery, koja se udala za kovača. Ne vidjeh nikad ni oca, ni majke, niti sam ikad vidio bilo kakvu njegovu ili njezinu sliku (jer su živjeli davno prije vremena fotografskog umijeća), te sam stvorio sebi prve predodžbe o njihovu obličju, sasvim nerazumno, po njihovim nadgrobnim pločama. Po obliku slova na nadgrobnoj ploči moga oca ja sam ga na neki čudan način zamišljao kao snažna, stamena i mrka muškarca crne kovrčaste kose. Iz slova i stilizacije natpisa »I Georgiana, žena Gore Spomenutoga«, izveo sam djetinjasti zaključak da je moja majka bila bljedahna i pjegava lica. Pet kamenih pločica, svaka stopu i pol dugačka, lijepo poredanih do njihovih grobova, a posvećenih sjećanju na petero moje male braće, koja su još u najranijoj mladosti odustala od pokušaja da žive u toj općoj borbi, usadilo je u moju dušu usrdno vjerovanje, koje sam do dana današnjega sačuvao, da su se rodili poleduške, s rukama u džepovima svojih hlača i da ih nikad nisu izvadili u životu.

Stanovali smo u močvarnom kraju pokraj rijeke, dvadesetak milja hoda uzduž njezina vijugavog toka, daleko do mora. Prvu, najživlju i najdublju uspomenu na zbilju ovog svijeta bit će da sam stekao jednog hladnog nezaboravnog popodneva kad se dan već gasio. U tim trenucima bilo mi je jasno da je to turobno, koprivama zaraslo mjesto — groblje, a da su Philip Pirrip, nekoć član ove župe, i Georgiana, žena Gore Spomenutoga, mrtvi i pokopani, da su Alexander, Bartholomew, Abraham, Tobias i Roger, dječica spomenutih, također mrtva i pokopana a pusta ravnica iza groblja, ispresijecana nasipima, humcima i prijelazima, po kojoj pase raštrkana stoka— močvara, niska olovna crta iza nje rijeka, onaj daleki divlji brlog, odakle žestoko kulja vjetar — more, a maleni jadni drhtavi stvor što se stao svega toga bojati i udario u plač — Pip... ''

Citati

,,Ima nešto, Pipe, vjeruj mi, a to je da laž ostaje laž. Odakle god došla, rodila se iz laži i uvijek će ostati laž. Ne govori mi više o lažima, Pipe. To te neće spasiti od toga da budeš prost, stari druže. A što se bojiš da budeš običan, meni to ne ide u glavu. Pa ti si u mnogo čemu neobičan. Neobično si malen, a i neobično učen.''

,,Najprije moraš biti običan naučenjak, pa ćeš tek onda postati neobičan naučenjak.''

,,Ako ne možeš u poštenju postati neobičan, na nepošten način nećeš postati. Stoga, živi pošteno da umreš spokojno.''

,,Cijeli je život samo niz rastanaka, svarenih u jedno.''

,,Sve varalice svijeta nisu ništa prema onima koji varaju sami sebe.''

,,Zgodna prilika neće potražiti tebe, nego je ti moraš sam potražiti.''
O blogu
Blog Moje knjige je namijenjen svim ljubiteljima knjiga. Na njemu ćete naći preporuke ili recenzije knjiga koje ja čitam. Blog je zamišljen kao prijatno mjesto koje je otvoreno za sve, gdje je svačije mišljenje dobro došlo i svako ga može slobodno iznijeti.
Kontakt

info@mojeknjige.ba

2018 © Moje knjige. Sva prava pridržana.

Meni